• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.04.2019

23:44

PREMIJERKA ANA BRNABIĆ: Intenzivna saradnja s Kinom, veliki broj investicija

Politika

PREMIJERKA ANA BRNABIĆ: Intenzivna saradnja s Kinom, veliki broj investicija

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, posle sastanka sa kineskim premijerom Li Kećangom u Dubrovniku, da su pre svega razgovarali o ekonomskoj saradnji, naglasivši da su ukupno kineske investicije u projekte koji su već realizovani, na kojima se radi i koji se planiraju, dostigle 10 milijardi evra.

- Saradnja između Srbije i Kine je iz meseca u mesec sve jača i intenzivnija- rekla je novinarima premijerka, koja će zajedno sa kineskim premijerom sutra učestvovati na 8. samitu predsednika vlada inicijative 16+1 u Dubrovniku.

Ona je podsetila da je samo u poslednjih nekoliko nedelja u Srbiji bilo nekoliko velikih kineskih investicija - polaganje kamena-temeljca za fabriku “Linglonga” u Zrenjaninu, što je investicija vredna 800 miliona evra, potom otvaranje fabrike “Mint” u Loznici, investicija od 100 miliona evra i 1.000 radnih mesta.

“Kraj prošle godine obeležila je kompanija Ziđin i preuzimanje 63 odsto vlasništa u RTB što je ukupno investicija od milijardu i 260 miliona evra. U ovom trenutku u toku su pregovori sa ''Linglongom'' o preuzimanju ''Ikarbusa''. Sve je više kineskih investicija, sa velikim brojem radnih mesta”, rekla je ona.

Što se tiče infarstrukturnih projekata izdvojila je tri najvažnija za Srbiju - modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, koja, kako kaže, sa naše strane ide veoma dobro i očekuje se da se sledeće godine krene u deonicu Novi Sad-mađarska granica.

Tu je i Koridor 11 gde su počeli pripremni radovi za nastavak deonice Preljina-Požega.

- Nadam se da će predsednik Aleksandar Vučić u Kini potpisati sporazum za deonicu Požega-Boljare - dodala je Brnabić.

U energetskom sektoru najznačajniji projekat je termoelektrana Kostolac B od 350 megavata.

- Sve skupa: infrastrukturni projekti, energetski, ono što izvodimo, što se planira je ukupne vrednosti od 10 milijardi evra - istakla je Brnabić.

Kako je dodala, izrazila je kineskom premijeru zahvalnost za političku podršku Srbiji pre svega kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta i stavu Kine povodom održavanja sednice SB UN i stava Kine na toj sednici.

Kada je reč o problemima na relaciji Beograd-Priština na sastanku sa Lijem je potvrđena saradnja, pomoć i podrška.

- Stav Kine da nema govora o pristupanju tzv.Republike Kosovo bilo kojim dodatnim međunarodnim organizacijama, kao što je Interpol. Nastavićemo da radimo zajedno i nastavićemo da čuvamo interes Srbije kao što prijatelji rade - rekla je Brnabić.

Saradnja je izvrsna i u kulturnoj sferi, navela je Brnabić, podsetivši da je nedavno u Pekingu otvoren kulturni centar Srbije “Ivo Andrić” a da će kineski do kraja godine biti otvoren u Beogradu.

- Veoma vredna i aktivna saradnja - zaključila je ona.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17