• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

22.03.2019

19:39

TVRDNJE BIVŠEG HAŠKOG TUŽIOCA DOKAZUJU DA TAMO NEMA PRAVDE! NAJS: Posle Karadžića, osudiće i Ratka Mladića! Zapad zataškava Srebrenicu!

Politika

TVRDNJE BIVŠEG HAŠKOG TUŽIOCA DOKAZUJU DA TAMO NEMA PRAVDE! NAJS: Posle Karadžića, osudiće i Ratka Mladića! Zapad zataškava Srebrenicu!

Podeli vest

Bio bih iznenađen ako bi Mladić imao uspeha sa svojom žalbom nakon izrečene presude Karadžiću. Međunarodna zajednica ne želi da se zna previše o Srebrenici zbog vlastite uključenosti u taj zločin

General Ratko Mladić biće u Hagu osuđen na doživotnu robiju. To je sada, posle izricanja najteže kazne Radovanu Karadžiću, potpuno jasno.

Ovo kaže bivši haški tužilac Džefri Najs, koji tvrdi i da Zapad godinama zataškava svoju umešanost u rat BiH i zločin u Srebrenici. Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica želi da se što manje zna o ratu u Bosni jer su zapadni moćnici "direktni ili indirektni saučesnici".

Unapred osuđen

Plaćenik

Foto: youtube.com

Najs je prvo bio tužilac, pa se nudio da bude u našoj odbrani. Pitanje je za čiji interes sada radi
Darko Mladić, sin Ratka Mladića

Najs kaže da bi bilo veoma čudno da drugo žalbeno veće donese radikalno drugačiju odluku u vezi sa generalom Mladićem, koji je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor.

- U svetlu osude za genocid 1995. godine, kojom je Radovanu Karadžiću izrečena doživotna kazna, bio bih jako iznenađen kada bi Mladić imao bilo kakvog uspeha sa svojom žalbom. Bilo bi jako čudno da drugo žalbeno veće donese radikalno drugačiju odluku u vezi sa Mladićem i to bi bilo veliko razočarenje za narod u BiH. Uveren sam da će Mladićeva žalba biti poprilično neuspešna, ili delimično ili u potpunosti - naglašava Najs, koji je bio zamenik tužioca na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Bivši haški tužilac dodaje da međunarodna zajednica "izgleda nije vršila pritisak da se dođe do dogovora".

- Znamo da postoje razlozi zašto međunarodna zajednica možda ne želi da se zna previše o konfliktu u BiH, pogotovo o zločinu u Srebrenici, zbog vlastite uključenosti, bilo da se radi o direktnom saučesništvu ili nedelovanju. To omogućava Srbiji da ima koristi od ovoga i da jednostavno postoji mišljenje o njihovoj neuključenosti, ali to nikada nije pravilno tretirano - naglašava Najs.

ŠEŠELJ: Hag gazi  elementarno pravo!

Foto: pink.rs

Predsednik SRS Vojislav Šešelj ocenjuje da je presuda Radovanu Karadžiću u potpunosti neodrživa sa aspekta pravničke struke i da predstavlja gaženje elementarnih pravnih principa.
- Nisam verovao da će Karadžić biti oslobođen, ali sam se nadao da će pasti optužnica za genocid u Srebrenici. Sud i dalje dokazuje da je antisrpski, da mu je cilj da izlaže RS novim opasnostima u pogledu njenog opstanka. Nema nijednog ozbiljnog pravnika u svetu koji može da kaže da se genocid zaista desio u Srebrenici - ističe Šešelj.

Komentarišući ove navode, Darko Mladić, sin Ratka Mladića, kaže za Informer da ne treba uzimati mnogo u obzir Najsovu prognozu da će i general biti osuđen.

- Ne bih se mnogo obazirao na to što Najs priča. On je bio tužilac, pa se posle nudio da bude u našoj odbrani. Čak je garantovao da će Ratko biti oslobođen ako on bude u timu odbrane. Postavlja se pitanje za čiji interes sada radi pa daje ovakve izjave. Što se tiče Ratkove presude, prvostepena presuda je drugačija, drugačije su argumentacije i naše žalbe. Pa čak i dokazi koje imamo a koje predsednik Karadžić nije mogao da poseduje jer je naš predmet počeo kasnije... - podvlači Darko Mladić.

Kasno proradila savest

General u penziji Božidar Delić, na drugoj strani, podseća da je i sam vodio "rat" sa Najsom u Hagu.

- Najs je vrlo predano sprovodio politiku Amerike i zapadnih zemalja, koje su od njega tražile da Srbe predstavi kao jedine krivce. Tačno je da ne žele da se bave pojedinim problemima, jer bi tako istina o pojedinim događajima izašla na videlo. Recimo, Karadžića optužuju za Markale, a zna se da je to, kao i mnogo toga drugog, delo muslimana. Ne bave se suštinski Srebrenicom jer bi zaključak bio da se tu desio ratni zločin, ali ne i genocid. Obično svim ljudima sa Zapada koji su imali neku ulogu u našem konfliktu naknadno proradi savest. Ali slaba vajda od toga... - zaključuje Delić.

PRESUDA KARADŽIĆU! SLEDE POJEDINAČNE TUŽBE PROTIV SRBIJE I SRPSKE?! Hag čini sve da nam napakosti!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17