• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.06.2019

11:39

ANTIDOT: Kako tabloid DANAS proizvodi LAŽNE VESTI, MANIPULIŠE činjenicama i FALSIFIKUJE izjave svojih sagovornika!

Politika

ANTIDOT: Kako tabloid DANAS proizvodi LAŽNE VESTI, MANIPULIŠE činjenicama i FALSIFIKUJE izjave svojih sagovornika!

Podeli vest

Nakon što je na sajtu Medijske mreže Antidot objavljen drugi, i najavljen treći nastavak velikog istraživanja o stvarnoj prirodi delovanja poslovne imperije Dragana Šolaka, kao i skrivenim vezama između pojedinih "nezavisnih" medija i interesa Šolakovih firmi, na TV N1 i u tabloidu Danas usledila je višednevna kampanja čiji je jedini cilj da se bez ikakvih dokaza i argumenata, pukim etiketiranjem dovede u pitanje kredibilitet Antidotovih istraživanja

U tu svrhu posebno je upotrebljen tabloid Danas, koji je u seriji tekstova grubim neistinama i manipulacijama napao mrežu Antidot, navodi se u saopštenju Medijske mreže Antidot.

"Pored toga što su izneti brojni netačni navodi i činjenično neutemeljene, ali maliciozne konstrukcije o radu naše Medijske mreže, Katarina Živanović, kao potpisnica ovih lažnih sadržaja, posegla je čak i za falsifikovanjem izjave svog sagovornika, kako bi njegovim rečima dala potpuno suprotno značenje od onoga što je zaista bilo izgovoreno", kažu u Antidotu i navode:

"Tako je u štampanom izdanju tabloida Danas od 13. juna 2019, objavljen tekst "Bez dokaza diskredituju novinare i nezavisne medije", u kome je Živanović svesno pogrešno citirala izjavu novinara Antidota Marka Matića, čime su grubo narušeni kodeksi novinarske profesije, a čitaoci tabloida Danas svesno dezinformisani i dovedeni u zabludu."

Pogrešno citirajući izjavu novinara Antidota u pomenutom tekstu, Danas je, tvrde u Antidotu, objavio sledeće:

"I ja sam svašta čuo o sadašnjoj vlasti, ali nijedan papir nisam video. Čuo sam i da je brat Aleksandra Vučića vlasnik Franša, ali dokaza za to nemam - ističe Matić. Upitan zašto nije tražio dokaze kada se bavi istraživačkim novinarstvom, kaže da jeste, ali nije mogao da ih dobije."

Znajući unapred kako funkcionišu manipulativni mehanizmi paramedijskih struktura, posebno tabloida Danas od kada je njegov urednik Dragoljub Petrović, kako Antidot dalje navodi, ceo razgovor sa novinarkom Danasa Matić je snimao, a prema audio zapisu koji poseduje redakcija Antidota tačan citat njegove izjave glasi:

"I ja sam svašta čuo o sadašnjoj vlasti, ali još uvek nijedan papir nisam video. Čuo sam i da je Vučićev brat vlasnik Franša, ali nikakvih dokaza za to nema. Čuli smo sve i svašta, ali nikakvih dokaza za to nema."

ANTIDOT: Sumnjiva transakcija na regionalnom tržištu: DRAGAN ŠOLAK NOVCEM "BC PARTNERS" PLAĆA 220 MILIONA EVRA ZA FIRMU PRED BANKROTOM!?

"Iako se na prvi pogled može učiniti da je u pitanju slučajna omaška i beznačajna razlika, ona je suštinske prirode. U prvom slučaju nameće se zaključak da novinar Antidota deli uverenje da je pomenuta informacija tačna, ali da za njenu potvrdu, uprkos nastojanju, nije uspeo da pronađe dokaze. U drugom slučaju, što je jasno i iz sadržaja i intonacije Matićevog odgovora, citirani slučaj je naveden kao ilustracija i primer izmišljene vesti za koju nikakvi dokazi uopšte i ne postoje", saopštavaju iz ove medijske mreže.

Redakcija Antidota dalje pojašnjava kako su perfidnim pokušajem manipulacije od strane uredništva i novinarke Danasa, samo potvrđena sva ranija pisanja ove redakcije u kojima su analizirani mehanizmi delovanja paramedijskih struktura u našem regionu.

ŠOLAK I ĐILAS KORISTE N1 KAO BATINU - I STRANI STRUČNJACI TO POTVRĐUJU! Najnovije istraživanje 'ANTIDOTA' o tajkunsko-medijskoj sprezi

"Istovremeno, serijom neutemeljenih i manipulativnih tekstova čiji je cilj da se, bez ikakvih dokaza i valjanih argumenata, ospori rad novinara Antidota i to neposredno nakon što je objavljen drugi i najavljen treći nastavak obimnog istraživanja o povezanosti pojedinih medija i poslovnih interesa Dragana Šolaka, tabloid Danas je potvrdio sumnje da je i on deo mreže instruisanih medija, koji aktivno učestvuju u kreiranju i širenju prljavih kampanja protiv svakoga ko se vlasniku SBB našao na putu. Tako su do sada žrtve tih kampanja bili funkcioneri aktuelnih vlasti u Srbiji, RTS, REM, Telekom, a sada se na meti našao i Antidot", navodi se u saopštenju i zaključuje:

"Ovim putem ukazujemo i da je svojim neprofesionalnim, falsifikatorskim i tabloidnim pristupom novinarstvu, tabloid Danas još jednom potvrdio da su postojećom uređivačkom politikom tog lista njegovim novinarima nametnuti takvi okviri za interpretaciju stvarnosti, koji ih vode u potpuno pogrešno razumevanje društvene i političke realnosti i, što je najgore, pogrešno informisanje čitalaca i javnosti. Bez obzira na napade kojima smo izloženi, novinari redakcije Antidota nastaviće, kao i do sada, profesionalno i objektivno da rade svoj posao, zasnivajući svoje pisanje isključivo na činjenicama i istini, kao najmoćnijem oružju protiv pokušaja proizvodnje lažnih vesti, manipulisanja činjenicama i nametanja unapred programiranih okvira za interpretaciju važnih društvenih fenomena i događaja."


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nenad Maksimović

pre 4 godine

Ako bih upoređivao Informer i Danas, našao bih se u situaciji da se zaista nalazim pred dve neuporedive stvari, jer ste vi ipak šampioni tabloidnog novinarstva u Srbiji i niko se ne može danas u tom smislu porediti sa vama, iako su u ovoj zemlji sve vrednosti izvrnute naglavačke, niko ne može osporiti da ste vi danas na vrhu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija