• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.12.2018

12:23

POSLEDNJA PONUDA SAD SRBIJI - DOBRO RAZMISLITI O PISMU TRAMPA: Alternativa nije dobra, a ako sada napravimo grešku...

Politika

POSLEDNJA PONUDA SAD SRBIJI - DOBRO RAZMISLITI O PISMU TRAMPA: Alternativa nije dobra, a ako sada napravimo grešku...

Podeli vest

Srbija bi trebalo dobro da razmisli o pismu Donalda Trampa upućenom Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, jer se čini da je to poslednja ponuda SAD, koja je usmerena ka postizanju kompromisnog rešenja za obe strane, poručuje predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun

- Uključivanje SAD pokazuje da žele da odblokiraju i ubrzaju dijalog i da se postigne odgovrajuće rešenje koje Tramp, kako je rekao, želi da proslavi u Beloj kući. Mislim da mi moramo veoma ozbilojno da razmislimo o ovom pismu koje je Tramp uputio - rekao je Drecun gostujući na Pinku.

Kako kaže Drecun, alternativa tome je ono što nama ne odgovra, a što je premijer Albanije Edi Rama nagovestio - da će 2025. ili neke druge godine biti napavljena velika Alabanija i da će granice Albanije biti na Jarinju i Merdaru.

- Ako sada napravimo grešku, to će biti jedna od istorijskih grešaka koje smo činili u vekovima iz znas i zbog kojih smo mnogo postradali - dodao je on.

Na pitanje kako komentariše to što se iz Prištine čuje da će se SAD od januara uključiti u pregovore, Drecun ističe da je dobro što je Tramp poslao pismo i upozorio da nastavak razgovora ne može da se blokira jednostanim potezima.

Dodao je da su SAD uvek i bile prisutne u svemu tome.

ŠOKANTNO! EVO ŠTA JE DONALD TRAMP PORUČIO ŠIPTARIMA: Tači, ukini takse i raspusti 'vojsku', pa dođi sa Vučićem u Belu kuću

Drecun kaže da bi rešenje moralo da bude dugoročno održivo i mirno i da otvori prostor da Albanci i Srbi više ne ratuju već da se pomire.

- Ali, ovo ne sme da bude novi Rambuje, gde je donet paket koji su pokušali Amerikanci da nametnu. Ovog puta američka administracija pokušava da kaže da Beograd i Priština treba da se dogovore i da će oni samo ocenjivati taj sporazum i reći da li je on za njih prihvatljiv ili ne.

Drecun veruje da ćemo uspeti da dođemo u situaciju da se nastave razgovori jer u suprotnom situacija, kako kaže, neće biti dobra i region će biti suočen sa veoma opasnim izazovima.

- Mislim da moramo da iskoristimo ovu situaciju i uz pomoć prijateljskih zemalja ojačamo našu poziciju u nastavku razagovora, ali do njih ne može da dođe dok se ne otklone ove takse. Ovo je poslednja ponuda od strane SAD koje pokazuju da su oni, ipak, otvorili mogućost da se postigne neko kompromisno rešenje, a ne samo da se vrsi pristisak da mi priznamo tu samogproglašenu nezvisnu državu.

ŠIPTARI PRAVE PETICIJU ZA OSVAJANJE SEVERNE MITROVICE: Treba im 10.000 potpisa i onda sve ide u...

Drecun navodi da je pitanje kako sada kosvoski premijer Ramuš Haradinaj uspeva da se odupira stavovima EU i stavovima zvanične američke administracije i da li ima podršku još nekih država.

- Treba obratiti pažnju na ponašanje Velike Britanije i na ono što Albanci najavljuju posle katoličkog Božića. Mislim da su to potpuno opasne i nerazumne ideje i ne treba im dati da ih realizuju.

Prema njegovim rečima, pokazalo se da EU nema dovoljno kapaciteta da iznese do kraja razgovore Beograda i Prištine, ali da to ne znači da će EU biti gurnuta u stranu.

Foto: pink.rs

Na pitanje kako komentariše to što je makedonski premijer Zoran Zaev predložio Vučiću da Srbija promeni ime kako bi rešila spor sa Albancima, Drecun je ušali rekao - da ga Čedomir Jovanović nije savetovao?

- Činjenica da režim u Makedoniji na čelu sa Zaevim pruža gostoprimstvo onima koji bi da nasilno ruše aktuelnu vlast u Srbiji. Već dugo se odvijaju zakulisne aktivnosti i pripremaju nekakve političke akcije i na političkom i na drugim planovima, koji treba da destabilizuju situaciju u Srbiji. Mislim da bi Zaev u skladu sa dobrosusedskim odnosima trebalo da promeni politiku koju vodi prema Srbiji.

ZAEV PREDLOŽIO VUČIĆU DA SRBIJA PROMENI IME I TAKO REŠI SPOR SA ŠIPTARIMA: Ovaj ili je lud, ili se najeo bunike!

Drecun ističe da bi Makedonci trebalo malo da se prisete i onih godina kada su imali pobunu Albanaca i ko im je pomogao i ko ih je priznao pod imenom pod kojim su hteli.

Navodi da Srbija pokazuje znake prijateljstva i da dok Srbja sprečava prelivanje nestabilnosti sa Kosmeta i juga centralne Srbje u Makedonoju, kada je bila ubačena kumanovska grupa, Zaev nam vraća na način da priprema teren i daje sve resurse makedonske države onima koji bi da srše vlast u Srbiji, da bi je oslabili u borbi za sprečavanje konačne secesije Kosmeta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
arsa

pre 5 godina

Nisam siguran da nam ameri zele bilo kakvo dobro.Resenje koje nude ili tek treba da ponude sigurno nije u interesu Srbije jer ce ameri uvek gledati Kosovo kao nezavisnu drzavu i to nece a pitanje je i da li moze da promeni i jedan Tramp.

VLAJS

pre 5 godina

TRAMP BI DA NAM RAZGRANICI SOPSTVENU ZEMLJU. KO PODRZI TRAMPA MOZAK MU SE RAZGRANICIO.

sumadinac neprskani

pre 5 godina

nisam bas siguran sta to znaci ova drecunova recenica " poslednja ponuda srbiji " ? ponuda zasta ? e moj drecune drecune .ja razumem da covek promeni misljenje jer to je ljudski ali da bas toliko promeni je malo cudno . pitam se jesili ti to bio na kosovu 99-te ili neki tvoj pomocnik ?

Goran

pre 5 godina

Kosovo je lazna i pokradjena zemlja. Nesme se ikada priZnati, jedino tako moze se u buducnost vratiti. Ako im priznamo kradju nema povratak.

od idrizovo

pre 5 godina

Koj go ebe toa Zaeb. Toa e glup kako cigansko magare. Belkim, taka narečeno, toa se naogja vo Sobranie i od nemaj kude, od dosada gi broji pare.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija