• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

03.07.2019

20:38 >> 20:42

SRBOMRZAC I LJUBITELJ KOSOVA BIO U BEOGRADU! Od njega se može očekivati sve, SAMO NE NEŠTO DOBRO ZA SRBIJU!

Politika

SRBOMRZAC I LJUBITELJ KOSOVA BIO U BEOGRADU! Od njega se može očekivati sve, SAMO NE NEŠTO DOBRO ZA SRBIJU!

Podeli vest

Jedan od najtvrđih zagovornika "nezavisnog Kosova" i jedan od najvećih albanskih lobista u Vašingtonu, kongresmen Eliot Engel, posetio je Beograd i sreo se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa delom civilnog sektora

Da li je njegova poseta novi vid pritiska na Srbiju? Da li nam možda nosi neku ponudu, ili je u pitanju nešto treće?

Prešao kod Trampa?!

Eliot Engel u posetu Srbiji dolazi kao predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD i sa te strane, objašnjava Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose - ova poseta može i da nam bude od koristi.

- Kao i svi kongresmeni, i on dolazi sa širokim timom i očigledno je da dolazi da 'snimi stanje'. Ne očekujem da on izvadi bilo kakvo rešenje, jer time se Kongres i ne bavi. Ali, iskustva i mišljenja koja će ovde da prikupi će imati uticaj na određivanje sledećih koraka Kongresa i američke administracije. To je takozvana misija 'fekt fajnding' - da se utvrde činjenice; da se čuju ljudi koji imaju drugačija mišljenja - od onih koji podržavaju Kosovo i podelu, pa do onih koji su sušta suprotnost tome. Dakle, imaće mogućnost da čuje mišljenja koja postoje u Srbiji na ovu temu - kaže Janjić.

On veruje da je, upravo zbog toga, njegova poseta Srbiji za nas plus, a ne minus. Takođe, podseća da Engel pripada demokratama iz Njujorka, kao i da je zbog nekih svojih postupaka sličan Džo Bajdenu, dakle, te demokrate nisu protiv saradnje sa republikancima, a trenutno se za njega može reći da je pro-Tramp.

BRITANSKI VOJNICI ZLOSTAVLJALI TROGODIŠNJEG DEČAKA, u Hrvatsku i Zadar su došli da vežbaju napad na Srbiju i Rusiju! ŠTA REĆI...

- Eliot se očigledno dobro približio Trampu i ima izuzetno dobre odnose sa njim. A za nas je to apsolutno važno - dodaje Janjić.

Janjić kaže da će Engel posetiti u istom formatu i predstavnike privremenih vlasti u Prištini, i siguran je da će se Albanci potruditi da od ove posete naprave svojevrstan spektakl.

- Pretpostavljam da će njihovi mediji od ove posete praviti 'paradu američke podrške', u što ja baš nisam siguran. Dakle, za nas je važno da on dobije dovoljno argumenata, kako bi mogao da unapredi, ili pomogne u redefinisanju američke politike. Kada kažem 'redefinisanje', to znači da „nema podrške bez uslova", to znači da će i kosovski Albanci morati da izvršavaju obaveze. Očekujem tu vrstu stava i očekujem ono što je Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara Amerike rekao - da se mora za pregovarački sto i da se traži realan kompromis - dodaje naš sagovornik.

Albanac ili Amerikanac?

Dragomir Anđelković smatra da je teško oceniti šta će znači njegova poseta, iz prostog razloga, jer je reč o „par ekselans" albanskom lobisti, nekome ko pre brani albanske, nego američke stavove. S druge strane, on je funkciji predsednika Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD, i tu je u svojstvu predsednika Demokrata, koji su opozicija u Americi. Anđelković kaže da je Engel bio vrlo agresivan prema politici Donalda Trampa, ali je u poslednje vreme, kada je, kao neko ko je zagovornik stare politike demokrata, on ublažio odnos prema Trampu.

(VIDEO) CRNA GORA JE U STANJU DA OBJAVI RAT SRBIJI, samo da od Mila to zatraže Ameri! AKADEMIK MATIJA BEĆKOVIĆ RASTOČIO REŽIM U PODGORICI!

- To daje specifičnu težinu njegovoj poseti. Da li je ona u funkciji isključivo albanskog lobija, koji je spreman da Srbiji ponudi nešto za pregovore, ili je njegova poseta, ipak, u vezi sa kongresnim predstavnicima iz njihove demokratske stranke, koji možda žele da, pred izbore u Americi, sami pokažu spremnost za razgovore i kompromise sa Beogradom, kako bi onemogućili Trampa da on bude taj koji će nastupiti kao mirotvorac; ili je u pitanju nešto sasvim treće, teško je reći - mišljenja je naš sagovornik.

Osvedočeni Srbomrzac

Ono u šta je siguran je da je, do sada, Engelov nastup prema nama bio krajnje negativan i teško je očekivati da bi se tu nešto pozitivno moglo desiti.

- Ali, sama poseta jeste zanimljiva i jeste jedna vrsta kurioziteta - zaključak je našeg sagovornika.

Ovo nije prvi susret Vučića i Engela; već su se susreli, u februaru ove godine, tokom 55. Minhenske konferencije o bezbednosti, kada se predsednik Srbije sastao sa delegacijom američkog Kongresa, u kojoj je, kako su mediji preneli, bio i Engel, i to u ulozi predsednika Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD. U fokusu tadašnjeg susreta bio je slučaj braće Bitići.

Kosovo i Metohija, dakle - Srbija - je tema u vezi sa kojom se Engel neprestano i aktivno angažuje, i to tokom više poslednjih decenija.

Podsetimo, Engel je od 1989. godine u američkom Kongresu, a spisak njegovih „dostignuća", je poduži: od zalaganja za NATO agresiju protiv SRJ, preko formiranja vojske Kosova, zatim je tu i povlačenje poternice za Ramušem Haradinajem, kao i ocena da Srbija mora da se izbaci iz Partnerstva za mir, pa sve do stava da Srbija nije spremna za ulazak u EU.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija