• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. VASKOVIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

21.09.2018

22:16

DRAMATIČNI PODACI STEJT DEPARTMENTA! TRAMP TVRDI: 329 Šiptara iz Islamske države, preti Srbiji i Evropi!

Politika

DRAMATIČNI PODACI STEJT DEPARTMENTA! TRAMP TVRDI: 329 Šiptara iz Islamske države, preti Srbiji i Evropi!

Podeli vest

Na Kosovo se iz Sirije i Iraka već vratila 133 borca ISIS, a očekuje se povratak još 196 terorista, upozorava američka vlada. Ti ekstremisti su opasnost za mir u celom regionu

Američki Stejt department upozorio je u svom novom izveštaju o bezbednosti u Evropi da čak 329 radikalnih šiptarskih terorista, bivših i sadašnjih pripadnika ISIS, predstavljaju ogromnu pretnju za mir i stabilnost na čitavom kontinentu.

Eksperti američke vlade tvrde da su se iz Sirije i Iraka na Kosovo već vratila 133 borca ISIS, ali i da se očekuje povratak još 196, što predstavlja veoma ozbiljan bezbednosni problem. Kako se navodi u izveštaju američkih analitičara, samo u 2017. godini sa Kosova su 403 osobe otišle u Siriju i Irak da se bore za terorističku Islamsku državu ili Al Nusra front, a 74 su tamo poginule.

Crna rupa Evrope

Bumerang

Kosovo je teritorija sa koje je najviše terorista otišlo da ratuje za ISIS. Sada se bumerang vraća...
Marija Đorić, stručnjak za terorizam

 

Stručnjak za terorizam Marija Đorić, komentarišući ove podatke, kaže da je Kosovo "crna rupa Evrope", u koju se, osim terorizma, slivaju i korupcija i najrazličitiji oblici organizovanog kriminala.

- Kosovo predstavlja veliku bezbednosnu opasnost za čitavu Evropu. To potvrđuje i ovaj povratak terorista sa prostora Sirije i Iraka, koji će biti potencijalna opasnost za ceo region... Opšte je poznato da je Kosovo teritorija u Evropi sa najmasovnijim odzivom terorista koji su otišli da ratuju za ISIS. Sada se taj bumerang vraća i Evropi i SAD - navodi Đorićeva.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da su sve ove podatke naše službe bezbednosti razmenile sa partnerskim službama.

Haradinaj: Promena granica znači rat!

Premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj izjavio je da je čak i sam razgovor o pitanju granica opasan po stabilnost regiona.
- Granice Kosova su uspostavljene vojničkim čizmama, a ne za stolovima i u pregovorima. Ako se pomere, mnoge vojničke čizme s obe strane biće ponovo potrebne - rekao je Haradinaj, dodajući da će od 1. januara 2019. ukinuti granicu između Kosova i Albanije!?!

 

- Sada je SAD i drugim zapadnim sponzorima kosovske nezavisnosti potpuno jasno da Kosovo nikada neće biti država u punom kapacitetu i da je to teritorija na kojoj cvetaju organizovani kriminal, obuka terorista i narko-trafiking. Svakako da su povratnici sa ratišta u Iraku i Siriji, kao pripadnici ISIS, bezbednosna pretnja i po kosovsku stabilnost, ali i po čitav region i Evropu. Sada je posao i obaveza velikih država, pre svega SAD i Nemačke, da svoje kosovske pulene disciplinuju - podvlači Dragaš.

Foto: printscreen

VELIKE POHVALE! Srbija baš mnogo napredovala u borbi protiv terorizma

Kako se ocenjuju u izveštaju Stejt departmenta, Vlada u Beogradu preduzela je važne korake da poboljša sposobnost u borbi protiv terorizma.
U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju navodi se da u našoj zemlji tokom 2017. godine nije bilo terorističkih napada i da je nivo aktivnosti u vezi sa regrutacijom boraca za ISIS bio nizak.
Američki stručnjaci ukazuju na to da najveće pretnje ostaju potencijalno kretanje novca i oružja preko teritorije naše zemlje, povratak stranih terorističkih boraca i radikalizacija.

 

Koriste haos u pokrajini

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, smatra da je izveštaj Stejt departmenta izuzetno povoljan za Srbiju (vidite okvir), kao i da su ovi podaci već poznati našim službama bezbednosti.

- Srbija je jedina država na Zapadnom Balkanu na koju se ozbiljno računa u borbi protiv terorizma. Izveštaj Stejt departmenta ukazuje na haotično stanje na Kosovu i veliki uticaj međunarodne terorističke islamističke organizacije na tamošnje borce. To su teroristi koji predstavljaju opasnost za ceo region jer mogu da osnuju paravojne formacije upravo na Kosovu. Za njih su nadležni KFOR i međunarodne snage, a verujem da ih prate i američke službe bezbednosti. Da se ne lažemo, terorističko delovanje na Kosovu mogu zaustaviti samo Amerikanci - zaključuje Dragišić.

ŠIPTARI U FRCI! TAČI NA 'RIBANJU' KOD TRAMPA: Glavna tema KOREKCIJA GRANICE IZMEĐU KOSOVA I SRBIJE, koju su SAD podržale?!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zivko

pre 5 godina

Bravo Tramp i Stejt department za davanje ovih podataka o ISIS i Kosovu jer su oni i dobili Drzavu zahvaljujuci tome sto svakih 10 dana su preko tajkuna slali $200-$400 miliona dolara za EU,NATO,tajkunima u Beloj kuci u Vasingtonu a oni su podmicivali ostale i zato Tramp ima probleme sa Obaminim tajkunima u EU,NATO I Beloj kuci u Vasingtonu-to je istina i FBI to mora da spreci i pozatvara sve te tajkune.

ALO

pre 5 godina

CRNA GORA ISPLATILA ODŠTETU HRVATSKIM I BOŠNJAČKIM LOGORAŠIMA PA ŠTA SRBIJA ČEKA?

SS

pre 5 godina

Treba im verovati jer znaju ko se gde u svetu popišao,uz njihovo znanje i odobrenje.

Vladeta

pre 5 godina

Kosovo crna rupa po terorizmu, korupciji, organizovanom kriminalu. Možda Srbija po teroristima zaostaje, ali po korupciji i organizovanom kriminalu nema šanse da je Kosovo jače od Srbije.

Izbori 2024

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija