• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.01.2019

21:30 >> 21:41

SRPSKA PROGLAŠAVA NEZAVISNOST, HRVATI PODRŽALI STAV SRBA, Izetbegović odmah odustao od želje da menja ime RS!

Politika

SRPSKA PROGLAŠAVA NEZAVISNOST, HRVATI PODRŽALI STAV SRBA, Izetbegović odmah odustao od želje da menja ime RS!

Podeli vest

Predstavnici svih političkih parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj potpisali su zajedničku izjavu u kojoj su upozorili da će Narodna skupština doneti odluku o budućem statusu RS u slučaju da Ustavni sud BiH prihvati moguću apelaciju SDA o promeni naziva Republike Srpske. Odluku Srba da ne dozvole nikakve igre sa budućnošću Srpske podržao je HDZ i Dragan Čović. Da li zbog srpskog jedinstva i podrške Hrvata lider SDA Bakir Izetbegović naglo je povukao ručnu poručivši da ta stranka za sada odustaje od inicijative za promenu imena Republike Srpske

Podsetimo, Predsedavajući Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da Ustav BiH ne dozvoljava ovakvu vrstu apelacije, ali da zbog ranijeg ponašanja Ustavnog suda BiH stranke iz RS izražavaju potpuno nepoverenje prema Ustavnom sudu.

- Ako apelacija bude podneta biće to flagrantno kršenje Dejtonskog sporazuma, a onda će Narodna skupština RS održati sednicu na kojoj će se doneti odluka o statusu RS i daljem delovanju srpskih predstavnika u BiH - rekao je Dodik.

On je kazao da RS ne pristaje ni na kakva uslovljavanja i da njegova stranka neće pregovarati sa SDA o formiranju vlasti na državnom nivou sve dok Izetbegović ne saopšti da ne namerava podneti apelaciju o promeni naziva Republike Srpske.

ŠIPTARSKE TAKSE DONELE POBEDU SRBIJI: Vlada lažne države POSTIGLA AUTO-GOL, Tači, Haradinaj i ekipa se žestoko zeznuli!

Srbe i Republiku Srpsku podržao je predsednik HDZ BiH Dragan Čović. On je poručio, komentarišući najave SDA za podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH o preispitivanju imena Republike Srpske, kako je ime Republika Srpska upisana s tim imenom od 1995. godine i da iza otvaranja ovakvog pitanja stoji neki drugi cilj.

Prema njegovom mišljenju, taj drugi cilj bi mogla biti nestabilnost ili otvaranje rasprava između predstavnika dva naroda.

- Ne ulazim u to šta je bila ideja Bakira Izetbegovića, ali imam običaj reći - nema boljeg patriotizma od ustavnog u BiH. Bojim se da je ovo jedan od poteza koje smo imali više puta, poput mobilizovanja bošnjačkih stranaka oko revizije tužbe, iako smo znali da je to završen čin, priča oko Pelješkog mosta i slično. Štititi BiH moramo, ali to treba biti zajednička potreba svih političkih legitimnih predstavnika koji su izabrani na izborima i naći ćemo rešenja za sva pitanja. Ako je to samo hir jednog pojedinca ili jedne politike, bojim se da će svaki završiti na sličan način kao do sada. Imamo štetu, a to je nepoverenje koje jača - kazao je Čović.

OD FEBRUARA - "ALBANSKA MAKEDONIJA": Talat Džaferi sahranio BJRM, A ZAEV I KOMPANIJA ĆUTE!

Čim je saznao da su Srbi jedinstveni u odbrani Srpske, ali i zab podršku kooju je RS dobila od lidera Hrvata i HDZ BiH Dragana Čovića, sin Alije Izetbegovića i lider SDA Bakir Izetbegović je najavio da je SDA spremna da odustane od najavljene inicijative za promenu naziva Republike Srpske, ako vladajući SNSD u tom entitetu BiH u narednih šest meseci promeni ponašanje.

Foto: wikimedia.org

Da sve bude još interesantnije iza Srpske je stao i dežurni neprijatelj Milorada Dodika Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko. On je poručio da je Izetbegovićeva inicijativa neodgovorna i kontraproduktivna.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Sa Srpskom nema igre. Za vreme foruma u Davosu svašta se desilo ovde na Balkanu. A i šire.

Boris

pre 5 godina

Zato sam i komentarisao da AV ne treba da ide u Davos, to je trebao da prepusti Ani.

EU

pre 5 godina

Ma samo vi terajte propagande! Šta je neko misleo da će dozvoltii da BiH uđe i u NATO i u EU sa tim genocidnim imenom dokazano u Hagu i sa EU Rezolucijom potvrđeno? Šta sada tu nije jasno pa ne može biti Republika srpska jer tako nešto nikada u istoriji nije postajalo a i po Dejtonu i Ustavu FBiH to je država tri naroda pa i treba da bude Republika Srba i Hrvata i Bošnjaka RSHB. Šta ste mislili da će neko dozvoliti da ta genocidna tvorevina ostane tako i kad FBiH uđe u EU pa bolje je sada pre ulsaka u EU menjati ime nego da se zarati sada ili za 50g da se Srbima naplate genocidni dugovi kojima ih je na glavu stavio Milošević sa četnicima 90ih?

Juznorugas

pre 5 godina

Koji bre genocidni dugovi.One koje nam je napakovala Francuska obavestajna sluzba placajuci zlatnim polugama egzekutora Demirovica!

Vojvoda

pre 5 godina

pa ko je rekao da cemo uci u tu zlocinacku organizaciju nato?mi Srbi idemo u ODKB sa Rusijom belorusijom ...a vi idite gde hocete ako hocete i u tri lepe materne

Hahaha

pre 5 godina

Samo treba Kolinda jedan put da vikne ZA DOM....................

Inicijativa

pre 5 godina

Nakon šta je Kolinda sa Rusima dogovorila rešenje problema rafinerije u Brodu eto sada reševa polako i probleme BiH pa ipak je i 13-a najmoćnija žena na svetu...

KiM

pre 5 godina

Srbiju takse Prištine do sada koštale 66 miliona...Procenjuje se da mesečno roba vredna oko 33 miliona evra ne stigne na Kosovo i Metohiju. Šteta bi 2019. mogla da bude 400 miliona evra... Ali nije to najveći problem nego to šta celo vreme to malo srpskih firmi na Kosovo porpada pa će da ih na kraju sve preuzmu albanske firme koje ovako jačaju jer sve uvoze iz Albanije i to onako ko nekada Agrokor one u Srbiji a nikoga za to nije briga??

macan

pre 5 godina

daj boze da se jednom rijesi ili ce tvoja ili moja krava pasti travu.bez rata nema mira i kraj.

miroslav moric

pre 5 godina

Predsednice referendum nije potreban vec krenite imate sansu za osamostaljenje.Ne kukati sutra da niste znali ili niste mogli.Ali Brcko je ranjivo ranjiva B.Luka i bez pomoci Hrvata da pokore Bihac-Buzim-Cazin-V.Kladusu jer ako se to ne desi B.Luka ce se tresti gore 300 put nego daleke 1969g.

Marcco

pre 5 godina

Samo ima tu jedna mala kvaka, dosta je jedan telefonski poziv i Nemačke onoj Kolindi i još jedan od Kolinde nekome u BiH i Hrvati staju na stranu Izetbegovića... ako u startu sve ovo nije navlaka.

NA TO

pre 5 godina

Do kraja ove godine u NATO ulazi Makedonija a posle nje je na redu dok RH predseda Unijom u 2020g da uđe BiH a to sigurno ne može sa genocidnim imenom koje vređa druga dva naroda a psole do 2022g da uđe Kosovo....

Branislav

pre 5 godina

majka mi kaze idi sine Drini vodi da se Bosna oslobodi!

Saradžogla

pre 5 godina

Vi tamo u RS sve činite da vam bude dobro ali ujedinjenje sa Srbijom mi vam nećemo dozvoliti. Ceo vek Srbija ispašta zbog rabota srba iz Bosne.Ujedinjenjem putem marifetluka vrlo brzo bi srbi iz RS preuzeli celokupnu vlast i onda JAOJ SRBIJI? Mi stari srbi iz Srbije pamtimo šta su nam činili kada su ovde došli sa Titom.U mom beogradskom selu još žive u otetim kućama iako su odavno dobili nove stanove?

danilo adzovic

pre 5 godina

Ko bi reko cuda da se dese!g. Dodik cuvar ustava drzave BiH koju ne priznaje a Sarajevo je Teheran vec odavno.

hag

pre 5 godina

ha ha ha Ovo nisu 90e godine.Srbija ne smije da štiti nekadašnju vlastitu teritoriju a sadašnju državu Kosovo,a tek da se mješa u unutrašnje stvari druge države.Zapad bi jedva dočeka da srbioja nešto uradi pa da uništu tu rusku guberniju u srcu zapada. tzv.rs je okružena i presječena na dva dijela u brčkom. tzv.rs bi bila pregažena za 12h! Mnogi bi željeli da pravoslavni u bosni proglase nezavisnost....čekaju na to još od jeseni 95.godine :)

KAŽU

pre 5 godina

Hrvatska je u Njujorku proglašena za treću najbolju turističku destinaciju na svetu!

Severni

pre 5 godina

A jel znate da postoji Ruski Wikiliks? Pronađite, čitajte malo. A jeste li čuli za ruskog političkog analitičara Maksima Samorukova? Uzmite pa čitajte šta čovek piše. On piše u Moskvi na portalu Carnegie.ru

Milan

pre 5 godina

Dižete paniku i širite lažne vesti. Da li ste svesni šta radite?

Kolja

pre 5 godina

Ja bi joj Dao ime mrska I krvavo drska MKD NIJE LOSE kako se prije zvala skraceno makedonija Danas neka cistaci srbi preuzmu I da tako svoj reich u BiH nazovu ZA govno je ljudi sve jedno kako ga zvao Ono Ostaje govno verujete Mi I dalje ce da smrdi samo drugim intenzitetom

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17