• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.09.2018

15:39

GABRIJEL: Srbija postigla rezultate na polju digitalizacije i transformacije javne uprave!

Politika

GABRIJEL: Srbija postigla rezultate na polju digitalizacije i transformacije javne uprave!

Podeli vest

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel posetila je danas Kancelariju za IT i eUpravu i obišla Državni data centar u kom je smeštena ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura Republike Srbije. Evropska komesarka je pohvalila rezultate koje je Srbija ostvarila u kratkom periodu na polju digitalizacije i transformacije javne uprave, kao i efikasnom donošenju i primeni seta zakona iz ovih oblasti

 

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović tom prilikom predstavio je planove za izgradnju sekundarnog Državnog data centra, koji će biti izgrađen u Kragujevcu, a koji je Vlada Srbije proglasila za projekat od strateškog značaja.

- Izgradnja centra u Kragujevcu, koji će biti jedinstven u regionu po svojim kapacitetima i performansama, doprineće neometanom i pouzdanom pružanju usluga elektronske uprave, bezbednom čuvanju podataka građana i privrede, kao i smeštanju podataka ne samo državne uprave, već i lokalnih samouprava, ali i potencijalnih investitora - istakao je Jovanović.

On je dodao da će se na taj način unaprediti rad javne uprave što će ubrzati procedure i pojednostaviti svakodnevni život građana i poslovanje privrede, ali i privući nove investicije u sve brže rastućem IT sektoru Srbije.

Jovanović je zahvalio komesarki Gabrijel i istakao da je njena poseta veoma značajna, jer pokazuje da se napori, kao i rezultati Srbije prepoznaju i da smo na pravom putu digitalne transformacije koju sprovodimo u okviru koncepta koji je osmislila premijerka Ana Brnabić.

- Vlada Republike Srbije ulaže velike napore na polju digitalizacije, a posebno reforme javne uprave. Cilj je da Srbija dobije što bolju, transparentniju i efikasniju javnu upravu, a sredstvo za postizanje toga je moderna i svima dostupna elektronska uprava. Jedna od prvih poteza Vlade na tom polju je formiranje Kancelarije za IT i eUpravu, kao službe Vlade iz oblasti informacionih tehnologija i elektronske uprave - istakao je.

Novinarima je rekao da je poseta evropske komesarke potvrdila dobre i vidljive rezultate Srbije na njenom digitalnom putu.

Kako je naveo, značajna je i saradnja sa EU u oblasti sajber sekjuritija i već su zajednički pokrenute inicijative da se oformi Evropski centar za razmenu informacija kada je u pitanju informaciona bezbednost .

Jovanović je rekao da je za godinu dana od formiranja Kancelarije urađeno mnogo toga kada su u pitanju veći infrastrukturni projekti, ali i usluge za građane i privredu počev od implementacije informacionog sistema Bebo dobrodošla na svet, preko eZupa, automatske overe zdravstvenih kartica.

- Sve je to vidljivo i podiže rejting Srbije i prepoznatljivost u granicama EU - rekao je Jovanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija