• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Beta

21.08.2018

18:55

JANKOVIĆ I ZVANIČNO ZA KOSOVO U UN! Osnovao Građanski blok 381!

Politika

JANKOVIĆ I ZVANIČNO ZA KOSOVO U UN! Osnovao Građanski blok 381!

Podeli vest

Pokret slobodnih gradjana, Zelena ekološka partija Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija formirali su danas "Građanski blok 381" na čijem čelu je lider PSG Saša Janković

Kao glavni ciljevi za koje će se taj opozicioni blok zalagati navedeni su sloboda i pravda kroz sistem demokratskih institucija, Srbija u Evropskoj uniji okrenuta Zapadu, zalaganje za tržišnu ekonomiju sa snažnom socijalnom politikom i stvaranje ekološke države i društva tolerancije i napretka.

Delovanje će se zasnivati na politici odgovornosti za javno dobro, na načelima slobode mišljenja i govora, nenasilja i pravičnosti, sekularizma, antifašizma i slobode od straha.

U dokumentu pod nazivom "Dogovor 381" koji su danas potpisali predsednici partija koje čine taj blok navodi se i da su za to da Kosovo udje u međunarodne organizacije uključujući UN, ali ne i za priznavanje nezavisnosti.

Navedeno je i da bi trebalo obezbediti teritorijalnu i personalnu autonomiju za Srbe na Kosovu, institucionalizaciju njihovih organa lokalne i personalne samouprave, posebne garancije za njihova ljudska prava i slobodan i održiv povratak, poseban režim zaštite najznačajnih verskih i kultruno-istorijskih dobara i poštovanje imovinskih prava.

Janković je na konferenciji rekao da je blok formiran kao izraz političke volje da deluju na "oslobađanju" Srbije od aktuelne vlasti i radi sprovođenja programa koji će modernizovati zemlju.

On je pozvao i druge partije, organizacije, lokalne i građanske inicijative i pojedince koji dele takvu viziju političke borbe da im se priključe.

Kao svoj prvi cilj Janković je naveo borbu za regularne izborne uslove i na tom cilju, po njegovim rečima, spremi su da saradjuju i sa Savezom za Srbiju.

- Mi imamo različitu viziju kako bi Srbija trebalo da izgleda, ali sa njima (Savezom za Srbiju) smo saglasni u tome da je ova vlast uništila demokratske i sve druge vrednosti - rekao je Janković, dodajući da im je zajednička borba za poštene izbore.

Na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama PSG saopšteno je i da su potpredsednici "Građanskog bloka 381" Ana Jovanović i predsednik Zelene ekološke partije Dejan Bulatović.

Dokument su danas potpisali i predsednik Madjarskog pokreta Jen Maglaji, predsednik Koalicije Tolerancija (Vlaška narodna stranka, Vojvođanski pokret, Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka i Stranka Crnogoraca) Hadži Salihović i predsednik Šumadijske regije Saša Milenić.

Na konferenciji za novinare je najavljeno i da će partije koje su deo tog bloka u lokalnim samoupravama gde imaju odborničke grupe preimenovati ih u "Građanski blok 381", što važi i za odborničku grupu Pokreta slobodnih gradjana u Beogradu.

PROLUPAO! JANKOVIĆ TERA STRANE INVESTITORE IZ SRBIJE: Propali kandidat za predsednika objavio program opozicije




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bojan

pre 5 godina

Mozemo samo nagadjati koliko ce dugo izdrzati ovi ljudi sa njime. Tri, cetiri meseca najvise?

Vuk

pre 5 godina

Jankovic ne shvata da je postao predmet podsmevanja na politickoj sceni Srbije. Ovo mu nije trebalo.

julka

pre 5 godina

Bolje da nesto resava, nego sto se trudi da Srbiju "oslobadja" od sadasnje vlasti.

Vesnaki

pre 5 godina

Svako pokret po tri člana, biće ih devet ili deset ukupno, ali vlast je slatka, bio je na vlasti ali neće nikad više.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17