• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

26.04.2024

22:01

(UŽIVO) Duma: Eliminisaćemo! Stoltenberg priznao nemoć NATO! Stigla reakcija Finske na metan koji je iscureo iz "Severnog toka"

Reuters

Vesti

(UŽIVO) Duma: Eliminisaćemo! Stoltenberg priznao nemoć NATO! Stigla reakcija Finske na metan koji je iscureo iz "Severnog toka"

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 793. dan.

Zelenski ucenjen! Gde god da je Zalužni, čuvaju ga prijatelji - i to sa dobrim razlogom!

 

Rogov o napredovanju kod Robotina

Ruske snage napredovale su u području sela Rabotino i zauzele su uporište Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je lider zaporoškog javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Naši vojnici su napredovali severozapadno od Rabotina, koristeći ne samo artiljeriju, nego i tenkove. Zauzeli su važno uporište protivnika - rekao je Rogov za Sputnjik.

On je istakao da se borbe za Rabotino nastavljaju. Selo se nalazi na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti.

Ovaj savez jača! Udružuju se Iran i najjača nuklearna sila! Čim se Šojgu javlja znamo da nije naivno!

 

Duma: Eliminisaćemo sve F-16

Još uvek se ne zna da li će avionima upravljati Ukrajinci obučeni u Sjedinjenim Državama, ili američki piloti, rekao je prvi zamenik predsednika Komiteta za odbranu Državne dume Aleksej Žuravljov, dodavši da on naginje ka drugoj opciji.

Rusija će sigurno eliminisati avione F-16 ako budu isporučeni Ukrajini, rekao je za "RIA Novosti" Aleksej Žuravljov, prvi zamenik predsednika Komiteta za odbranu Državne dume.

Avioni F-16 i piloti koji će njima rukovati počeće da pristižu u Ukrajinu ove godine, rekao je ranije šef Pentagona Lojd Ostin.

- Mi već dugo uništavamo avione Oružanih snaga Ukrajine na terenu, sprečavamo ih da polete, pokrivamo aerodrome FAB-ovima (fugsnim avio-bombama) sa modulima za navođenje i korekciju i balističkim projektilima, a u ovom slučaju nema velike razlike da li su to 'mig-29' ili F-16 – sigurno ćemo ih eliminisati - rekao je Žuravljov.

Prema njegovim rečima, još uvek se ne zna da li će avionima upravljati Ukrajinci obučeni u Sjedinjenim Državama, ili američki piloti.

- Više naginjem ka drugoj opciji. I u ovom slučaju, ubrzo nakon toga, 200 pošiljaka će biti poslato natrag u Ameriku, što će, nadam se, američka javnost brzo primetiti - dodao je poslanik, naizgled insinuirajući da će američki piloti poginuti ako dođu u Ukrajinu.

 

Rusi dolaze! Sve spremno za ulazak vojske u Harkov! Strateška preduzeća se uklanjaju iz grada, a stanovništvo beži!

 

Finska: Metan koji je iscureo iz gasovoda Severni tok bez uticaja na klimu

Količina metana koja je iscurela iz gasovoda Severni tok 2022. godine verovatno neće imati bilo kakav uticaj na klimu širom sveta, saopštio je danas Finski meteorološki institut. U septembru 2022. eksplodirale su tri od četiri cevi koje čine gasovod Severni tok 1 i 2 od Rusije do Nemačke, preneo je briselski portal Politiko.

Ovo je dovelo do toga da metan uđe u Baltičko more izazivajući strah od ekološke katastrofe. Finski meteorološki institut je danas saopštio da, iako je količina oslobođenog metana od 330 kilotona, po njihovoj proceni "izuzetna količina" za jednu nesreću, na globalnom nivou to "teško da dovodi do bilo kakvih vidljivih posledica po klimu".

Nemačka, Švedska i Danska pokrenule su odvojene istrage o incidentu. Sve tri zemlje su utvrdile da je reč o sabotaži.

 

Gledamo početak razdora u Poljskoj?! Tusk odbio Dudin poziv, neće da čuje za razmeštanje američkog nuklearnog oružja

 

 

Lojd nastavku drame sa "patriotima"

SAD će Ukrajini obezbediti rakete Patriot namenjene za PVO sisteme, u okviru paketa dodatne vojne pomoći Kijevu u vrednosti od šest milijardi dolara, saopštio je danas američi ministar odbrane Lojd Ostin.

Rakete su namenjene za dopunu prethodno isporučenih PVO sistema Patriot i deo su paketa koji takođe uključuje više municije za napredne raketne sisteme zemlja-vazduh, odnosno NASAMS, kao i za dodatnu opremu za integraciju zapadnih lansera za PVO, projektila i radara u postojeće ukrajinsko naoružanje, od kojeg najveći deo još potiče iz sovjetskih vremena, prenosi AP.

Ranije ove sedmice Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio se zakon o paketu vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i kineski region Tajvan vredan 95 milijardi dolara, od kojih je 61 milijarda dolara namenjena pomoći Ukrajini. Španski El Pais je preneo da će Španija poslati mali broj raketa namenjenih sistemu Patriot, dok je grčki premijer Kirjakos Micotakis poručio da ta zemlja neće poslati Kijevu svoje rakete za Patriot, kao ni rakete S-300.

 

Nema "patriota"?

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da Vašington trenutno nema na raspolaganju slobodnih PVO kompleksa „patriot“ koje bi mogla da isporuči Kijevu.

- Američki sistemi `patriot` razmešteni su po celom svetu, između ostalog, i na Bliskom istoku, kako bi zaštitili vojsku SAD. Ukoliko se ukaže prilika da oslobodimo koju bateriju, mi ćemo je poslati u Ukrajinu - rekao je on, a prenosi televizija „Em-es-en-bi-si“.

Istovremeno, Salivan je dodao da Amerika, dok ne bude bila u situaciji da pošalje sopstvene sisteme „patriot“ Ukrajini, će raditi na tome da ubedi svoje saveznike iz Evrope da oni pošalju svoje PVO sisteme.

 

Kuva oko Kalinjingrada! On je prva meta?! Opasno zveckanje oružjem, Poljska pozvala saveznike na hitnu akciju!

 

Erdogan odložio sastanak sa Bajdenom u Vašingtonu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odložio je sastanak sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Vašingtonu, koji je neformalno bio planiran za 9. maj, rekao je neimenovani turski zvaničnik za Rojters.

On je dodao da nije poznato šta je razlog odlaganja posete, kao i da će novi datum uskoro biti zakazan. Jedan američki zvaničnik je napomenuo da sastanak između dva NATO lidera nije bio zvanično najavljen, a predstavnici Bele kuće, Stejt departmenta i turskog predsednika nisu izdali saopštenje povodom ovog pitanja. Ovaj sastanak bio bi prva poseta Erdogana Vašingtonu od 2019, kada se sastao sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Erdogan i Bajden su se sreli nekoliko puta na međunarodnim samitima i razgovarali telefonom. Rojters navodi da su odnosi između Ankare i Vašingtona neko vreme zategnuti usled razlika u nekoliko ključnih pitanja. Iako su se odnosi popravili kada je Turska ratifikovala kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u ranije ove godine, tenzije i dalje postoje oko Sirije, Rusije i rata u Gazi. Erdogan je ove nedelje boravio u poseti Iraku, a prošlog vikenda se sastao sa političkim liderom palestinske militantne grupe Hamas Ismailom Hanijehom u Istanbulu.

 

Biće rata! Blinken prošao kao bos po trnju u Pekingu! Kući nosi oštru poruku, ako SAD pređu "crvene linije" - ode svet u propast!

 

Dron snimio neverovatnu scenu, cilj mu bio da izbegne mobilizaciju

Ukrajinska granična služba saopštila je u sredu da je uhvatila čoveka koji je pokušavao da pređe u Moldaviju tako što je "plivao" na dušeku na naduvavanje u reci Dnjestar.

 

 

Uočen je dronom, a potom su službenici granične službe čamcem stigli do muškarca i priveli ga. 

Hiljade muškaraca beže iz Ukrajine u nadi da će izbeći mobilizaciju u zemlji. Nedavni odliv je toliko porastao da se planinski šverceri odbijaju od uvoza krijumčarenih roba kako bi izbegli mobilizaciju, izvestio je Njujork tajms.

 

Potez Moskve pali crveni alarm u NATO državi! Gomilaju razorno oružje na samu granicu, oglasio se general-major

 

Stoltenberg priznao da je NATO omanuo oko pomoći Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da pređu sa reči na delo po pitanju pružanja pomoći Ukrajini.

- Mnogi saveznici dali su nova obećanja u vezi podrške Ukrajine. Neophodno je da se ta obećanja u skorije vreme pretvore u stvarne isporuke - rekao je Stoltenberg na pres-konferenciji sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Foto: Reuters

Stoltenberg

On je pozvao saveznike iz Alijanse da „slede primer Nemačke“, koja je obećala Ukrajini bateriju PVO sistema „patriot“.

 

Pada pomirenje?! Rusija najavila saradnju sa Evropom! Kremlj: Dogovorićemo se, ali neće biti kao pre!

 

Predsednici Poljske i Litvanije nadgledali zajedničke vojne vežbe

Poljski predsednik Andžej Duda i njegov litvanski kolega Gitanas Nauseda sastali su se danas kako bi nadgledali poslednji dan zajedničkih vojnih vežbi duž granice dve zemlje. Tom prilikom Duda je poručio da ''potencijalni agresor mora da vidi našu spremnost'' budući da, kako tvrdi, postoji pretnja zbog koje su zajedničke vežbe organizovane. Poljsko-litvanske vojne vežbe '

- Brave Griffin 24/II'' trajale su nedelju dana duž Suvalki jaza, strateški važnog dela zemlje koji se smatra potencijalnom žarišnom zonom u slučaju sukoba između Rusije i NATO-a. Granica, duga skoro 100 kilometara između članica NATO-a Poljske i Litvanije, takođe je kopneni koridor između Belorusije i ruske eksklave na Baltičkom moru u Kalinjingradu. U vežbi je učestvovalo 1.500 litvanskih pešadijskih vojnika, skoro 200 pripadnika poljske 15. mehanizovane brigade, kao i američko i portugalsko vojno osoblje - prenosi AP.

Kako navodi agencija, do skoro se kopnena granica smatrala ranjivom jer bi Rusija, u slučaju da zauzme Suvalki jaz, mogla da odseče Litvaniju i druge dve baltičke države, Letoniju i Estoniju, od Poljske i drugih NATO saveznika.

Ta percepcija koridora se promenila otkako je Švedska pristupila NATO-u u martu, pošto je Baltičko more sada skoro okruženo zemljama NATO-a i svaki pokušaj da se proboja granice ne bi ostavio baltičke zemlje odsečenim. Baltičko more je ruska pomorska pristupna tačka za grad Sankt Peterburg i Kalinjingrad, koji je odvojen od ruskog kopna. Granični deo, nazvan po obližnjem poljskom gradu, takođe obezbeđuje kopnene pristupne veze između Belorusije i Kalinjingrada,a državljani Rusije imaju aranžman za ukidanje viza za prolaz kroz tu oblast.

 

Rusija nikad nije htela da napadne NATO! Šojgu zaledio svet, pa dodao da SAD svesno produžava sukob u Ukrajini

 

Uhapšen još jedan osumnjičeni za teroristički napad na moskovski Krokus siti hol

Još jedna osoba uhapšena je u vezi s terorističkim napadom na dvoranu Krokus siti u Moskvi 22. marta, saopštio je danas portparol policije za Tass.

- Još jedan potencijalni osumnjičeni u slučaju terorističkog napada na Krokus je priveden. Istražitelji ispituju njegovu ulogu u tom napadu - rekao je predstavnik policije.

Prema navodima RBC-a, policija je uhapsila tadžikistanskog državljanina Đumohona Kurbonova. Do sada je 11 osoba, među kojima četvoro počinilaca napada, uhapšeno u vezi sa slučajem.

Prema poslednjim podacima, u terorističkom napadu u koncertnoj dvorani Krokus siti hol u Moskvi poginulo je 145 osoba.

 

 

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane:

Jedinice grupe „Jug“popravile su svoje položaje, odbile ukrajinski napad, ukrajinska vojska izgubila je 430 vojnika, cenar za upravljanje dronovima i četiri skladišta s municijom;

Jedinice grupe „Zapad“ su zauzele povoljnije položaje, porazile ukrajinske snage u oblasti oko mesta Borova u Harkovskoj oblasti, dok je protivnik izgubio 20 vojnika;

Grupa „Centar“ je poboljšala taktički položaj i porazila ukrajinske jedinice kod Novoaleksandrovke, Karlovke, Novogorodskog o Arhangelskog u DNR;

Pripadnici snaga grupe „Istok“ takođe su zauzeli povoljnije položaje, dok su ukrajinske snage izgubile do 105 vojnika;

Grupa „Centar“ je odbila osam kontranapada ukrajinske vojske u DNR, a protivnik je izgubio 415 vojnika, oklopno vozilo pešadije, osam oklopnih transportera, 13 oklopnih vozila, tri haubice D-30;

Ruska vojska porazila je ešalon sa zapadnim naoružanjem i tehnikom u DNR;

Pripadnici grupe „Dnjepar“ su porazili ukrajinske snage u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, protivnik je izgubio 35 vojnika;

U prethodna 24 sata ruska PVO je oborila 193 ukrajinskih dronova, dva projektila „oljha“ i tri navođene avijacione bombe.

Skandal u Kini! "Rešite to, ili ćemo mi!" Blinken pretio Pekingu zbog Rusije! (VIDEO)

 

Šok! Amerikanci povukli "abramse" sa ukrajinskog fronta! Razlog je brutalan

 

Politiko: Novih 6 milijardi za Ukrajinu!


SAD bi već u petak mogle da najave novi paket oružja za pomoć Ukrajini u vrednosti od šest milijardi dolara, preneo je portal Politiko pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Paket naoružanja najverovatnije uključuje kontra-artiljerijski radar, taktička vozila, presretače "patriot", bespilotne letelice, artiljeriju, preciznu municiju i sisteme protiv bespilotnih letelica, prema rečima zvaničnika.

Ranije ove sedmice Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio se zakon o paketu vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i kineski region Tajvan vredan 95 milijardi dolara, od kojih je 61 milijarda dolara namenjena pomoći Ukrajini.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer poručio je da je ostavio poruku ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom koja glasi: ''Završili smo. Sada - pobedite''.

''Ovaj zakonski predlog jedna je od najvažnijih mera koju je Kongres usvojio posle dugo vremena 
 

Kina otkrila kada i kako će se završiti rat u Ukrajini!

 

Napad na železničku stanicu!

Ruske oružane snage napale su železničku stanicu u gradu Balakleja u Izjumskom okrugu Harkovske oblasti prilikom iskrcavanja pripadnika Oružanih snaga Ukrajine iz voza, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog metroa Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

- Udarac je zadat juče u 16.40 na železničkoj stanici u Balakleji - rekao je Lebedev.

Prema njegovim rečima, u četvrtak uveče je napadnuta železnička stanica u selu Udačnoje u DNR, usled čega je poremećena rotacija i isporuka municije. Tokom napada na stanicu u gradu Smela, Čerkaška oblast, prilikom dolaska vojnog osoblja, došlo je do eksplozije, čula se jaka detonacija. Pored toga, na udaru se nalazi stanica u gradu Borovaja u oblasti Harkov.

Kao odgovor na napade Oružanih snaga Ukrajine na civilne ciljeve, ruske trupe redovno izvode napade na lokacije ljudstva, opreme Oružanih snaga Ukrajine i plaćenika, kao i na infrastrukturu: energetske objekte, odbrambenu industriju, vojsku. administracija i komunikacije Ukrajine.

Istovremeno, sekretar za štampu predsednika Dmitrij Peskov je više puta naglašavao da vojska ne napada stambene zgrade i društvene ustanove.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedopustivo etiketiranje država i naroda! Lavrov sa zvaničnicima Srbije
Politika

Nedopustivo etiketiranje država i naroda! Lavrov sa zvaničnicima Srbije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić i ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i Markom Đurićem o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o dešavanjima u i oko Bosne i Hercegovine, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

06.05.2024

19:18

Gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić i profеsorka Vеsna Turkulov sa štićеnicima "Zеmljе živih" na Čеnеju, njihova poruka jasna- nеophodna druga šansa intеgrisanja i društvo
Politika

Gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić i profеsorka Vеsna Turkulov sa štićеnicima "Zеmljе živih" na Čеnеju, njihova poruka jasna- nеophodna druga šansa intеgrisanja i društvo

Povodom drugog dana Vaskrsa gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić i prof. dr Vеsna Turkulov danas su darivali i posеtili tеrapijsku zajеdnicu „Zеmlja živih” na Čеnеju, koja jе osnovana 2005. godinе pod okriljеm Svеtoarhangеlskog manastira iz Kovilja, uz blagodlov vladikе Irinеja i patrijarha Porfirija.

06.05.2024

18:46

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija