• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.12.2018

18:57

ISTORIČAR RAKOVIĆ OLADIO USPALJENE MILOGORCE: Smetaju vam SRBI SA GUSLAMA, a šta ćemo sa NJEGOŠEM NA SRPSKIM DINARIMA?!

Balkan

ISTORIČAR RAKOVIĆ OLADIO USPALJENE MILOGORCE: Smetaju vam SRBI SA GUSLAMA, a šta ćemo sa NJEGOŠEM NA SRPSKIM DINARIMA?!

Podeli vest

Istoričar Aleksandar Raković ocenio je neosnovanim optužbi zvanične Podgorice da je Srbija nedavno na otvaranju Kulturnog centra u Pekingu, "posegnula" za konkretnim nasleđem Crne Gore, dodajući da je upitan njihov kredibilitet da uopšte govore o identitetskim pitanjima

 

Podsetimo, Ministarstvo kulture Crne Gore objavilo je saopštenje u kojem kaže da je Republika Srbija prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije u Pekingu "posegnula za konkretnim kulturnim nasleđem Crne Gore“, jer je na toj svečanosti u "crnogorskoj narodnoj nošnji“ nastupio narodni guslar.

Ukoliko ti Crnogorci, koje Raković naziva, "crnogorskim separatistima", budu nastavili da govore besmislice, za očekivati je, naglašava on, da nam kažu i da zbog Njegoševog lika na srpskim novčanicama, srpskim dinarima, "posežemo za kulturnim nasleđem Crne Gore".

- Budući da su crnogorski separatisti konvertovali u novi identitet, pritom na osnovu laži i falsifikata, upitan je njihov kredibilitet da uopšte govore o identitetskim pitanjima - kaže Raković za podgorički portal IN4S.

Foto: Printscreen You Tube

Istoričar Aleksandar Raković

- Smeta im srpski narodni guslar u srpskoj narodnoj nošnji Crne Gore, a ne smeta im da na Hrvatskoj radioteleviziji, u emisiji ''Lijepom našom'' iz Tivta, folklorni ansambl u istovetnoj narodnoj nošnji pleše u emisiji koja nosi naziv državne himne Republike Hrvatske - naveo je Raković.

MRŽNJI MILOGORACA KRAJA NEMA! Ministarstvo kulture Crne Gore NAPALO SRBIJU ZBOG NARODNE NOŠNJE?!

On objašnjava da narodnu nošnju u Crnoj Gori kao nasleđe dele i Srbi Crne Gore i oni koji se izjašnjavaju kao Crnogorci.

Dodao je da istovetnu mušku narodnu nošnju nose i Srbi u Hercegovini odnosno u Republici Srpskoj.

- Time je ta narodna nošnja i srpska narodna nošnja u Crnoj Gori i Hercegovini. I danas kao i ranije. I biće - jasan je Raković.

Navodi da su Republika Srbija i Republika Srpska jedno, a biće to i Crna Gora kada se u toj republici, kako kaže, upostavi redovno stanje. 

"Naše srpsko nasleđe je zajedničko i svesrpsko", ukazao je Raković i zaključio da "jedini problem koje Ministarstvo kulture crnogorskih separatista uistinu ima je što su se konvertovali iz Srba u neki drugi identitet".

Inače, Crna Gora je sa Albanijom, BiH i Hrvatskom protestovala nedavno kod Uneska zbog odluke da se muzički instrument gusle uvrste na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, zahtevajući da se ta svetska organizacija izjasni da li gusle pripadaju vizantijskoj ili arapskoj kulturi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Amater

pre 5 godina

OVO JE SVE POLITICKA IGRA MILOGORACA KOJI NAPADAJU SVE STO JE SRPSKO A SVE IGRAJUCI NA KARTU DA CE SRBI SVE VISE I VISE POCETI MRZETI PRAVE CRNOGORCE KOJI SE NESLAZU SA POLITIKOM MILOGORCA.REALNO RAZJEDINJENA OPOZICIJA IM NESVESNO POMAZU U TOME.

evropejac

pre 5 godina

i ja bi hteo da sam kao Milo i njegovi, ali nemogu, stidim se... nemogu glumiti bogatog kad sam obican, nemogu glumiti pametnog kad nisam nemogu glumiti lepotu kad je nemam, ali mogu probati biti covek, a ne Milogorac ili nesta slicno

flamantes

pre 5 godina

Raković je naravno budala. Ne smeta nama Srbin sa guslama, ali Srbin mora biti obučen srpski, jelek, anterija i opanci ''sa sve'' šajkačom, inače se radi o bezobraznoj krađi.

amd

pre 5 godina

cetnici,ostavite vec jednom CG,zar nemate svoje muke,idite na Kosovo pa tamo se junacite,ali prpa nesmijete,nema vise Crnogoraca da ginu za laznu lukavu i bezobraznu bracu

sneza

pre 5 godina

- MALO ISTORIJE I ČINJENICA, SRAM NAS BILO ZBOG NAŠIH PREDAKA U ŠTA SE PRETVORISMO!!!!! Gusle Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije Idi na navigacijuIdi na pretragu Gusle Gusle u Etnografskom muzeju Crne Gore na Cetinju Gusle su narodni inastrument južnog Balkana s jednom, ili eventualno dve žice. Najčešće su napravljene od javorovog drveta. Kao jednožičani instrument, gusle se sreću u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni, Hercegovini i Hrvatskoj. Gusle iz Like i Bosanske Krajine uglavnom imaju dve žice. Filip Višnjić, (1767-1834) Žice su napravljene od trideset upredenih konjskih dlaka, kao što je slučaj i sa strunom gudala. Gudalo se koristi tako što se povlači po zategnutim žicama, proizvodeći oštar i dramatičan zvuk, koji je izuzetno ekspresivan. Gusle spadaju u instrumente za koje je potrebno veliko umeće sviranja. Same gusle sastoje se od muzičke kutije koja je presvučena životinjskom kožom na koju se nadovezuje dugačak vrat na čijem završetku je izrezbarena životinjska (najčešće konjska) ili ptičija (najčešće orao ili soko) glava. Pri sviranju, telo gusala se polaže na kolena (u krilo), dok dugačak vrat pridržava dlan jedne ruke. Gusle su igrale važnu ulogu u istoriji srpske epske poezije budući da su guslari — narodni pevači, opevali događaje iz nacionalne istorije vekovima, sve dok ti tekstovi nisu konačno zapisani. Većina pesama govori o vremenima otomanske vladavine i nacionalne borbe za nezavisnost. Naporima Vuka Karadžića mnoge srpske epske pesme zapisane su i sačuvane već u ranom 19. veku. U nekim knjigama i publikacijama se spominje podatak da su srpske gusle dočekale Fridriha Prvog Barbarosu kada se on u 12-om vijeku sastao u Nišu sa srpskim vladarom Stefanom Nemanjom, đe mu je Nemanja ponudio pomoć srpske države u krstaškom ratu. Kažu da je Barbarosa bio zadivljen zvukom gusala i pjevanjem uz njih, pa se mnogo interesovao oko pojedinosti vezanih za gusle. Spisak znamenitih guslara: Tešan Gavrilović Podrugović iz sela Kazanaca u Hercegovini, Filip Višnjić, rodom iz sela Trnova (Gornja), opština Ugljevik Bosna, Starac Milija iz Kolašina, Božo Domnjak Bojan iz Potravlja, Nurko Šurković iz Bosne i Hercegovine, Željko Šimić iz Bosne i Hercegovine, Starac Raško iz Kolašina, Đuro Milutinović, slepi guslar, Stojan Hajduk, Hercegovac, Anđelko Vuković s Kosova, Branko Perović iz Nikšića, Mile Krajina iz Zasioka, Avdo Međedović iz Bijelog Polja Dušan Dobričanin iz Srbije, Kuršumlija Milan R Doderović iz Srbije, Marovac Borko Mijajlović iz Srbije, Kuršumlija Milomir Miljanić-Miljan iz Nikšića, Đorđije Koprivica iz Koprivica (audio) Gusle - primer (оpis) možete čuti zvuk srpskih gusala

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17