• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

14.05.2019

12:05

(FOTO) VESIĆ: Beograd u Evropu preko Nemačke!

Politika

(FOTO) VESIĆ: Beograd u Evropu preko Nemačke!

Podeli vest

Delegacija Beograda predvodena zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem razgovarala je u Briselu s direktorom Kancelarije grada Berlina pri Evropskoj uniji Folkerom Leveom

Leve je tom prilikom izneo iskustva Berlina u radu sa institucijama EU na projektima od gradskog i komunalonog značaja.

Goran Vesić je prilikom posete Briselu, koja je organizovana u saradnji s nemačkom Fondacijom "Konrad Adenauer", najavio da Beograd planira da osnuje predstavništvo koje bi u sedištu EU lobiralo za gravni grad Srbije i srpske interese. 

On je ocenio da će u tom cilju iskustvo nemačkih gradova biti od najvećeg značaja za Beograd.

- Delegacja Beograda želi da razgovara s predstavnicima onih velikih nemačkih gradova koji već decenijama rade u Briselu. Želimo da čujemo njihovo iskustvo kako nalaze sredstva za projekte koji su važni za njihove gradove - kaže Vesić.

Foto: Beograd.rs

Iskustvo Berlina je višestruko interesantno za Beograd. Dva grada, još od potpisivanja sporazuma 1978. godine, veže bratska saradnja. Istovremeno, specifična istorija Berlina, kao svojevremeno podeljenog grada između Istočne i Zapadne Nemačke, u kome su i danas vidljive razlike od ”mentaliteta do arhitekture”, prema oceni Vesića, približila ga je problemimima s kojima se i Beograd suocava.

- Napravili smo dogovor posredstvom Fondacije ''Konrad Adenauer'' da predstavnici Beograda provedu šest meseci u kancelariji Saveza nemačkih gradova,ali i u kancelariji Berlina i Frankfurta i nekih nemačkih pokrajina. Za tih godinu dana mi ćemo učiti kako da radimo jer nas nije sramota da učimo od najboljih. Mi smo ovde došli da naučimo i saznamo kako da obezbedimo više novca za naš grad - kaže Vesić.

Foto: Beograd.rs

Direktor kancelarije pokrajine i grada Berlina pri EU Folker Leve kaže da je posao tog predstavništva da vlastima Berlina približi zakonodvstvo EU i da na najefikasniji način iskoristi evropske fondove za razvoj regiona i grada. 

Kao jednu od najvažnijih preporuka za buduću kancelariju grada Beograda, Leve je naveo "sistem umreženosti", gde se evropski gradovi udružuju u interesne zajednice i tako najbolje predstave svoje ideje i projekte EU. 

Foto: Beograd.rs

Kao teme koje su trenutno najaktuelnije u regionalnoj i lokalnij politici EU, navedena su socijalna pitanja, zaštita životne sredine i nove tehnologije, bezbednost na javnim mestima, ali i balans između slobode i solidarnosti.

Zamenik gradonačelinika Beograda Goran Vesić rekao je i da će kancelarija Beograda i posle obuke kadrova i početka rada nastaviti tesno da sarađuje s nemačkim kolegama u Briselu.

- Naša odluke je da Beograd u Evopu ide preko Nemačke. Mi ćemo i tokom rada kancelarije Beograda u Briselu tesno sarađivati s nemačkim kancelarijama koje su veoma uticajne i bogate iskustvom kako doći do sredstava koja će biti korisna za Beograđane - zaključio je Vesić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

Vučićeviću,sinko,evo ti sa ogorčenjem pišem psovku ... Jeb'o te Vesić!Oš da ti ponovim?Nećeš jer si me razumeo.GDE JE GRADONAČELNIK BEOGRADA DOKTOR ZORAN RADOJČIĆ?Lično ću vama u Informeru poslati poziv da neki vaš novinar prisustvuje sastanku Vesića i mojih meštana beogradskog sela.Pozvaću ga i UPOZORITI da samo li izusti ime Đilas prekinuću sastanak i isterati ga napolje!DA OBJASNI ZAŠTO SE NE GRADI OBEĆANA KANALIZACIJA!Pismenim putem ću ga upozoriti spomene li Đilasa isteraću ga iz Sale mesne zajednice gde će biti više stotina meštana.PS.Od deset progovorenih reči Vesić izgovori osam Đilas pa Đilas.Žutać!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17