• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

26.04.2024

14:45

Sirotinjsko jelo spas za organizam! Pucali smo od zdravlja za malo para, a danas ga retko ko jede

Shutterstock

Recepti

Sirotinjsko jelo spas za organizam! Pucali smo od zdravlja za malo para, a danas ga retko ko jede

Podeli vest

Kačamak u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva.

Kačamak spada u tradicionalna jela u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji i Turskoj. Slično jelo se sprema svuda u svetu, a poznato je pod imenom palenta ili polenta.

Reč "kačamak" potiče iz turskog jezika, od reči "kaçamak", što znači kaša. Dok reč "polenta" ili palenta potiču iz latinskog jezika i označava svako oljušteno i zdrobljeno zrno.

Smatra se da su kačamak i palenta zapravo isto jelo, ali mnogi tvrde da su ovo zapravo dva različita jela.

Prema njima, razlika je u tome što se palenta pravi od kukuruznog griza ili od žutog kukuruznog brašna, dok se kačamak pravi od belog kukuruznog brašna.

Foto: Shutterstock

 

Iako postoji verovanje da je kačamak nastao na prostorima naše zemlje, istraživanja pokazuju da se ovo jelo ipak nastalo u severnoj Italiji, gde se služilo kao tradicionalno seosko jelo.

Istočnoj Srbiji bila je karakteristična po tome što je za vreme posta često kačamak zamenjivao hleb. Kad nije bio post, imućniji seljaci su kačamak umakali u istopljen puter ili mast, u kojima je bilo i nadrobljenog sira. Dok su oni najimućniji kačamak umakali u zagrejanu spržu, koja predstavlja tradicionalno jelo iz Južne Srbije.

U Homolju kačamak se pripremao samo za praznike ili povodom seoskih slava. Pojedini siromašni seljani radili su za nadnicu od jednog kilograma belog kukuruznog brašna.

Sastojci potrebni za pripremu su:

3 veće kutlače belog projanog brašna,

1,5l vode,

soli po ukusu

sir ili kajmak

U veći sud sipati 1,5 l vode zatim dodati soli po ukusu i staviti na šporet da voda provri.

U provrelu vodu dodati brašno koje ne treba mešati. Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa. U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i pustiti da lagano vri 20-30 minuta. Važno da pri kuvanju ima dovoljno vode.

Kada brašno sasvim nestane sa površine, onda počinje mešanje koje je najbolje drvenom kašikom.

Na samom kraju preliti kajmakom ili sirom preko površine kačamaka.

Foto: Shutterstock

 

Zdravstvene prednosti

Kačamak u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva.

Takođe, odličan u smanjenju viška kilograma. Kačamak smanjuje i rizik dobijanja kancera što je jedna od prednosti koje ljudskom organizmu pruža isti. Konzumiranje ovog zdravog obroka donosi i korist kada je srčano i cirkularno zdravlje čoveka u pitanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Srbija ne sme postati anarhistički plenum!
Kolumne

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Srbija ne sme postati anarhistički plenum!

Više od dva meseca piše se o studentskim zahtevima i još uvek se ne zna ko su pregovarači i koji im je stvarni cilj. Zahtevi su nejasni i nema spremnosti za razgovor i dijalog. Postalo je očigledno da iz senke proteste i blokade predvode pojedini profesori angažovani u različitim NVO, opozicionim strankama i “ProGlasima”, pod budnim okom i uz svesrdnu podršku stranih agentura.

13.02.2025

12:39

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Neviđena drama u LŠ! Dva kluba slave prolaz u osminu finala, ostali strepe! (VIDEO)
Fudbal

Neviđena drama u LŠ! Dva kluba slave prolaz u osminu finala, ostali strepe! (VIDEO)

Prvi mečevi plej-ofa za plasman u osminu finala Lige šampiona su završeni, a trenutno se čini da su jedini timovi, koji su praktično osigurali prolazak u narednu fazu fudbaleri Pari Sen Žermena, koji su u utorak ubedljivo pobedili ekipu Bresta rezultatom 3:0, i Borusija Dortmund, koja je savladala Sporting istim rezultatom. Što se tiče preostalih šest duela, situacija je znatno neizvesnija, s obzirom da pojedini timovi pred revanš imaju minimalnu prednost, što omogućava protivnicima da zadrže šanse za preokret i plasman među najboljih 16.

13.02.2025

12:10

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set