• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: sputniknews.com

19.01.2019

12:02

PUTINOVA POSETA I AMERIČKIM MEDIJIMA OTVORILA OČI! "A zašto ustvari mi IGNORIŠEMO I POTCENJUJEMO SRBIJU?!"

Politika

PUTINOVA POSETA I AMERIČKIM MEDIJIMA OTVORILA OČI! "A zašto ustvari mi IGNORIŠEMO I POTCENJUJEMO SRBIJU?!"

Podeli vest

Srbija je, strateški gledano, najvažnija zemlja na Balkanu koju Vašington poprilično ignoriše, i to u periodu od preko 20 godina, piše američki list "Nešenel interest"

Kako se navodi, takvu situaciju koriste Rusija i Kina - dve supersile koje aktivno razvijaju odnose sa Beogradom.

"Nešenel interest" ukazuje na podatke koje, kako tvrdi list, govore same za sebe, a dovoljno je reći da je poslednji američki predsednik koji je posetio Beograd bio Džimi Karter i to 1980. godine.

NEPROCENJIVO! POSLE SKORO DVA VEKA, Rusi vraćaju stranicu Miroslavljevog jevanđelja, a Srbija njima slike Nikolaja Reriha!

Sa druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin od dolaska na vlast već četiri puta posećuje prestonicu Srbije, a sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem sastao se najmanje 14 puta.

Slično je i sa Kinom, ocenjuje list, predsednik te zemlje Si Đinping je poslednji put u Srbiji bio 2014. godine, a planira da u Srbiju doputuje i ove.

Foto: Informer

List navodi i nekoliko faktora koji su uticali na to da Peking i Moskva ostvare uticaj koji Vašington nije - pre svega jer je američka politika prema Srbiji nasleđe '90-ih godina prošlog veka, kada je Vašington odlučio da je podrška muslimana u regionu dobra za sopstveno pozicioniranje među muslimanima širom sveta.

Pored toga, Peking i Moskva dobro razumeju geografski položaj Beograda - budući da se Srbija nalazi na transparentnom koridoru između zapadne Evrope i istočnog Sredozemlja, dok se Amerika posvetila drugim zemljama kao što su Bosna i Hercegovina i Crna Gora, koje su u tom smislu drugostepene.

SRBIJA NIJE SAMA: Putin spreman da se uključi u dijalog o Kosovu, UKOLIKO TO PRVO UČINI AMERIKA!

Takođe, stiče se utisak da američki spoljnopolitički establišment ne želi da razume kako se izmenila međunarodna situacija u poslednjih 20 godina, odnosno da u današnjem multipolarnom svetu male zemlje imaju politički, ekonomski i strateški izbor.

- Kada se sve to uzme u obzir, nejasan je potcenjivački odnos Amerike prema Beogradu - američki lideri pregovaraju sa nekadašnjim protivnicima kao što su Kuba, Vijetnam i Severna Koreja, dok se po pitanju Srbije drže po strani. Ne postoji nikakva strateška logika, a to pokazuje da Amerika na Balkanu izigrava taoca etničkog lobiranja - zaključuje list.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ana

pre 5 godina

Tek sada ce sve zemlje shvatiti koliko je Srbija cenjena i koliko je vazna njena podrska svima u svetu.

Marko

pre 5 godina

Tramp ima da pukne od muke kada vidi slike sa dočeka Putina u Beogradu.

Davor

pre 5 godina

Naš predsednik državu vodi ozbiljno i odgovorno i prijateljstvom sa Putinom možemo da se izborimo za svoja prava na Kosovu, inače bi Amerikanci odavno uradili šta su naumili.

Jana

pre 5 godina

Trebale su d anas podrze Rusija i Kina pa da oni shvate da nismo za potcenjivanje.

Biljana

pre 5 godina

Konacno svi pocinju da shvataju koliko Srbija vredi!

caca

pre 5 godina

Uzdamo se u naseg vernog prijatelja i brata Putina,da ce otvoriti oci i urazumiti Ameriku,da je Srbija dobronamerna zemlja,i da nezeli nikom zlo!!!

Aleksa

pre 5 godina

Opaa , izgleda da i Amerima polako dolazi iz du.eta u glavu ! Pa sto jes , jes , dugacak je to put , brale moj americki !?

Nadica

pre 5 godina

Da nema ignorisanja i ravnopravnosti odnosi bi bili mnogo bolji i pravedniji.

slađa

pre 5 godina

Zaostavština politike bivših američkih administracija, pre svega Klintonove, je nepotrebna kočnica u uspostavljanju boljih odnosa između Srbije i Amerike. Etničko lobiranje bošnjačkih, albanskih i hrvatskih predstavnika vlasti je sprovođeno pod plaštom borbe protiv crvenih, komunista. Zapravo, sve je to bio veoma klizav teren, na kome su se odnosi dva naroda, srpskog i američkog bezrazložno, ali žestoko okliznuli u bliskoj prošlosti. Treba sve vraćati na temelje uspostavljene na kraju I sv. rata. Srbija je otvorena za saradnju sa svima koji su joj bili saveznici, kao i sa državama koje su joj postale saveznici u zaštiti međunarodnog prava.

Iva

pre 5 godina

I Amerikanci su videli bratski odnos Srbije i Rusije.

Milasin

pre 5 godina

Neka svet vidi da je Srbija sve jača i jača,stabilnija i nezavisna!

bubica

pre 5 godina

Ne treba da nas potcenjujete, nikakda ne znate sta moze mala drzava kao mi.Svastaaa!!!

Gospodja Ministarka

pre 5 godina

Putin je svojom posetom mnogo dao Srbiji na vaznosti.

bubica

pre 5 godina

Konacno c svet da uvidi sta mozemo kaodrzava da ponudimo i damo!

don_chico

pre 5 godina

dobra analiza americkih novinara ali Amerika lako moze da resi problem strateskog polozaja Srbije i bez uspostavljanja boljih odnosa. Npr. proglase krsenje ljudskih prava oko koridora 10, ili u okolini Bora, Loznice itd. Sve je to vec vidjeno, razradili su oni to do savrsenstva

Iva

pre 5 godina

Uspešna spoljna politika i čvrste veze sa Rusijom i Kinom pre svega, će dovesti i do promene stava Amerikanaca.

Marija

pre 5 godina

Dobro je ako je stvarno Americi Putin otvorio oci.Mada mislim da od njih samo lazi dolaze.

SARA

pre 5 godina

Rusija i Kina žele saradnju sa Srbijom i rade na razvijanju saradnje za razliku od SAD.

dragan

pre 5 godina

Samo nemj da se ameri mesaju kod nas (setite se BOMBARDOVANJA) dosta je bilo neka ostanu u njihovoj..lepoj i demokratskoj zemlji (gde preko 30 miliona gradjana nema socijalno) Imamo jednog amera skota u Beogradu i to je dosta za Srbiju

Vivijen

pre 5 godina

Srbija vodi politiku neutralnosti i želi da posluje sa svim velikim silama od Rusije preko Kine pa i same Amerike. Srpska vrata su otvorena za sve preduzetnike bez obzira sa kog kontinenta potiču.

Vivijen

pre 5 godina

Srbija je otvorena za saradnju sa celim svetom.

Ana

pre 5 godina

Srbija koristi sve svoje resurse,i privlaci sve vise investitora,to je najvaznije.

Srdjan

pre 5 godina

Srbija ima korektan stav prema svima ali nike lriva za nerazumevanje od strabe SAD koja je nekada bila veliki prijatelj ove zemlje i saveznik u svim ratovima.

Voja

pre 5 godina

Ceo svet treba da vidi koliko je Srbija jaka zemlja.

Lea L

pre 5 godina

Zato što niste obraćali pažnju na to koliko vredimo i da nikad prvi ne provocirao.

Nena

pre 5 godina

Znači da se sad i Amerika probudila.dovoljno su nas ignorisali i omalovažavali vreme je za bar malo poštovanja toliko smo zaslužili.

Gradjanin

pre 5 godina

Ne ignorišu nas, naprotiv! Bombardovali su nas i maltretiraju nas duže od 20 godina. Bolje da nas zaborave jer svaki put kada nas se sete, nešto loše se desi.

Nikola

pre 5 godina

Samo neka MAeri tetoše Haradinaja i Tacija .. i preko njih lome kola i Srbiju...Mozda i progledaju

kontesanera

pre 5 godina

Amerikanci su pogrešno procenili položaj i strateški uticaj Srbije na Balkanu.

sasa

pre 5 godina

Hvala Bogu da su uvideli svoje greške, Srbija je uvek bila dobar saveznik Americi. Dobro je da se promenila đavolja garnitura u Americi, Amerika je danas druga zemlja.

Karlo Mali

pre 5 godina

Za ljubav je potrebno dvoje.Još su sveža sećanja da su nas Amerikanci ubijali pre 20 godina.Zašto ?,Da li oni znaju.

rale

pre 5 godina

najveca greska amera i zapada je,dok se slovenska i balkanska braca svadzaju,oni biraju strane i potpiruju jos vecu svadzu i konflikte.kod rusa je malo drugacije,oni ne potpiruju mrznju izmedzu slovenske brace.postuju svakoga i to skoro jednako.nisam primetio da rusi mrze slovence,hrvate ,crnogorce ili makedonce,nekoga vole i postuju vise nekoga manje,ali ne raspiruju mrznju,dok na drugoj strani se dogadza obratno.amerima su srbi trn u oku,bez potrebe.ameri su uvek dobro dosli u srbiji,pogotovo sada kada je tramp na vlasti.iskreno se nadam da ce tramp preokrenuti sa njegovom administracijom situaciju na bolje,ako tramp dobije jos jedan mandat imace vremena da unisti sve sto su klintonovi lose uradili prema srbima,to jest neutralisati preostale iz klintonove administracije.ukoliko se to desi,tramp ce isto biti primljen u srbiji kao i putin.

milan

pre 5 godina

progledace i Amerika uskoro pa cese pokajati sto to nije ranije uradila.

Nile

pre 5 godina

Ameri su Srbiju naučili pameti i doveli u red 99g i nema šta sada tu da rade oko Srbije koja ima poglavlja i jasne uslove za EU i biće koj kako napravi po tom pitanju a za Kosovo nem atu šta da se puno raspravlja kad ima 95% albanaca...Srbija je za EU i SAD apsolutno nebitna jer nema izlaz na otvoreno more ni morske luke za veću trgovinu ni turizm ma nema ništa šem to nešto malo rudnih bogastava koje trba da uzmu i potroše...Isto tako politički gledano čisto nebitna genocidna nacija sa Rezolucijom o srpksom genocidu u EU i blokiranom u UN...

ALO

pre 5 godina

Zašto sada ćute svi srpski kukavički mediji jer EU nema alternative a ljudi sve izgubili... Novosti.rs Strazbur odbio tužbe Srba prognanih iz Hrvatske! A onda evo šta se desi a i za to nikoga nije briga... Novost.rs „DERU” DRŽAVU U STRAZBURU: Srbiju suđenja koštala 2,5 milijardi dinara Baš dok je Putin u Srbiji eto hrvati našli prvog srpskog zločinca za Škabrnju i ubistvo 43 ljudi a zove se Zoran Tadić iz Loznice(sada živi u Australiji ko i kap. Dragan koji ga očito izdao) a pošto je prvi nađen pričaće i on i za ostale a SVI mora da se nađu do 2025g jer alternative naprosto nema!

Kažu

pre 5 godina

Otkriven prvi srpski zločinac za zločine u Škabrnji a to je Zoran Tadić koji sada živi u Australiji gde je bio i kapetan Dragan koji će sada posle ovog saznanja sigurno brže da izađe iz zatvora za šta kuka da izlazi već 5g! Kolinda u Turskoj sa Erdoganom dogovorila korekciju Dejtena i izmenu izbornog zakona da se više ne ponovi slučaj Komšić i to sam Erdogan izjavio da podržava ko i napredak i ulazak BiH u NATA i EU a u RS već počeli da kmeče! Ipak je Kolinda kraljica Balkana i 13-a najmoćnija žena na svetu...U SARAJEVU ZATEČENI Erdoğanov poziv za reviziju Daytona izazvao je – muk

jova

pre 5 godina

Svaka čast autoru ovoga teksta na istini,mislim da se može dodati i ovo, zašto Anglo-Amerika ignoriše i napada Srbiju je i to, što je godimana dobijala ,novac od Albanskih trgovaca droge, koji su nasilo i jednostrano oteli Srbsku zemlju Kosovo uz pomoć Anglo-Amerike ,a oni su trovali drogom i Anglo-Amerikace i čitav svet. A taj novac nisu dobili od Kube,Vijetnama, i Severne Koreje. da su albanci i u tim Državama imali Kosovo isto bi se Anglo-Amerikanci ponašali kao što se ponašaju sa Srbijom.

ČUDA

pre 5 godina

Posle Konzuma u RH se diže novi trgovački lanac koji će kažu i preuzeti Konzum a zove se Tomi i nisu investicije za minimalne plate i robove ko u Srbiji nego hrvatsko sve ma samo da opet dođe i on u kupovinu srpskih firimi po Srbiji....OSTVARUJE SE SAN; GRADI SE NAJVEĆI TRGOVAČKI CENTAR OD SPLITA DO DUBROVNIKA! Evo tko stoji iza projekta na 24 tisuće kvadrata oko kojega su se godinama lomila koplja Brodogradnja kad se očisti od zaostalih idiota koji je vode će isto biti čudo... HRVATI SAGRADILI NAJVEĆI POLARNI KRUZER, OVO JE LUKSUZNI HOTEL NA MORU: Sobe su u mermeru, može da primi 228 putnika, ali je za sve potreban VEOMA DUBOK DŽEP! (VIDEO)

Coa

pre 5 godina

Zato sto Amerika zna da Srbija nije ni Kubi , niti Vijetnam - necemo vam oprostiti narednih hiljadu godina.

Maja

pre 5 godina

Srbija je pokazala koliko je dostojanstvena i postovana drzava

Sara

pre 5 godina

Srbija nije više potcenjena kao u vreme žutih. Danas zahvaljujuci politici predsednika Vučića, Srbija je postala lider u regionu i veliki broj država poštuje i ceni Srbiju.

Ana

pre 5 godina

Video Tramp kako je docekan Putin pa bi i on da mu docek organizujemo.

Milena

pre 5 godina

Samom činjenicom da četvrti put dolazi u Srbiju, ili činjenicom da mu je ovo 15i sastanak sa Vučićem dovoljno je da se shvati koliko Putin poštuje našu zemlju, a i zbog čega ga naš narod dočekuje na takav način!

mimi

pre 5 godina

zasto ignorisemo srbiju?zato sto su glupi,zato sto je neko nekom dao pare a lobisti zavrsili posao,to je neprirodno i nakaradno,a jos je grdje sto to evropa podrzava.pa mi tu evropu branimo od islamista ,pitam se samo dali ce da se sete sta su nam radili kad kod njih zaigra mecka

kiza

pre 5 godina

Ko kaze da nas ignorisu. Koliko znam vrlo smo im bitni jer je to jedina zemlja u Evropi koju su bombardovali posle drugog svetskog rata

Captainsrki

pre 5 godina

Srbija je iz godine u godinu sve jaca!!To ne moze niko da ignorise!!

Fudbaler

pre 5 godina

Američki lideri moraju da promene politiku prema Srbiji.

Saradžogla

pre 5 godina

PITAM ... Šta mislite koliko bi nas izašlo da sačekamo Predsednika Amerike koja misli da je Sjedinjena Trampa?

Saradžogla

pre 5 godina

PITAM ... Šta mislite koliko bi nas izašlo da sačekamo Predsednika Amerike koja misli da je Sjedinjena Trampa?

Lala iz Banata

pre 5 godina

Upravo zadnja recenica je najvaznija...Amerika je postala TALAC etnickog LOBIRANJA od strane albanske mafije koja je dala novac za POTKUPLJIVANJE korumpiranog SAD politickog olosa u vidu KLINTONOVIH i Medlin Olbrajt kao i nekih kongresmena koji redovno uzimaju NOVAC sa Menhetna od... ALBANSKE MAFIJE. u Americi...Kurir prljavog NOVCA od Mafije je Flora Citaku...

Miloš

pre 5 godina

Čisto da se zna da Srbija još uvek ima podršku moćne Rusije!

Peca

pre 5 godina

Moraju da shvate nasu izreku" kasno Marko na Kosovo stize." E oni su u ovom slucaju Marko .

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17