• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo

23.10.2018

22:01 >> 22:11

(VIDEO) NA POMOLU NOVI RAT I OTIMANJE SVETINJA NA KOSOVU! Ruski istoričar Georgij Engelhart: Zapad sprema pakao za našu zemlju!

Politika

(VIDEO) NA POMOLU NOVI RAT I OTIMANJE SVETINJA NA KOSOVU! Ruski istoričar Georgij Engelhart: Zapad sprema pakao za našu zemlju!

Podeli vest

Jedan od vodećih ruskih stručnjaka za bivšu Jugoslaviju i naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Georgij Engelhart kaže da bi direktna posledica raskola u pravoslavlju, koji se dogodio pod pokroviteljstvom SAD, mogao biti novi krvavi rat u Ukrajini, ali i jačanje raskolničkih crkava u Crnoj Gori i Makedoniji, a verovatno i formiranje kosovske pravoslavne crkve i otimanje preostalih srpskih svetinja na KiM

Situacija u svetu se komplikuje, predsednik Tramp je najavio izlazak iz nuklearnog sporazuma. Može li se izbeći globalni sukob od kojeg svi strepimo? Kako vidite izlaz iz ove zamršene situacije u čijem centru su SAD?

- Situaciju dodatno komplikuje tinjajući građanski rat unutar najveće današnje velesile - SAD. Zasad je to još hladan rat između aktuelnog predsednika i moćne prethodne elite, što je bitno urušilo kvalitet i nivo odgovornosti međunarodnog ponašanja Vašingtona. Svet po inerciji gleda SAD kao promišljenu i odgovornu imperiju, ali se sada ona ponekad ponaša kao neka predimenzionirana zemlja Trećeg sveta. Takvo stanje gotovo bezizlazno zahteva jačanje uticaja drugih centara moći, pre svega EU, radi balansiranja današnjeg hegemona.

Gde su crvene linije koje Rusija neće dozvoliti da pređe Zapad?
- Crvene linije su dosta poznate - to je direktan napad na teritoriju, vojne objekte i vojno osoblje Rusije, kao i njenih saveznika.

Kako komentarišete ono što se dešava u Makedoniji, gde se otvoreno krše svi demokratski principi kako bi ova mala zemlja bila uterana u NATO? Slično se desilo i sa Crnom Gorom, čija vlast je otvoreno priznala da ulazi u NATO mimo volje naroda.
- Zadnja događanja u Makedoniji nadmašuju čak i slučaj sa Crnom Gorom. Odmah posle izgubljenog referenduma zbog bojkota, vlast u Skoplju i njeni mentori poput Vesa Mičela progurali promenu naziva zemlje u Sobranju. I to kroz otvorenu kombinaciju ucene i korupcije dela opozicije. Ucenili su ih istragom oko prošlogodišnjih nasilnih upada u Sobranje, a korumpirali su ih ponudom trampe „odgovornog glasanja" za amnestiju! Takav stil u radu pokazuje pre svega koliko je SAD stalo do zatvaranja „nezavršenog posla" na Balkanu. U slučaju Makedonije - da je njeno najhitnije uterivanje u NATO toliko bitno, da se zbog toga gaze se svi finese i norme međunarodnog ponašanja i bar formalnog poštovanja suvereniteta neke zemlje. Možemo pretpostaviti i da će zatvaranje makedonskog pitanja voditi dodatnom presingu na Srbiju kako oko KiM i Republike Srpske, tako i po pitanju pristupanja NATO.

(VIDEO) AMERIČKI HARP JE SMEŠAN: Evo ko stvarno manipuliše vremenom i pravi SMRTONOSNE ORKANE, SUŠE I POPLAVE!

Kakve bi posledice mogao imati raskol u pravoslavlju koji je izazvala Vaseljenska patrijaršija? Zarad čijeg interesa je to urađeno? Da li će to dovesti do trajne podele na rusko i grčko pravoslavlje?

- Najopasnija je mogućnost eskalacije nasilja u Ukrajini, i to ako otimanja hramova Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije i progona njenih vernika koji sprovode kako raskolnici, tako i novopečene pristalice Carigrada potpomognute državnim aparatom. Potencijal sukoba tu mnogo nadmašuje i Donbas jer nije ograničen nekom konkretnom lokacijom. Pravoslavne parohije i svetinje pokrivaju čitavu teritoriju Ukrajine od zapada sve do istoka i ovaj plamen može sada bilo gde da krene. SAD su izgurale čitavu stvar kod Vaseljenske patrijaršije u cilju trajnog otcepljenja Ukrajinaca od Rusa, i to kroz sečenje najdublje i najčvršće veze dvaju dela istog naroda. Time su zadali vrlo težak i krvav udarac ruskom narodu. Za razliku od mnogih geopolitičkih varki velesila, to su upravo šamar, uvreda i rana jednog naroda. Nešto što traje i pamti se dugo, a vrlo teško se oprašta. Glavni su sporedni akteri te priče carigradski patrijarh Vartomej i predsednik Ukrajine Peter Porošenko. Carigradski patrijarh teži proširivanju svoje crvene baze izvan uske ograde Fanara. Preuzimanje bilo kojih eparhija ukrajinskog ogranka Ruske crkve je za njega važan korak prema nametanju svog primata ostalim pomesnim crkvama, posebno tamo gde postoje slične raskoli i sukobi. Na Balkanu to su pre svega Crna Gora i Makedonija, a ne treba isključiti ni scenario proglašenja kosovske crkve radi otimanja preostalih srpskih svetinja na Kosmetu. Niko ne želi raskol pravoslavlja, ali u slučaju eskalacije nasilja u Ukrajini, neće biti lako oprostiti Carigradu njegovo učešće u takvom zločinu.

Foto: fotomontaža

Kako vidite položaj Srbije u postojećim uslovima? Zahvaljujući predsedniku Vučiću, zemlja se ekonomski uspravila, može li pobediti sve izazove koji joj se nameću i na koji način?
- Položaj Srbije je dosta komplikovan jer bilo kakav ekonomski učinak sam po sebi nije dovoljan u doba velikih turbulencija.

BAKIR ZARATIO SA AMERIMA, NE DA IM PODATKE O MUDŽAHEDINIMA: Lider SDA krenuo u otvoreni sukob sa Vašingtonom!

Gde vidite prostor za jačanje saradnje Srbije sa Rusijom?
- Ostaje značajan potencijal u privredi, iako je dosta toga obavljeno. Dobro je da je napokon krenula saradnja u IT-sektoru, ali svakako zaostaje medijska prisutnost Rusije.
Šta vam govori to što predsednik Putin početkom naredne godine ponovo dolazi u Beograd?
Prvo, da je datum posete bio pomeren. Drugo, da su odnosi sa Srbijom stvarno važni za Moskvu. Srbija treba da iskoristi šansu.

Verujete li da bi promenom međunarodnih okolnosti, slabljenjem liberala na Zapadu i jačanjem desnice mogla promeniti pozicija Srbije na Kosovu i Metohiji?
- Pozicija Srbije na Kosovu i Metohije može se pre svega poboljšati preispitivanjem linije Briselskog sporazuma jer se vidi da on stalno generiše dodatne krize i napetosti, a skraćuje manevarski prostor Beograda. Jasno je da promena međunarodnog konteksta daje Srbiji dopunsku šansu, samo ona treba da bude vešto iskorišćena.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ALO

pre 5 godina

Nije mogao Slobo da izbije na hrvatsko more pa neće moći ni Vučić na albansko jezero!

Net

pre 5 godina

"SVE JE URAĐENO U DOGOVORU" Kosovski poslanik za "Blic" otkriva kako je progurana VOJSKA KOSOVA

Kažu

pre 5 godina

Srce srbije je izvađeno ilegalno dok je pacijent bio bez svesti posle Oluje i sada ide na legalnu transplataciju u Majku Albaniju! Pošto je i ove turističke sezone zarada od turizma veća opet skoro za milijardu evra od prošle godine Hrvatska kupuje od Amerike eskadrilu 12 borbenih helikoptera Apači(Otpisuju stare ruske 11kom Mi8 i 13kom Mi17) i od Izraela kupuje 12 PVO Spajder i od Nemačke kupuje 40 tenkova Lepard 2A4(Do 2020g)...a dobiva na poklon od Amerike 16MLRS lansera i još 6Kajova voriors... CG je za logore na svojoj zemlji(Logor Morinj) isplatila odštetu za 220 hrvatskih logoraša i zbog zločina osudila 4 svojh bivših pripadnika JNA na 12g zatvora e tako se radi po poglavlju 23(sudstvo)! Dok je svet izučava hrvatska vojska imala vojno-taktičku vežbu akcije Oluja 95g ko najveću vojnu vežbu od samostalnosti sa 5500 vojnika na svim poligonima po RH i to 4dana ko 95g! NUDE INVESTICIJE Kinezi žele uložiti 13 milijardi eura u hrvatsku brodogradnju, nacionalni stadion, željeznicu... Makedonija je u pristupnim pregovorima sa NATO paktom a tajnik pakta kaže da ulazi do kraja 2019g a već sada su Srbi u Makedoniji ugroženi ko i u vreme NDH!

DEJAN

pre 5 godina

Pa ti isti su doveli Vučića na vlast, koji stihijski odrađuje postavljene zadatke, i kako se odjednom od "Kosovo je Srbija" došlo do "pregovaranja" oko srpskih opština na sjeveru KiM. P.S. PRIKAŽITE NEKADA I VAMA NE PODOBNE KOMENTARE!!!

Krleza

pre 5 godina

Cuj mame jebali svetinje im otimaju a gde su vam svetinje u BiH PA je Ocete da podelite Sa Ustasama I da pola Bosne na srbiju pripojite Svetinje vam dodju samo kao maska da tudje zemlje otimate a ko zna dal su te crkve na kosovu I pripadale narodu od kojeg danasnji srbin zver postade

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17