• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

25.01.2019

17:20

NENAD KECMANOVIĆ PORUČIO BAKIRU: Nema ništa od promene imena Srpske, TIME SE RUŠI DEJTONSKI SPORAZUM!

Politika

NENAD KECMANOVIĆ PORUČIO BAKIRU: Nema ništa od promene imena Srpske, TIME SE RUŠI DEJTONSKI SPORAZUM!

Podeli vest

Inicijativa Bakira Izetbegovića o promeni imena Republike Srpske neće uroditi plodom jer je u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom, kaže profesor političkih nauka Nenad Kecmanović, koji primećuje da inicijativa nije naišla ni na odobravanje međunarodne zajednice, ali upozorava da treba biti oprezan

- Sve je to u Bosni drugačije nego u normalnom svetu. Domaćim Ustavnim sudom komanduje spoljni faktor i sve je u takvoj situaciji moguće - rekao je Kecmanović.

Dodaje da je upravo zato Republika Srpska reagovala "politički", jer više niko ne shvata ozbiljno zakon i pravosuđe, a Ustavni sud i Ustav izgubili su autoritet.

- Niko u Banjaluci i RS nema poverenje u Ustavni sud i neće čekati da Ustavni sud nešto odlučuje, nego će na politiku politički reagovati - rekao je Kecmanović.

Na pitanje zašto Izetbegović sada pokreće tu priču, Kecmanović smatra da je ključ problema - različit pogled na članstvo BiH u NATO, za šta se zalažu Bošnjaci i Hrvati, dok Srbi to ne žele.

- Kad je reč o NATO, postoji saglasnost interesa između zapadne vojne i političke alijanse i lokalnih Hrvata i Bošnjaka, s jedne strane, a na drugoj strani Republike Srpske. I to je ključ problema, samo se ta suština manifestuje na različite načine - rekao je Kecmanović.

Foto: Informer

Nenad Kecmanović



Kaže da je inicijativa o promeni imena možda i pokušaj da se ugrozi dobra saradnja Herceg Bosne i Republike Srpske, koja nije dobro primljena ni u Sarajevu od Bošnjaka ni u međunarodnoj zajednici.

Dodaje, međutim, da ne bi bilo prvi put da se Dejtonski sporazum krši i menja, budući da su to radili i njegovi kreatori.

Ističe, međutim, da je odlučujuća brza i jedinstvena reakcija iz RS, jer su sve političke stranke donele jednoglasne zaključke da se takva inicijativa ne prihvata, ali i da će, u slučaju da dođe do Ustavnog suda, na Skupštini RS biti otvoreno pitanje statusa Srpske u BiH, što je, navodi Kecmanović, ozbiljno upozorenje. 

Kecmanović ističe i da je indikativno što je visoki predstavnik za BiH Valentin Incko prvi put stao na stranu RS, kao i što je ambasada SAD objavila da u ovom trenutku nema konkretan stav po tom pitanju.

- Pretpostavljam da je ova reakcija Kancelarije visokog predstavnika i američke ambasade upozorila Izetbegovića da malo treba da razmisli - rekao je Kecmanović.
 

SRPSKA PROGLAŠAVA NEZAVISNOST, HRVATI PODRŽALI STAV SRBA, Izetbegović odmah odustao od želje da menja ime RS!

 

RUSIJA ODMAH REAGOVALA NA BAKIROVU PROVOKACIJU! Ambasada Ruske Federacije u BiH traži vanrednu sednicu zbog zahteva SDA da Srpska promeni ime!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DJovan

pre 5 godina

Hrvati i tzv. bošnjaci, zapravo treba da traže da se slovi S izbaci iz upotrebe na ovim terenima, onda bi rešili problem imena, koje njima ugrožava psihu i ne da im da spavaju kao normalni ljudi već stalno razmišljaju kako Srbima da naprave zlo. Kako bi to zvučalo bez slova S: Rbija, Rbin, Republika Rpska, skoro ružno kao Hrrrrvat, kao posle kašlja kad treba izbaciti iskašljak, što bi rekli Hrrrrvati. Razmislite o tome, kakvo bi bilo njih5ovo zadovoljstvo. Ovo izgleda kao sprdnja, ali činjenice govore da je njma najveći problem slovoS.

Cvarkov i BABA

pre 5 godina

Moze kad Bakir promeni ime u Dusan.Bar bi mu se pradeda sa onog sveta obradovao.

Vlado

pre 5 godina

Ovoga pod hitno trebavezati za neko drvo da ne laje okolo i ne napravi novi belaj kao njegov babo pa im posle đavo kriv. Dosta je jedna Srebrenica,

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17