• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

19.12.2018

23:59

ZAEV POLUPAO LONČIĆE: Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu?!

Politika

ZAEV POLUPAO LONČIĆE: Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu?!

Podeli vest

Prespanski proces može biti primer za razrešavanje spora između Beograda i Prištine, poručio je u Briselu makedonski premijer Zoran Zaev

On je to poručio nakon radnog ručka sa visokom predstavnicom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federikom Mogerini i liderima Zapadnog Balkana.

Tokom susreta bilo je reči o aktuelnim dešavanjima u Makedoniji vezano za ustavne izmene, zakon o amnestiji, proces pomirenja, ali o regionalnim pitanjima, među kojima i pitanje Beograda i Prištine. 

- Ubeđeni smo da možemo da pomognemo u celom procesu iskustvom koje imamo iz Prespanskog procesa, jer to može da bude iskustvo i za ovo problematično pitanje na Balkanu - rekao je Zaev. 


Zaev je rekao da je na ručku sa liderima Zapadnog Balkana izražena zajednička saglasnost za rešavanje bilateralnih pitanja u duhu regionalne stabilnosti i da jedne drugima mogu da pomognu u tim procesima. 

U razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom Zaev je dobio garancije da će sa nastavkom procesa u Makedoniji, kao i nastavkom reformi, Makedonija u junu dobiti datum za pregovore na Evropskom savetu. 

Zaev je sa Federikom Mogerini detaljno razgovarao o svim događajima u Makedoniji, uključujući i temu zakona o amnestiji. 

Evropska komisija, dodaje on, detaljno je informisana o toku procesa pomirenja i snažno podržava taj proces.

 

VUČIĆ IZ BRISELA O TRAMPOVOM PISMU: Amerika želi kompromis, ali nismo ni blizu rešenja!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Branko

pre 5 godina

" Nemoj samo ti i Plenki, strucnjak za medjunarodno pravo da pomazete Srbiji " !!!????" Najbolje vi kod svoje kuce jedite vasa go*na i ne gledajte u nase dvoriste " !!!!????

Bojan

pre 5 godina

Makedonsko iskustvo je nepotrebno i neprimenjivo u našem slučaju. Zaev je uprkos protivljenju sopstvenog naroda, iskazanom na referendumu, potpisao Prespanski sporazum jer su to od njega zahtevali SAD i EU.

Iki

pre 5 godina

Хвала браћо на доброј вољи и спремности да нам пртекнете у помоћ!

sanja

pre 5 godina

Ovaj covek je zalutao,ovo su sasvim dve razlicite situacije i razliciti sporazumi!

Gospodja Ministarka

pre 5 godina

Ovi razgovori koji se vode na ovim ruckovima su preformalni, nekonkretni i nerazumljivi. Ove recenice koje Zaev izgovara su cirkularne i neodredjene. Sve se vrti oko reci: stabilnost, spremnost na saradnju, medjunarodni odnosi...

Miki

pre 5 godina

Jao slepcu jedan. Pa ne stvara se vojska kosova radi srba na severu. Stvaraju je zbog vas Makedonaca. Pa vi ste sledeci na redu. Dok to shvatite bice kasno, a onda u vapaj Majko Srbijo pomozi.

Milos

pre 5 godina

On sve sredio u Makedoniji, pa ce da resava pitanja i na Balkanu.

Biljana Đ

pre 5 godina

Neka Zaev vodi brigu kako da reši problem Makedonije, a neka pusti Srbiju da ona rešava svoj problem kako zna i ume.

Milos

pre 5 godina

Izlaznost od 37 odsto ne dozvoljava da se plebiscit prizna kao uspešan, jer je za to potrebno 50 odsto i nedvosmisleno svedoči da su makedonski glasači preferirali da bojkotuju odluke koje su Skoplju i Atini grubo nametnute spolja. Pod pritiskom svojih mentora ipak na neustavan nacin izglasani su amandmani za ustavne promene uz potkupljivanje 8 poslanika VMRO - DMPNE.

milan

pre 5 godina

kakve gluposti iznosi zaev pa to je smejurija šta je on postigao prodao makedonski narod zaraad vlasti

anatodorovic

pre 5 godina

Pristina krsi sva prava i clanove jer za to imaju podrsku zapada. Krajnje je vreme da to prestane.

Tijana

pre 5 godina

Imamo mi svoj put koji ce nas dovesti do uspeha .

mimi

pre 5 godina

Ubeđeni smo da možemo da pomognemo u celom procesu iskustvom koje imamo iz Prespanskog procesa, jer to može da bude iskustvo i za ovo problematično pitanje na Balkanu

AleksMache

pre 5 godina

Dok Priština ne počne da poštuje dogovor, nema ni dijaloga!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17