• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.08.2018

21:36

PETRIČ: JA SAM ZA PODELU, TO JE "NOVI REALIZAM" BALKANA! Austrijanac podržava promenu granica kao rešenje za Kosovo!

Politika

PETRIČ: JA SAM ZA PODELU, TO JE "NOVI REALIZAM" BALKANA! Austrijanac podržava promenu granica kao rešenje za Kosovo!

Podeli vest

Austrijski diplomata Volfgang Petrič, nekadašnji Specijalni izaslanik EU za Kosovo i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, smatra da treba pristati na menjanje granica kako bi se rešio kosovski problem

Ovaj diplomata ne koristi ni termin podela ni razgraničenje, ali, kako kaže, to bi bila "administrativna kozmetička korekcija", te pojašnjava zašto se za takvo rešenje zalaže.

- Ako do toga uopšte dođe reč je o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi uticale na manji broj sela u okolini Bujanovca i Kosovske Mitrovice -  navodi Petrič za Blic.

Prema njegovom objašnjenju, "kozmetička korekcija" kroz nekoliko sela neće imati negativan "domino efekat" na ostale države u regionu i zbog toga nema bojazni od prelivanja sukoba.

Kako bi se eventualno sprečilo da i ostali krenu u prekrajanje granica, Petrič predlaže da se pod pokroviteljstvom EU, UN i OEBS potpiše deklaracija kako "niko drugi, ni u Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, ne bi dobio pravo da iznese slične dogovore".

- Radilo bi se, ako uopšte dođe do toga, o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi uticale na manji broj sela u okolini Bujanovca i Kosovske Mitrovice. To neće menjati etničku strukturu bilo koje države, te stoga neće biti mesta negativnim efektima. U pitanju je 'novi realizam' Balkana... - navodi Petrič.

Zato kaže da treba podržati dogovor na liniji Tači-Vučić.

- Bolno sam svestan, to je razočaranje za nas stare 'balkanske kuke'. Ali hej, vremena se menjaju - napisao je prvobitno Petrič kao odgovor na članak američkog političkog analitičara Danijela Servera, koji se usprotivio podeli navodeći da bi takav potez doveo do niza negativnih efekata.

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! MASONI: Kosovo je Srbija, uznemireni smo ALBANSKOM INVAZIJOM!

Petrič je, objašnjavajući svoje prvobitno iznete stavove precizirao za Blic da veruje da je krajnje vreme da se finalizuje međusobno prihvatljivo rešenje, posebno kako bi se podržali etnički Srbi na Kosovu, sa obe strane Ibra.

- Čak i nakon manjih korekcija Kosovo bi, kao i Srbija, ostale multietničke države sa jednakim pravima i odgovornostima. Dugo sam se zalagao kao stvar principa za prihvatanje svih postojećih granica, i i dalje se zalažem. Ali, u retkim prilikama treba razmisliti dva puta - kaže nekadašnji austrijski ambasador u Beogradu, aludirajući da bi se u slučaju "podele" u stvari radilo o "manjim administrativnim korekcijama".

Naglašava da bi međunarodna zajednica (UN, OEBS i ponajviše EU), morale da pomognu da se napiše sveobuhvatni sporazum po najvišim evropskim standardima u kojem bi se jasno stavilo do znanja da takve administrativne korekcije praktično važe samo za Kosovo.

ZMIJA TAČI IMA PLAN ZA KOMADANJE SRBIJE, hoće da pravi referendum za PRIPAJANJE PREŠEVSKO DOLINE KOSOVU!

Petrič kaže da je svestan da je u pitanju veoma osetljiv i nov pristup ali i da Balkan mora da ide napred, te podseća da je predsednik Aleksandar Vučić svoju političku karijeru vezao za uspešan put Srbije u EU, kao i Hašim Tači.

Tek onda kada kosovsko pitanje bude rešeno, napominje Petrič, svestan da taj predlog ima određene zamke, Srbija će moći, kao i Kosovo, da ide dalje i pokrene stvarne izazove današnjice i sutrašnjice. 

TOP SIKRET! PACOLI TAJNO U PODGORICI priprema razgraničenje sa Srbijom, ali i sa Crnom Gorom!

- Ništa ne bi bilo važnije nego videti narode bivše Jugoslavije i Albanije kao multietničke i demokratske države sa posebnom pažnjom ka svakoj etničkoj manjini, bez obzira u kojoj državi, da se, bolje pre nego kasnije, pridruže EU. Iskreno se nadam da ću videti da se to desi za vreme mog života. To je moja lična motivacija za ovaj predlog - zaključio je Petrič.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Svako razgraničenje sa FAŠISTIMA je iluzija...Setite se kako su Česi dali Nemcima- fašistima Sudete...kako su Poljaci davali svoje teritorije...Sve je to bila ILUZIJA...Fašisti će svaki UGOVOR pogaziti...Oni nemaju niti čast niti obraza niti reč...Za njih ništa ne važi... Setite se Sporazuma Hitler-Čemberlen...Razgraničenje..."MIR JE SPASEN"...vikao je Čemberlen,,,A onda - BOMBE... Isto je mislio i Staljin posle Sporazuma: Ribentrop-Molotov...Koliko je trajao taj UGOVOR...? Sa FAŠIZMOM nema pregovaranja...Sa fašistima se morate BORITI...Utuvite to u svoje glave...Vi lažni "mirovnjaci", naivni političari...i ortodoksne budale...!!

Jure

pre 5 godina

Odmah će krvari tražiti Apatin, Bošnje Srebrenicu kao distrikt itd.

ODLUKA

pre 5 godina

Svak ko misli dobro narodu Srbije i Srbiji.Isvak ko misli na stabilnost regiona,je z apodelu.Sve ostalo strani placenici,zastupnici nekih misljenja,su protiv Srbije i njenog naroda.Svaku odluku koju donese nas predsednik,podrzacemo jer znamo da su njegove odluke najbolje za Srbiju.

Grof

pre 5 godina

Pa vi svabe ste uvek crtali granica po Srbiji,da naprave Rusi Nazi nebi ih Ni pominjali

sinisa

pre 5 godina

Prijatelju a sto to ne uradis u svojoj zemlji poklonio neki deo teritorije Austrije pa nam to pokazi kako izgleda pa ce tako i Srbija onda tako nesto uraditi....

Podeliti petfiča

pre 5 godina

Предлажем петричу да ми њега поделимо. Пола Албанцима а пола његовима. Србију и Србе нека остави на миру. Нула од човека.

Dragan R

pre 5 godina

Kosovski čvor je viševekovni problem koji treba rešiti na najbolji i najbezbolniji način

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17