• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

04.02.2019

20:31

SRBI VOLE RUSE I KINEZE Ne vole Evropu, a NATO mrze!  VELIKO ISTRAŽIVANJE AMERIČKOG NACIONALNOG DEMOKRATSKOG INSTITUTA!

Politika

SRBI VOLE RUSE I KINEZE Ne vole Evropu, a NATO mrze! VELIKO ISTRAŽIVANJE AMERIČKOG NACIONALNOG DEMOKRATSKOG INSTITUTA!

Podeli vest

Dok 60% Srba ima najbolje mišljenje o Rusiji, njih 56% Kinu vidi kao velikog prijatelja. Samo 27% građana je za EU, a minornih 4% podržava ulazak Srbije u NATO

Čak 60 odsto građana Srbije ima najbolje mišljenje o Rusiji i njenoj politici i ovu zemlju vidi kao najvećeg saveznika. Istovremeno, 56 procenata Srba Kinu doživljava kao velikog i iskrenog prijatelja. Na drugoj strani, tek 27 odsto građana ima dobro mišljenje o Evropskoj uniji, a minornih četiri odsto podržava ulazak Srbije u NATO pakt!

Ovo su rezultati velikog istraživanja američkog Nacionalnog demokratskog instituta, koje je istovremeno sprovedeno u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Makedoniji. Prema toj anketi, kada bi se u Srbiji organizovao referendum o članstvu u EU, za ulazak bi bilo 45 odsto građana, naspram 39 procenata koji su protiv. Kada je reč o eventualnom ulasku naše države u NATO, Srbi su jasni - tek mizernih četiri odsto je "za", dok je čak 80 posto građana odlučno protiv (vidite grafike).

Emocije i razum

Istraživanje američke organizacije ukazuje i na to da je situacija u Crnoj Gori slična onoj u Srbiji. Iako je ta zemlja već u NATO paktu, većina Crnogoraca i dalje je protiv članstva u zapadnoj alijansi. Na drugoj strani, građani u BiH i Makedoniji imaju mnogo više poverenja u zapadnu vojnu alijansu i Evropsku uniju.

Interesantno je i to da 55 odsto Srba veruje da je Rusija vojno nadmoćnija od NATO pakta, dok samo 19 procenata anketiranih misli da je obrnuto.

Komentarišući ove podatke, politikolog Aleksandar Pavić kaže da Srbi u Srbiji i Crnoj Gori pokazuju da su nacionalno i politički zdravi. On kaže da je sasvim logično da Srbi više vole one koji su im prijatelji nego one koji su ih bombardovali.

- U BiH dolazi do izražaja muslimansko-hrvatska populacija koja je večno u potrazi za spoljnim pokroviteljima. To je, nažalost, slučaj i sa Makedonijom, gde Šiptari i takozvani Severnomakedonci imaju većinu. Srbi i dalje jedini pokazuju samosvojnost i nezavisnost. Što se tiče EU, Srbi bi u načelu svakako voleli da žive tamo, ali sve ankete pokazuju da nisu spremni na to i da neće u EU ako je Kosovo cena koja mora da se plati - podvlači Pavić.

Analitičar, bivši glavni urednik "Politike" Milan Mišić ističe da kao nacija stavove prema akterima globalne politike zasnivamo na emocijama, mada se za životne odluke i lične interese oslanjamo na razum.

- Tako veoma volimo Rusiju, ali štedimo u evrima. Niko u potrazi za boljim životom ne emigrira u Rusiju već u EU i Ameriku. Sa NATO imamo najvišu moguću saradnju za jednu zemlju koja nije članica i sa tim savezom godišnje održavamo deset puta više vežbi nego sa Rusijom, ali se u javnosti stvara slika da je obrnuto. Insistiramo na vojnoj nesvrstanosti u međunarodnim okolnostima kada je svrstavanje racionalniji izbor. NATO nas jeste bombardovao, ali su nas pre toga bombardovali i mnogi drugi. Iz toga još nismo izvukli prave pouke... - naglašava Mišić.

Pamtimo NATO zločin

Na drugoj strani, Staša Košarac, šef Dodikovog SNSD u Skupštini RS, ocenjuje da Srbi veoma dobro razumeju regionalnu saradnju.

- Vrlo smo oprezni i rezervisani, pre svega zato što praksa pokazuje da u EU ništa nije idilično. NATO nas je bombardovao koristeći osiromašeni uranijum, što svakako izaziva jaka negativna osećanja prema tom vojnom savezu. Uostalom, RS i Srbija su vojno neutralne, pa ne treba da čude ovakvi stavovi - zaključuje Košarac.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Doca

pre 5 godina

Samo 4% morona? Ipak nismo toliko bolesna nacija.

analitičar

pre 5 godina

Čudi me da još nema komentara. To znači da velikopatriotski i vučićevsko-šešeljevski botovi nisu baš toliko vredni kako se činilo. Ali verujem da će vrlo brzo da opale po NATO-u, Evropskoj uniji, Americi... i da iskažu čjubav prema Rusiji i Kini... A neće poštedeti svog pljuvanja ni Milana Mišića koji je jedini razuman analitičar u pomenutom tekstu.

Marcco

pre 5 godina

Kako bre samo 4% za NATO. Pa to je jedna "milosrdna" organizacija koja se bori za demokratiju i ljudska prava. Pa oni se drže svih pravila ratovanja i Ženevske konvencije. Gađali su nas osiromašenim uranijumom a mogli su obogaćenim. To što su svake noći "slučajno" pogađali civilne ciljeve je zato što smo bolnice i škole gradili baš tamo gde je previđeno bombardovanje. Dalekovode, fabrike pijaće vode, gradske toplane, mostove na severu države preko kojih se strateški stiže direktno na Kosovo i druge infrastrukturne civilne ciljeve su takođe slučajno pogodili.

jednostavno

pre 5 godina

oni koji vole nato i eu su vec davno tamo otisli da zive

sumadinac neprskani

pre 5 godina

vidim da se ovde kritikuje nasa dvolicnost kada se pominje ljubav prema rusiji i ljubav prema evrima .to prosto seljacki moze da se objasni ovako . ja volim peceno prasence domace moravke ali da bih ga video na stolu pecenog predamnom moram mecku da rodim da bih ga odgajio pa posto je to tako ja svoju ljubav prema prasetini zadovoljavam obicnim landrasom koga je uz pomoc koncentrata vise nego lako odgajiti .sta da se radi zivot je takav .

dragan

pre 5 godina

To je FAKAT sad ce dusebriznici sve to da peokrenu (ameri eu i dom izdajnici) pa ce ispaeti danamere volimo zato sto su nas bombardovali i doneli slobodu eu nas obozava i jedva ceka da dodjemo pod njene skute '(na zadnjoj strani) Sa siftarimr nikad nismo ni imali sporove.... to je tudja kujna ITD ITD ....

Smrad

pre 5 godina

Srbi su najveće budale na svetu. Šta mi to imamo od Rusije. Više para su i Ustaše uložile od Rusa

SS

pre 5 godina

Pa šta onda,i vreme nam je da se opametimo i privolimo istoku odakle se sunce rađa.

laza

pre 5 godina

Cisto u vezi izjave da su nas I drugi bombardovali ranije pa sta. Rusi I Kinezi nas nisu nikada bombardovali Ameri,Britanci, Nemci, Austrijanci, Turci, Madjari itd. vise puta I pre NATO-a I gle svi su u NATO-u. Cak su I Francuzi jos u vreme prvog srpskog ustanka poslali vojnike da pomognu Turcima u gusenju ustanka ( baterija topova sa posadom, topove smo zarobili). Stoga da se mi drzimo dalje od takvih sto saveznistvo nagradjuju bombama I izdajom.

Pop

pre 5 godina

Једно је сигурно, Унија је притив Срба јер су нас бомбардови мимо свих правних правила. Пошто су већина ЕУ биле и неке остале колонијалне силе то им је у крви. Лично никад не би ушао у овај савез јер је евидентно да би нас третирали као један вид колоније, ЕУ није у почетку конституисана као заједница где би се диригивало из центра Брисела и правили правила која данас као што видимо Енглезима не одговарају. Ако неко хоће економски да сарађује онда није неопходно да нам диригују како то да радимо међудобно можемо да се договоримо (међу државама) а бе са Унијом. Руси би сада да ојачају савезништво са нама јер смо већ водећи фактор на Балкану и то опет захваљујући њима.

sole

pre 5 godina

85 % gradjana ne voli ni nacisticku ameriku............

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17