• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić

17.08.2018

18:36

AMERIKANCI TRAŽE: RS I DODIK MORAJU DA PRIZNAJU GENOCID: Vašington protiv inicijative za utvrđivanje istine o Srebrenici!

Politika

AMERIKANCI TRAŽE: RS I DODIK MORAJU DA PRIZNAJU GENOCID: Vašington protiv inicijative za utvrđivanje istine o Srebrenici!

Podeli vest

Američka administracija zahteva od Republike Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika da bespogovorno prihvate tezu da se jula 1995. u Srebrenici dogodio genocid, odnosno da je RS 'genocidna tvorevina'

Stejt department munjevito je reagovao na odluku Narodne Skupštine RS, koja je u utorak jednoglasno odbacila prethodni izveštaj Komisije o događajima u Srebrenici i oko nje iz 2004. godine. Parlament u Banjaluci istovremeno je od Vlade RS zatražio da formira dve nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

Zna li Tramp za
pritisak na RS?!

Stručnjaci za Balkan u Vašingtonu kažu da postoji velika šansa da Stejt department zapravo pritiska Republiku Srpsku bez znanja predsednika Donalda Trampa.
- Nisam siguran koliko je predsednik uopšte upućen u to što njegovi saradnici rade na prostoru bivše Jugoslavije - kaže vašingtonski analitičar Obrad Kesić.

Razumno istraživanje

Zvanični Vašington je tim povodom izdao saopštenje u kome je poručio da "poricanje zločina neće dovesti do pomirenja".

- Međunarodni sudovi zaključili su da se u Srebrenici 1995. dogodio genocid. Vlada RS je 2004. usvojila izveštaj o Srebrenici. To je bio značajan korak u pomirenju u Bosni i Hercegovini i suočavanju sa teškim činjenicama iz prošlosti. Pokušaji da se odbace ili dopune izveštaji o Srebrenici deo su širih nastojanja da se revidiraju činjenice iz prošlih ratova, negira istorija i politizuje tragedija. U interesu je građana Republike Srpske da preokrenu trend poštovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja, kao i da osiguraju da se njihovi zločini i nadalje u javnosti odbacuju - stoji u saopštenju koje je potpisala portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

NESOJ LJUDSKI! Crnogorski premijer kod Merkelove zabio nož u leđa Srbiji!

Na drugoj strani, predsednik Srpske Milorad Dodik kaže da je stavljanjem van snage dosadašnjeg Izveštaja o Srebrenici, po kom se tamo navodno desio genocid, Skupština RS na odgovoran način završila rad u ovom sazivu.

- Nismo glasali protiv bilo koga, niti smo umanjili nečiju žrtvu, patnju ili bol. Samo smo kao odgovorni ljudi rekli istinu, a ona kaže da je na tom području počinjen jedan od najvećih zločina nad Srbima u proteklom ratu. Duboko sam uveren da će biti razuma i spremnosti kod svih da se kroz međunarodnu komisiju sazna prava istina o stradanju Srba, Bošnjaka i drugih u tom kraju od 1992. do 1995. godine. Tek tada bismo mogli govoriti o pravom pomirenju - podvlači Dodik.

BRUKA! HRVATI OZAKONILI USTAŠKI POZDRAV! Legalizovan poklič 'Za dom spremni'!

Aleksandar Vranješ, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, ocenjuje da Stejt department nikako nije objektivan po pitanju Srebrenice.

Zavera SAD i Francuske

Američki i francuski obaveštajci su upravljali događajima i učestvovali u ubijanju civila i vojnika. Zato im ne odgovora istraživanje ovih događaja ili formiranje međunarodne komisije koja bi sve aspekte rasvetlila,smatra Dževad Galijašević, bezbednosni analitičar.

- Time što ne dozvoljavaju preispitivanje njima pogodne istorije, nego traže da se nametnute istine moraju poštovati kao "sveto pismo", SAD iskazuju politički pritisak, ali i odnos prema žrtvama. Do sad su pokazivali pristrasnost, pa ovo saopštenje ništa ne čudi. Postoji sumnja da je Amerika i vršila pritisak na međunarodno pravosuđe da se zločin u Srebrenici okarakteriše kao genocid. Nismo videli nijedno saopštenje u kojem Vašington negoduje zato što se oni koji su činili zločine protiv srpskog naroda nisu procesuirali, kao ni što su na hiljade srpskih žrtava ostale bez pravne satisfakcije - navodi Vranješ.

Akcenat i na srpske žrtve

Na drugoj strani, analitičar Anđelko Kozomara kaže da Skupština RS ni jednom reči nije negirala strašan zločin koji se dogodio u Srebrenici.

Tanjug

- Vlada RS samo zahteva da se istraže i utvrde strašni zločini na tom području i nad Srbima. U obrazloženju presude Haškog tribunala Radovanu Karadžiću, na primer, sudsko veće je napisalo da je "Tužilaštvo dokazalo da je u Srebrenici ubijeno 4.500 Bošnjaka". Taj stav suda dovoljan je povod da se preispitaju dosadašnji izveštaji i tvrdnje o onome što se događalo u Srebrenici. Prošlost nas uči da su Amerikanci često na kriznim žarištima događaje prikazivali netačnim i prilagođavali ih trenutnim interesima, pa tako i ovaj o Srebrenici - zaključuje Kozomara.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
goran

pre 5 godina

Kako bi bilo da za pocetak Amerikanci priznaju genocid nad Indijancima.Statistika govori da je izmedju 94 -110 miliona Indijanaca ubijeno.

Miki

pre 5 godina

Amerka i pojedene clanice Nato, moraju prinati genocid nad Srbijom 1999 godine....oni smeju nasto da kazu .....zlikovci, po celom svetu su sejsli i seju smrt.. Gde oni kroce tu trava ne rastei zato su omrazena nacija ! ! ! ....

Kiza

pre 5 godina

Pa moze mozda R Srpska i da prizna nesto sto nije bilo ali kad Amerikanci priznaju: Genocid osiromasenim uranijumom u Srbiji, genocid u Iraku, Libiji, Siriji, Avganistanu itd. I sve to pod parolom da prave demokratsko drustvo

Rocky68

pre 5 godina

Nesto se ne seca da je ujka sem priznao genocid nad indijanci a, potom sta su sve radili po svet, Mars gamad jedni.

Veritas

pre 5 godina

Genocid je dokazan u Hagu i potvrđen sa Rezolucijom u Parlamentu EU-e i u UN-a koju je blokirala Rusija i to ostaje za istoriju i niko to ne može da promeni.

Branko

pre 5 godina

"IMALI STE PRILIKU DA PRIJE 2-3 DANA PROCITATE IZJAVU CUVENOG ISTORICARA KOJI JE IZNEO PRAVU ISTINU A NE OVO STO JE ZAPAD MONTIRAO KAKO NJIMA TREBA" !!?????? " ZAPAD JE MONTIRAO I SREBRENICI, I TUZLANSKU KAPIJU I MARKALE I RACAK-KOSOVO"!!!!?????? " GLEDAO SAM UZIVO MUSLIMA IZ SREBRENICE, UCESNIKA OBRANE SREBRENICA KOJI JE REKAO: DA SU IZDANI I DA JE ALIJA JAKO, JAKO LOS COVEK"!!!!!?????

Sara

pre 5 godina

Koje licemerstvo od boraca za demokratiju. Odjednom imaju tapiju i na istinu i traže da njihova izmišljena priča bude proglašena kao stvarna bez mogućnosti uvažavanja činjenica.

KOCTA

pre 5 godina

ПРИЗНАЈТЕ БИ ГЕНОЦИД НАД НАМА, ИНДИЈАНЦИМА, ИТД . . .

deda Raša

pre 5 godina

Kada ce Amerika priznati genocid nad Indijancima, Hirosimom, Nagasakijem i dalje, na citavoj zemlji planeti? Kada cete priznati genocid nad Srbijom, kada cete priznati genocir izveden osiromasenim uranijumom? I jos veliki milion genocida.

sole

pre 5 godina

kada nacisticka amerika prizna genocid sirom sveta,ustaska hrvatska,siptari za racak,i zutu kucu,izetbegovic za Kravicu,Srebrenicu.Englezi za aparthejd i masa toga,Vucicu Dodiku narod vam godinama govori EU AUT Rusija i Kina zvanicno okrenuti se njima,Vucicu Putinu bazu u Nisu i Kopaoniku.dosta vise nacistickih ucena.....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija