• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.10.2018

15:19

ÐURIĆ: Rad i sloga naš odgovor na izazove i pritiske!

Politika

ÐURIĆ: Rad i sloga naš odgovor na izazove i pritiske!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić istakao je danas, povodom odluke Vlade Srbije da odobri sredstva za podsticaj srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, da je neophodno da se napusti logika da je ono što je dobro za Srbe loše za Albance i obratno, već da od toga koristi imaju svi, i da niko sa zebnjom ne treba da gleda na razvoj srpskih sredina

 

Ðurić je, posle sednice Vlade Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, rekao da su rad i sloga naš odgovor na sve izazove i pritiske, koji će biti sve veći.

- Zato danas sa ponosom mogu da kažem da su zajedničkim radom i delovanjem predsednika Srbije, Vlade i Srba sa KiM ispisani istorijski redovi nove saradnje i novog državnog delovanja na KiM, koje će ispisati i stvoriti novo lice srpskih sredina na KiM i omogućiti da pomoć dođe i do najudaljenijih i najizolovanijih srpskih enklava - naveo je on.

Reč je, prema njegovim rečima, o projektima u gotovo svim oblastima društvenog života.

Ukazao je da je, između ostalog, dogovoreno renoviranje, izgradnja i opremanje kapaciteta u Bolničko kliničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, izgradnja novog objekta bolnice u Prištini izmeštena u Gračanici, gde se trenutno rad odvija u barakama bez odgovarajućih uslova, kome gravitira više od 60.000 zdravstvenih osiguranika.

Ðurić je navao dalje da je predviđena izgradnja nove zgrade univerziteta u Kosovskoj MItrovici, sa oko 11.000 studenata najvećim studentskim gradom iza Beograda, Niša i Novog Sada, koji će dobiti savremene laboratorije.

- Šta može biti bolji podsticaj za našu nauku i opstanak intelektualne omladine na KiM - upitao je on.

Prema njegovim rečima, planirana su ulaganja u izgradnju proizvodnih kapaciteta kako u fabriku akumulatora u Trepči, tako i za Kosovsko Pomoravlje izgradnja nove fabrike za preradu krompira, izradu čipsa.

- Fabrikom za čips rešiće se problem ne samo zapšljavanja u fabrici, već i kooperanata koji danas nemaju kome da plasiraju svoje proizvode i omogućiće im da žive i rade na svojoj zemlji - dodao je on.

Ðurić je ukazao da je odobrena i revitalizacija i obnova svih kapaciteta skicentra Brezovića, ali i završetak radova u Banjskoj, koja se pominje u epskim pesmama, a gde su završeni bazeni i do iduće godine biće završen hotelski kompleks.

U Orahovcu, prema njegovim rečima, odobrena je izgradnja nove fabrike alkoholnih proizvoda od grožđa.

Kada je reč o Kosovskoj Mitrovici dodao je da će taj grad dobiti novi fudbalski kompleks, novo dečije obdanište, ali i novi most preko Ibra na lokaciji Dudin Krš, gde postoji usko grlo u vezi sa Zvečanom, a što je bio san građana dug više od 70 godina.

Ukazao je da postoje i projekti za Leposavić i Lešak, posebno ističući izgradnju učeničkog doma za poljoprivrednu školu u Lešku, što će dati mogućnost za oko 100 učenika da stiču nova znanja u novim uslovima.

Kada je reč o medijima preneo je da je vlada odlučila da odobri podršku za izgradnju i dodatno opremanje sistema mreže „Most“, kako bi medijji na srpskom imali bolje uslove za rad.

Ðurić je podvukao da ima još najmanje 50 projekata koji su odobreni.

- Ove i druge projekte izradili smo i pripremili u saradnji sa lokalnim samoupravama. Saslušali smo pažljivo šta žele. Dobili smo priliku da uradimo nešto što do sada nikada naše institucije na KiM nisu imale mogućnost da urade, da svojim radom promenimo lice srpskih sredina na KiM - podvukao je on.

Ðurić je kazao da je njegova poruka imenovanim i izabranim predstavnicima Srba na KiM bila da su dobili priliku koja znači da će i oni i njihove insitucije biti procenjivane prema odnosu listi ovih zadataka koje su danas dobili.

- Kontrola i provera kako radite biće žešća nego ikada. Politički učinak i odgovornost biće zasnovan na ovome kako se postavite. Očekujemo odgovornost, ozbiljnost I efikasnost u sprovođenu projekata. Na nama je da našem narodu omogućimo neuporedivo bolji kvalitet života i uslove za opstanak i ostanak - rekao je Ðurić, dodajući da će sigurno biti otpora ovim projektima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mimi

pre 5 godina

predviđena izgradnja nove zgrade univerziteta u Kosovskoj MItrovici, sa oko 11.000 studenata najvećim studentskim gradom iza Beograda, Niša i Novog Sada, koji će dobiti savremene laboratorije

Ana

pre 5 godina

Uz slogu naseg naroda mozemo prebroditi sve probleme. A to cemo i da dokazemo.

Tijana

pre 5 godina

Pasce svaki izazov kada smo jedinstveni i slozni .

stefan

pre 5 godina

Nasa snaga i jeste u slozi i moramo tako da se drzimo kako bi istrajali .

goga

pre 5 godina

Srbija ce dati sve od sebe da se znatno popravi i osigura zivot srba na Kosovu.

Nesa

pre 5 godina

Moramo da nastavimo da radimo i borimo se kako znamo i umemo kako bi prevazisli sve probleme.

Biljana

pre 5 godina

Stabilna i jaka drzava, kakva smo danas, nam omogucava da pomognemo svom narodu na KiM, i po pitanju bezbednosti i po pitanju napretka u svim sferama drustvenog zivota.

nikola

pre 5 godina

Sloga i zajednistvo,pored svega ostalog spas za sve Srbe ma gde bili.

milos

pre 5 godina

Sredstva za podsticaj srpskih sredina su resenje za bolji zivot naseg naroda na KiM.

Nina

pre 5 godina

Ujedinjeni mozemo sve da postignemo i da pronadjemo resenje za svaki problem.

ana

pre 5 godina

Srbija se trudi da bude uz svoj narod na Kosovu i imaju neizmernu podrsku i pomoc a sad i u vidu novih investicija i renoviranja fabrika i otvaranja novih radnih mesta.

minja

pre 5 godina

Mi smo uvek uz naš narod pa gde god da je,i uvek mogu da računaju na nas i nasu pomoć kao i pomoć vlade.

Uros

pre 5 godina

Samo slozni i jedinstveni, radom, trudom i zalaganjem mozemo odgovoriti svim protiscima i izazovima koji nas okruzuju .

gracanica

pre 5 godina

a sto nema neki projekat ,da otkupite kucu i imanja koje su na prodaju ,nego pravite nove kuce i zauzimate opstinko zemljiste,a naroda i omladine sve manje ....

Vanja

pre 5 godina

Zjednički rad i delovanje predsednika Srbije, Vlade i Srba sa KiM, na poboljsanju uslova zivota je uvek najbolji odgovor na sve izazove, ali dokaz da Srbija zeli mir, stbilnot i svobuhvatni napredaka i da kontinurano radi na tome

Milica

pre 5 godina

Gradjani Srbije sad morajud a budu slozniji nego ikad jer samo na taj nacin mozemo da se odupremo pritiscima i pobedimo ih.

mara

pre 5 godina

Mudra i pametna odluka,samo rad i sloga pobedjuju sve prepreke...

Pavle

pre 5 godina

Pokažimo da poštenje može mnogo više nego nasilje.

Olja

pre 5 godina

Svaka investicija je dobra,ovo je narocito dobro zato sto ce se nasim ljudima na kosovu staviti do znanja da su vazni,bitni i da itekako neko misli na njih.

Milica

pre 5 godina

Djuric je jedan od najozbiljnijih i najodgovornijih politicara, buduci da svoj zadatak obavlja profesionalno, a nije nimalo lak!

Ana

pre 5 godina

Jedino ako budemo složni možemo uspeti u savladavanju prepreka!

Ana

pre 5 godina

Đurić je veliki patriota! Sve pohvale za borbu!

Anja

pre 5 godina

Srbija ce uvek na sve izazove odgovoriti odgovornim radom i slogom.

Ana

pre 5 godina

Ulažite u Kosovo, ono treba da se razvija. Naši ljudi zaslužuju posao i bolje uslove za život. Svi smo uz njih. Treba svi da budemo složni.

Captainsrki

pre 5 godina

Srbija radi,gradi,napreduje i brine o svom narodu!!Ne padamo na provokacije!

Nata

pre 5 godina

Te dve stvari su najbitnije, držimo se njih kao i do sada.

milica

pre 5 godina

Zato je SNS uvek na vrhu. Narod vidi veliko zalaganje ove vlasti i zato pruža toliku podršku.

daki

pre 5 godina

Samo ovako može se očuvati naše Kosovo i dati narodu da može slobodno i bezbedno da živi i da ostane, a mnogi čak i da se vrate u našoj zemlji.

Sanja

pre 5 godina

Ulaganjem u Kosovo nadam se da će malo bolje živeti taj napaceni narod. Pa i nek ulazu, samo da novac ode na prave stvari

Ziva

pre 5 godina

Tako i treba. Ne treba gubiti energiju na ove ne radnike.

Queen038

pre 5 godina

Ujedinjenost Srba je u ovim teškim trenucima najpotrebnija!

Maki

pre 5 godina

Slazem se da treba pomoci nasem narodu na KiM da se razvijaju i napreduju.

Veljko M

pre 5 godina

Srbija će u svakom pogledu pomagati Srbe koji žive na KiM. Zbog toga je planirala ogromna sretsva da uloži na KiM.

Maja

pre 5 godina

Ulaganja na Kosovu su ulaganja u sadasnjost i buducnost nasih Srba koji zive tamo.

Slavisa

pre 5 godina

Sada je jako vazno da budemo jedinstveni, samo na taj nacin mozemo doci do rezultata. Razjedinjenost bi nas vodila u nove poraze

vera

pre 5 godina

Svakako da je to najbitnije,ali i ocuvati jedinstvo pre svega!

lana

pre 5 godina

Samo slogom i dogovorom mozemo mnogo toga da postignemo.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija