• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

26.04.2024

14:45

Sirotinjsko jelo spas za organizam! Pucali smo od zdravlja za malo para, a danas ga retko ko jede

Shutterstock

Recepti

Sirotinjsko jelo spas za organizam! Pucali smo od zdravlja za malo para, a danas ga retko ko jede

Podeli vest

Kačamak u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva.

Kačamak spada u tradicionalna jela u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji i Turskoj. Slično jelo se sprema svuda u svetu, a poznato je pod imenom palenta ili polenta.

Reč "kačamak" potiče iz turskog jezika, od reči "kaçamak", što znači kaša. Dok reč "polenta" ili palenta potiču iz latinskog jezika i označava svako oljušteno i zdrobljeno zrno.

Smatra se da su kačamak i palenta zapravo isto jelo, ali mnogi tvrde da su ovo zapravo dva različita jela.

Prema njima, razlika je u tome što se palenta pravi od kukuruznog griza ili od žutog kukuruznog brašna, dok se kačamak pravi od belog kukuruznog brašna.

Foto: Shutterstock

 

Iako postoji verovanje da je kačamak nastao na prostorima naše zemlje, istraživanja pokazuju da se ovo jelo ipak nastalo u severnoj Italiji, gde se služilo kao tradicionalno seosko jelo.

Istočnoj Srbiji bila je karakteristična po tome što je za vreme posta često kačamak zamenjivao hleb. Kad nije bio post, imućniji seljaci su kačamak umakali u istopljen puter ili mast, u kojima je bilo i nadrobljenog sira. Dok su oni najimućniji kačamak umakali u zagrejanu spržu, koja predstavlja tradicionalno jelo iz Južne Srbije.

U Homolju kačamak se pripremao samo za praznike ili povodom seoskih slava. Pojedini siromašni seljani radili su za nadnicu od jednog kilograma belog kukuruznog brašna.

Sastojci potrebni za pripremu su:

3 veće kutlače belog projanog brašna,

1,5l vode,

soli po ukusu

sir ili kajmak

U veći sud sipati 1,5 l vode zatim dodati soli po ukusu i staviti na šporet da voda provri.

U provrelu vodu dodati brašno koje ne treba mešati. Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa. U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i pustiti da lagano vri 20-30 minuta. Važno da pri kuvanju ima dovoljno vode.

Kada brašno sasvim nestane sa površine, onda počinje mešanje koje je najbolje drvenom kašikom.

Na samom kraju preliti kajmakom ili sirom preko površine kačamaka.

Foto: Shutterstock

 

Zdravstvene prednosti

Kačamak u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva.

Takođe, odličan u smanjenju viška kilograma. Kačamak smanjuje i rizik dobijanja kancera što je jedna od prednosti koje ljudskom organizmu pruža isti. Konzumiranje ovog zdravog obroka donosi i korist kada je srčano i cirkularno zdravlje čoveka u pitanju.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Tužilaštvo se uplašilo najgorih, podlegli su pritiscima ulice! Brnabić oštro o današnjim hapšenjima: Hapsite zbog nečinjenja? Pa krenite od Đilasa i Pajtića!
Politika

Tužilaštvo se uplašilo najgorih, podlegli su pritiscima ulice! Brnabić oštro o današnjim hapšenjima: Hapsite zbog nečinjenja? Pa krenite od Đilasa i Pajtića!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić poručila je na svom Iks profilu, a povodom hapšenja ministra u ostavci Gorana Vesića, Anite Dimovski, vršioca dužnosti pomoćnika ministra za železnički i intermodalni transport i Jelene Tanasković, vršioca dužnosti generalne direktorke Akcionarskog društva "Infrastruktura železnice Srbije", da je Tužilaštvo podleglo pritiscima ulice i uplašilo se najgorih.

21.11.2024

14:09

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

SNIMAK HAPŠENJA ALIJE BALIJAGIĆA!
Hronika

SNIMAK HAPŠENJA ALIJE BALIJAGIĆA!

Alija Balijagić (65) uhapšen je noćas u selu Pribojska Goleša, a u međuvremenu je objavljen i snimak privođenja osumnjičenog za dvostruko ubistvo!

21.11.2024

09:04

Sport

Planeta

Udarno iz Haga! Izdat nalog za hapšenje Netanjahua!
Planeta

Udarno iz Haga! Izdat nalog za hapšenje Netanjahua!

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je danas naloge za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua, bivšeg ministra odbrane Izraela Joava Galanta i lidera Hamasa Muhameda Dijaba al Masrija zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom sukoba u Gazi, javlja AP.

21.11.2024

13:21

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Saznajemo! Miškovićeva snaja slavila rođendan, na muziku dala 15.000 evra! Jovani u luks hotelu pevale najveće zvezde devedesetih - ovo su detalji!
Estrada

Saznajemo! Miškovićeva snaja slavila rođendan, na muziku dala 15.000 evra! Jovani u luks hotelu pevale najveće zvezde devedesetih - ovo su detalji!

Jovana Nikolić Mišković sinoć, 20. novembra, proslavila je 42. rođendan. Tom prilikom, snajka najbogatijeg Srbina, Miroslava Miškovića, okupila je najbliže prijatelje i porodicu, koje su zabavljali članovi nekadašnjeg sastava "Funky G", Anabela Atijas i Gagi Đogani, Srđan Čolić iz "Moby Dicka", ali i Ivan Gavrilović, za šta je pevačica izdvojila oko 15.000 evra.

21.11.2024

08:02