• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.05.2019

01:04

REZULTATI IZBORA ZA EVROPSKI PARLAMENT: EPP i Socijaldemokrate i dalje najbrojniji u EP, značajan porast Zelenih

Politika

REZULTATI IZBORA ZA EVROPSKI PARLAMENT: EPP i Socijaldemokrate i dalje najbrojniji u EP, značajan porast Zelenih

Podeli vest

Dve najveće grupacije u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija i Socijaldemokrate, iako su izgubile određen broj mandata, i dalje ostaju najbrojnije u EP, uz značajan rast Zelenih i liberaldemokrata, pokazuju najnoviji rezultati evropskih izbora.

Prema poslednjim podacima, glasalo je 50,5 odsto birača, što je najveća izlaznost u poslednje dve decenije. 

Ovogodišni evropski izbori sa takvom izlaznošću na teritoriji cele EU sa Velikom Britanijom pokazali su promenu trenda konstatntnog pada izalznosti birača u EU.

"Radi se o skoku od osam odsto u odnosu na izlaznost iz 2014. godine. U pitanju je izlaznost koja je najveća u poslednjih 20 godina i predstavlja prvi značajni skok u izlaznosti od prvih evropskih izbora održanih 1979. godine”, izjavio je portparol Evropskog parlameta Žaume Duk.

Veća izlaznost pokazuje da su građani Evrope ”shvatili da je EU deo njihove svakodnevice i njihova budućnost”, ocenuju u Briselu.

Na kraju izborne večeri projekcija raspodele mesta u novom sazivu Evropskog parlameta zasnovana kombinovano na konačnim rezultatima, preliminarnim rezultatima i nekoliko izlaznih anketa govori da je Evropska narodna partija dobila 178 mesta, Socijalisti i Demokrate 152, Alijansa liberala i demokrate plus tri nacionalne partije 108, Zeleni 67, Evropski konzervativci i reformisti 61, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 55, Evropa slobode i direktne demokratije (Pokret 5 zvezdica + partija za Bregzit) 53, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica 39, nezavisni parlamentarci sedam i drugi 31.

 

GRČKA DRAMA: Poraz Sirize na izborima za EP, Cipras za varedne izbore



”Građani EU su izabrali ko će ih predstavljati u Evropskom parlamentu. To će direktno odraziti na to ko će voditi Evropsku komisiju tokom sledećeg legislativnog perioda o čemu će članovi parlamenta odlučivati u Strazburu u julu”, zaključio je portparol Evropskog parlamenta.

IZBORI ZA EVROPSKI PARLAMENT: Le Pen potukla Makrona, uspeh katalonskih secesionista, SLAVLJE NEMAČKIH DESNIČARA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
88

pre 4 godine

Skok u izlaznosi biraca je minimalan u odnosu koliko gradjana EU ne ucestvuje u gradjanskim obavezama sto je nedopustivo.Sada mi je sasvim jasan ustav zemalja koji gradjanima koji ne ispunjavaju svoju obavezu uskracuje neka bitna prava.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17