• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.08.2018

07:59

IZBORI ZA ČLANOVE NACIONALNIH SAVETA: Paunović pozvala pripadnike manjina da iskoriste svoje biračko pravo

Politika

IZBORI ZA ČLANOVE NACIONALNIH SAVETA: Paunović pozvala pripadnike manjina da iskoriste svoje biračko pravo

Podeli vest

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović pozvala je danas pripadnike nacionalnih manjina koji žive u Srbiji da iskoriste svoje biračko pravo, izađu na izbore i izaberu članove svojih nacionalnih saveta. Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina biće održani 4. novembra ove godine

Paunović je podsetila da je ministar državne uprave i lokalne samouprave raspisao 17. avgusta izbore za članove svih nacionalnih saveta čime su otpočele sve neophodne predizborne radnje, kako bi se izborni proces sproveo na najbolji mogući način. 

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava smatra da je važno da se pripadnici nacionalnih manjina informišu o biračkim pravima, o izbornom procesu, o potrebi upisa u poseban birački spisak, kao i o važnosti izborne participacije. 

Srbija je stvorila sve neophodne uslove da se izbori sprovedu u skladu sa svim domaćim i međunarodnim standardima, kako bi pripadnici nacionalnih manjina mogli da izaberu svoje predstavnike u nacionalnim savetima, radi ostvarivanja prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma, istakla je Paunović. 

U ovoj izbornoj godini izbori će biti sprovedeni za 22 nacionalne zajednice, od kojih je 18 ispunilo uslov za neposredne izbore (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipćanska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka), a četiri za izbore putem elektorske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska). 

Paunović je navela da je na nedavno održanoj sednici RIK-a određeno da je rok za podnošenje izbornih lista 19. oktobar u ponoć. RIK je doneo i preporuku da se izborne liste podnose svakog radnog dana od 9 do 18 časova, uz prethodnu najavu. 

Upis birača koji nisu upisani u poseban birački spisak kao i promenu podataka u posebnom biračkom spisku vršiće nadležne gradske i opštinske uprave do zaključenja posebnog biračkog spiska, odnosno do 19. oktobra. Od 19. oktobra do 31. oktobra za promene u posebnom biračkom spisku nadležno će biti Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Uvid u poseban birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici ovog ministarstva. Konačan broj upisanih birača biće objavljen posle 1. novembra, dok će zvanični rezultati izbora održanih 4. novembra biti objavljeni 8. novembra. 

Paunović je istakla da bez ličnog angažmana pripadnika nacionalnih manjina u čitavom procesu njihova prava neće moći da budu ostvarena u punoj meri, jer je za upis u birački spisak neophodan lični zahtev građana. Upis se vrši na posebnom obrascu koji se u pisanoj formi podnosi  gradskoj ili opštinskoj upravi.

Paunović je uputila poziv svim pripadnicima nacionalnih manjina u našoj zemlji da se upišu u poseban birački spisak, da izađu na izbore 4. novembra i iskoriste svoje pravo da biraju i budu birani. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17