• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.04.2019

12:57

MARKO ĐURIĆ UPOZORAVA: Srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ukinuta sva politička prava!

Politika

MARKO ĐURIĆ UPOZORAVA: Srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ukinuta sva politička prava!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Ðurić , izjavio je danas da sprečavanje predstavnika Srpske liste da nastupe na lokalnim izborima na severu Kosova i Metohije jeste čin kojim su srpskom narodu u pokrajini ukinuta sva politička prava

"Dalje učešće Srba u bilo kakvim prištinskim institucijama i političkim procesima organizovanim od strane Prištine nakon ovakvog čina postaje besmisleno", naveo je Ðurić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Najavio je da će odluka o daljim koracima biti doneta nakon konsultacija sa predsednikom Srbije, vlade i političkim predstavnicima Srba sa KiM.

MARKO ĐURIĆ ODGOVORIO NA OPTUŽBE TAHIRIJA: On je ministar NEPRAVDE I LAŽI!

"Predstavnici fašističkog i šovinističkog pokreta Samoopredeljenje u prištinskoj Centralnoj izbornoj Komisiji danas su uveli mere nacionalne segregacije a Srbima je i formalno oduzet status slobodnih ljudskih bića na samoproglašenom Kosovu", naveo je Ðurić.

Jedno je sasvim sigurno, ističe Ðurić, Srbija, kao demokratska i odgovorna država, Albancima neće uskratiti građanska i politička prava, jer se, kako kaže, "ovakvom ludilu i neodgovornosti Prištine ne može i ne sme parirati reciprocitetom". 

"Neverovatno je i da se ovakve stvari događaju pred očima međunarodne zajednice, koja bez ikakvog efikasnog odgovora posmatra sve razornije manifestacije političkog divljanja Prištine", poručio je Ðurić.

Podsetimo, kosovska Centralna izborna komisija ni danas nije potvrdila kandidate Srpske liste za gradinačelnike četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije. 

PAKLENI PLAN ŠIPTARA! UPAŠĆE NA SEVER KOSOVA DO 5. JUNA: Haradinaj Tači i Veselji spremaju okupaciju ČETIRI SRPSKE OPŠTINE!

Za kandidate Srpske liste glasalo je sedam od 11 članova CIK, dva predstavnika opozicionog Pokreta Samoopredeljenje bila su protiv, dok vladajuća koalicija stranaka nije ni delegirala dva člana iz svojih redova.

Član Samoopredeljenja u CIK-u, Adnan Rustemi, zatražio je od kandidata Srpske liste za gradonačelnika da se ograde od ostavke koju su ranije podneli institucijama Kosova i Metohije, umesto "institucijama Republike Kosovo", prenea je KTV.

Kako je prenela Koha, Rustemi je rekao da on i njegov stranački kolega nisu glasali protiv Srpske liste, ali da, kako je rekao, treba poštovati kosovski ustav i zakone.

Član CIK iz Srpske liste, Stevan Veselinović, izjavio je da je odbijanje komisije da potvrdi kandidate te stranke "politički napad" s obzirom na to da su ispunjeni svi uslovi koje porpisuje zakon. Očekuje se da će Srpska na ovu odluku uložiti žalbu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17