• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.09.2018

17:58

FRANCUSKI PREDSEDNIK LJUT NA PRIŠTINU! Makron Šiptarima ne da "beli šengen",  zbog migranata i ŠIKANIRANJA HUMANITARCA GUJONA!

Politika

FRANCUSKI PREDSEDNIK LJUT NA PRIŠTINU! Makron Šiptarima ne da "beli šengen", zbog migranata i ŠIKANIRANJA HUMANITARCA GUJONA!

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron ozbiljno razmišlja da stopira najavljeno ukidanje viza lažnoj državi Kosovo zbog toga što su nedavno uhapsili i šikanirali humanitarca Arnoa Gujona, saznaje Informer

Kako prenose naši diplomatski izvori, Francuska još nije definitivno odlučila da li će na zasedanju Evropskog saveta podržati "beli šengen" za Prištinu, uprkos preporukama Evropske komisije i Evropskog parlamenta. Pariz svoje dvoumljenje pravda strahom od velikog broja ilegalnih migranata, ali jedan od razloga jeste i skandalozna tortura kroz koju je Gujon nedavno prošao na takozvanoj granici Kosova.


Srpski prijatelji


Prema rečima naših izvora, Gujonove žalbe francuskoj administraciji lako mogu da urode plodom.


- Francuzi ne mogu da narede Prištini šta da radi, niti mogu da je direktno nateraju da ukine zabranu ulaska za Gujona. Ipak, mogu da ih kazne time što neće podržati viznu liberazlizaciju, čime bi naneli ozbiljan politički udarac kosovskim političarima. To bi ujedno bila i poruka da ne mogu nekog zabraniti, pogotovo ne poznatog humanitarca, samo zato što pomaže Srbe i priča o realnom stanju na Kosovu. Naravno, ta odluka je i posledica straha da će ukidanje viza doneti veliki talas ilegalnih migranata u Francusku... - prenosi naš izvor, zapadni diplomata koji je insistirao na anonimnosti. 

Osetljivi na svoje


Činjenica je da su neke države posebno osetljive kada su u pitanju prava njihovih građana, odnosno njihovo kršenje
Jelena Vukoičić, politikolog

 


I dok se Arno Gujon juče nije oglašavao ovim povodom, šef Centra za razvoj međunarodnih odnosa Stevica Deđanski kaže da nije siguran da Francuska može bilo šta da uradi za srpske prijatelje.


- Ako je vest tačna, onda je to samo zato što se boje da će im ilegalni imigranti sa Kosova poremetiti život, jer znaju albanski teroristički i plemenski mentalitet. Pravi odnos Francuske prema Srbima i Šiptarima je Bernar Kušner, albanski lobista i pokrovitelj "Žute kuće", u kojoj su ljudima vadili organe. Dokle god je taj čovek uvažen u francuskom društvu, neće biti mesta za Gujone koji vole Srbe. Ipak, voleo bih da nas stvarnost demantuje... - podvlači Deđanski. 

ALEKSANDAR VULIN
MINISTAR ODBRANE


Voleo bih da Evropska unija već jednom makar reaguje na jednu, ne moraju na sve ratnohuškačke izjave i poteze albanskih političara. Na Kosovu vladaju stranci, njihova je politička moć i njihov je uticaj.

 


Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za KiM, kaže da iskreno želi da građani na Kosovu konačno dobiju mogućnost da putuju bez viza u zemlje šengenskog prostora, ali...


- Razumem one koji smatraju da je samoproglašeno Kosovo i dalje visoko kriminalizovana sredina, te da postoje bezbednosni rizici zbog jačanja verskog ekstremizma. Prema inostranim izveštajima, na Kosovu imate stotine povratnika iz ISIS, sa tendencijom rasta i neće biti iznenađenje ako neke evropske administracije odlože davanje bezviznog režima Prištini - ističe Kozarev.


Plaše se i migranata


Politikolog Jelena Vukoičić naglašava da stoji činjenica da su neke države posebno osetljive kada su u pitanju prava njihovih građana, odnosno njihovo kršenje.


- U ovom slučaju, verovatno se radi pre svega o strahu od nekontrolisanih masovnih migracija, koji obuzima stanovništvo nekih zemalja Evropske unije. Poznato je da je Kosovo jedna od teritorija sa kojih stanovništvo najviše beži na Zapad, što bi u slučaju ukidanja viza dobilo na intenzitetu... - zaključuje Vukoičićeva.

DRAMATIČNI PODACI STEJT DEPARTMENTA! TRAMP TVRDI: 329 Šiptara iz Islamske države, preti Srbiji i Evropi!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 5 godina

Platiće šipci njegovoj babi još neku plastičnu operaciju i nema problema.

SS

pre 5 godina

Nemoj ukidati vizu dok se ne nastane kod vas,i ovako vas je sve manje francuza,pa neka tamo traže republjiku,vi ste im mentori.

Dida

pre 5 godina

Srbi zna makron da Taj francuz Koji pomaze srpske lazove I zveri po Kosovu igra za Le Pen nije on blentav

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17