• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: antidot

03.06.2019

13:29

ANTIDOT: Sumnjiva transakcija na regionalnom tržištu: DRAGAN ŠOLAK NOVCEM "BC PARTNERS" PLAĆA 220 MILIONA EVRA ZA FIRMU  PRED BANKROTOM!?

Politika

ANTIDOT: Sumnjiva transakcija na regionalnom tržištu: DRAGAN ŠOLAK NOVCEM "BC PARTNERS" PLAĆA 220 MILIONA EVRA ZA FIRMU PRED BANKROTOM!?

Podeli vest

Samo sedam meseci nakon što je deo javnosti, povezan sa firmom "United Group" i njenim suvlasnikom Draganom Šolakom, vodio beskrupuloznu kampanju protiv odluke Telekoma Srbija da za 190 miliona evra kupi trećeg po veličini kablovkog operatera u Srbiji, objašnjavajući da je iznos preplaćen, ista "United Group" sada za 220 miliona evra kupuje firmu koja pravi gubitke - hrvatskog operatera "Tele 2", tvrdi Istraživački tim Medijske mreže Antidot, čije saopštenje prenosimo u celosti:

 

"Nakon višemesečnog istraživanja poslovanja kompanije "United Group" i sa njom povezanih firmi pod kontrolom Dragana Šolaka, Medijska mreža Antidot ukazuje na okolnost da je u okviru najnovije poslovne odluke, Dragan Šolak odlučio da uloži novac svojih parntera (KKR i BC Partners) u kupovinu firme koja godinama unazad niže gubitke u poslovanju i koja, po svim parametrima, predstavlja firmu čije su perspektive na tržištu takve da je svako ozbiljnije ulaganje u njenu kupovinu izuzetno rizično i više nego sumnjivo.

Prema javno dostupnim podacima, mobilni operater Tele 2 je višegodišnji gubitaš koji je u periodu 2015, 2016. i 2017. ostvario kumulativni gubitak od 17,4 miliona evra. Pored loših poslovnih rezultata, Tele 2 ima izuzetno malo tržišno učeše od svega 19%, što je izuzetno nizak procenat za tržište telekomunikacija, koje karakteriše potreba za stalnim visokim ulaganjima kako bi se očuvala konkurentnost, a to zahteva značajnije tržišno učešće kako bi se obezbedila adekvatna profitabilnost tih ulaganja.

Pored toga, operater Tele 2 nema fiksnu telefoniju poput lidera na tržištu, Hrvatskog telekoma i VIP-a, a ima izuzetno visoke finansijske troškove od oko 4 miliona evra godišnje. Komapnija nema čak ni 4G opseg (800 MHz), a kvalitet mreže je izuzetno nizak.

Kao jedan od ključnih pokazatelja lošeg poslovanja ove firme govori i podatak o visokom koeficijentu zaduženosti kompanije (odnos između ukupnih obaveza i ukupne imovine kompanije), koji je 2017. iznosio 1,2, i bio je drugi najgori koeficijent na hrvatskom tržištu telekomunikacija, što ilustrativno pokazuje u kakvom je katastrofalnom stanju ovaj nisko pozicionirani operater u toj zemlji. Prema javno dostupnim podacima, sve do prošle godine, Tele 2 je imala EBITDA maržu (procent neoporezovane dobiti u odnosu na ukupne prihode) na nivou od svega 5,7%, za razliku od konkurentskih operatera kod kojih se ovaj profit kreće oko 30%, a u slučaju Hrvatskog telekoma čak 40%.

Svi navedeni podaci javno su dostupni i upravo je to razlog zbog koga godinama unazad niko nije bio zainteresovan da kupi firmu koju je čak i švedski vlasnik gotovo bio otpisao i stopirao sva dalja ulaganja u njen razvoj. Međutim, u toku 2018. godine, zahvaljujući jednokratnom prihodu od 25 miliona, poslovni papiri firme bili su frizirani, kako bi se prikrili njeni gubici i kako bi se ona nekako prodala novom vlasniku.

Da su u pitanju frizirani i veštački generisani podaci govori i tvrdnja menadžmenta Tele 2 Hrvatska, koji je u februaru ove godine objavio da je u toku prošle godine firma zabeležila "rekordan rast prihoda". Prema tim navodima, kompanija je u 2018. godini imala porast prihoda od 14,34 posto uz rast operativne profitabilnosti od gotovo tri i po puta (350%)! Prema istim navodima, EBITDA marža je u toku prošle godine zabeležila neverovatan skok sa 5,7 na 22%.

Iz krugova bliskih hrvatskim telekomunikacijama, novinari Medijske mreže Antidot su dobili informaciju da su za kupovinu operatera Tele 2 postojale dve ponude, jedna u vrednosti od oko 100 miliona evra i druga, iza koje stoji Dragan Šolak, od 220 miliona, koja je višestruko premašila bilo koju razumnu tžišnu cenu koju bi, prema svim pokazateljima, kompanija Tele 2 mogla da ima. Poređenja radi, sa ponudom od 60 miliona evra, Telekom Srbija je pobedio u Albaniji na tenderu za mobilnog operatera koji ima skoro dva puta više korisnika od hrvatskog Tele 2, a koji nema dugove i zauzima stabilnu drugu poziciju na tamošnjem tržištu.

Antidot podseća da su samo pre nekoliko meseci, brojni mediji i analitičari povezani sa Draganom Šolakom i njegovim firmama, vodili kampanju protiv odluke Telekoma Srbija da za 190 miliona evra kupi brzo rastućeg i visoko profitabilnog, trećeg po veličini kablovskog operatera u Srbiji, dok danas, kupovinu neprofitabilne firme od strane Šolakove "United Group" za čak 220 miliona evra, predstavljaju izuzetnim uspehom i genijalnim poslovnim potezom.

S obzirom da je akvizicija operatera Tele 2 tek poslednji u nizu kontroverznih poslovnih poteza Dragana Šolaka i poslovne imperije koju on kontroliše, Antidot će u sredu, 5. juna, objaviti drugi nastavak višemesečnog istraživanja o medijskom, političkom i finansijskom uticaju jednog od najmoćnijih regionalnih tajkuna i struktura povezanih sa njegovim poslovnim carstvom koje obuhvata preko 100 povezanih firmi.

Po prvi put, javnost će  biti u prilici da se upozna sa punom istinom o Hardingovom izveštaju, o tome ko je skrivao i menjao sadržaj izveštaja stručnjaka BBC i zbog čega je Brent Sadler napustio "Šolakov medijski brod koji tone". U dosijeu će, takođe, biti obelodanjeno i ko kontroliše uređivačku politiku TV N1 i kakva je uloga te televizije u poslovnim manipulacijama "United Group".

Istraživački tim Medijske mreže Antidot


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17