• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online

09.09.2019

21:32

SRBIJA DOBIJA IZLAZ NA MORE?! Amerikanac šokirao predlogom o RAZGRANIČENJU SA TZV. KOSOVOM!

Politika

SRBIJA DOBIJA IZLAZ NA MORE?! Amerikanac šokirao predlogom o RAZGRANIČENJU SA TZV. KOSOVOM!

Podeli vest

Direktor Instituta za strateške studije u Vašingtonu Gregori Kopli izjavio je da kada bi se Srbiji vratio onaj deo Kosova, gde je većinsko srpsko stanovništvo i kada bi bio napravljen koridor do zapadne Albanije, kako bi Srbija dobila izlaz na more, što je američki predsednik Truman i zahtevao 1919. godine, onda bismo imali dobitnu kombinaciju između Srbije i Albanaca, bilo onih sa Kosova, bilo onih iz Albanije

E sad, pošto komunikacije gotovo da i nema između Prištine i Beograda, mislim da tu treba aktivno da se uključi međunarodna zajednica, verovatno SAD, koje bi na taj način pokazale svoju snagu, moć i prestiž ovdje na Balkanu, kazao je Kopli.

Komentarišući sitauciju na Kosovu, direktor Instituta za strateške studije u Vašingtonu kaže da u ovom trenutku lideri na Kosovu su shvatili činjenicu da jednostavno ne mogu da naprave državu Kosovo da zavisi sama od sebe, tako da i njima ''cure opcije'' vrlo brzo.

- Videli smo svi nedavno da je premijer podneo ostavku, kako bi se odazvao pozivu Suda u Hagu zbog ratnih zločina. Problemi se, kada je samo Kosovo u pitanju, neće tako lako i samo rešiti. Međunarodna priznanja Kosova od strane država širom sveta su praktično iznuđena pritiskom i uticajem SAD-a, posebno pod Klintonovom administracijom, pa i onim poslije njega.

 

KOALICIJA RASELJENIH LICA SA KIM: Glasajte za Srpsku listu, samo slogom naš narod može da zaštiti svoje interese!

 

Sada smo došli u fazu, kaže Kopli, da države povlače priznanja.

Naveo je da je dosta vremena proveo ovde tokom 90-ih godina, prateći razvoj situacije dok je rat trajao, a pratio je i  situaciju na Kosovu.

- Da se razumemo, Kosovo se više neće vratiti pod okrilje Srbije, kao što je to nekad bilo. Naš kolega Darko Trifunović je izneo nedavno plan zamene ili razmene teritorija, u zamenu za priznanje i to je po meni veoma razumno. Albansko stanovništvo i OVK su oduvjek imali želju da se ujedine sa Albanijom. To je vrlo moguće i moglo bi da bude priznato od strane međunarodne zajednice. Opet, kada bi se Srbiji vratio onaj deo KiM, gde je većinsko srpsko stanovništvo i kada bi bio napravljen koridor do zapadne Albanije, kako bi Srbija dobila izlaz na more, što je američki predsjednik Truman i zahtevao 1919. godine, onda bismo imali dobitnu kombinaciju između Srbije i Albanaca, bilo onih sa Kosova, bilo onih iz Albanije. E sad, pošto komunikacije gotovo da i nema između Prištine i Beograda, mislim da tu treba aktivno da se uključi međunarodna zajednica, verovatno SAD, koje bi na taj način pokazale svoju snagu, moć i prestiž ovdje na Balkanu - kazao je Kopli.

(VIDEO) MILENA IVANOVIĆ: Ksenija Božović je uvek bila uz Olivera, a sada prolazi kroz pakao kroz koji sam i ja prošla!

 

Prema njegovim rečima, SAD to moraju da urade, neophodna im je baš ova prilika, isto kao i Srbiji i Albaniji.

Ono što Srbija želi i treba da bude, to je jedan moćan most između istoka i zapada. Po meni, to je velika prilika za Srbiju da postane pravo raskršće Balkana. Srbija i Srbi moraju da imaju veliku, pravu, dugotrajnu strategiju, što u ovom trenutku nema. Ne verujem i ne mora da znači da Srbija treba da vidi sebe u EU ili da ima bliske odnose sa NATO-om. Srpska uloga treba da bude takva da Srbija bude Srbija. Srbi u ovom trenutku, ponovo moraju da veruju sami u sebe, jer koliko sam ja upoznao Srbe, oni su vrlo jedinstveni, koji kad su ujedinjeni mogu da učine velike stvari, ali samo izaberu li pravi put. Uzmite primer Nikole Tesle i on je samo jedan od na hiljade primera svjetski priznatih ljudi. Srbima upravo to treba, neko ko će da bude i srpski i svetski - zaključio je Kopli.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 4 godine

Bilo je trenutaka u istoriji kada je Srbija mogla da bira.... i u svakom ključnom trenutku je izabrala pogrešno. Naročito, 1919.

Sasa

pre 4 godine

Bravo! a narocito Truman nije bio predsednik USA 1919 vec od 1945-1953. Citiram: " i kada bi bio napravljen koridor do zapadne Albanije, kako bi Srbija dobila izlaz na more, što je američki predsednik Truman i zahtevao 1919. godine, onda bismo imali dobitnu kombinaciju između Srbije i Albanaca, bilo onih sa Kosova, bilo onih iz Albanije " Znaci @Marcco sad samo pravi izbor...

Dragon Mark

pre 4 godine

Izlazak na more da, ali od Neuma do Prevlake. Srbija je stvaranjem Kraljevine SHS/Jugoslavije zrtvovala izlazak na more. Raspadom Jugoslavije i promenom republickih granica, ona ima pravo izlaska na more. Hrvatska ionako ima vestacke tito-komunisticke granice, jer taj deo obale ne pripada Hrvatskoj ni etnicki ni geografski.

Mr Radomir Scepanovic

pre 4 godine

УСА и ЕУ су направили нестабилан регион, са крвавим распадом Југославије. На истом принципу Југославије је направљена ЕУ. И Онда долазе ЕУ и УСА као миротворци. Србију нисте покорили, преживела је јер је жилава!Ратови на Балкану нису завршени, а ви то знате!

arsa

pre 4 godine

Nema nista od ovoga.Kosovo je Srbija i ni jedan delic ne moze pripasti albancima.Albanija, kao vestacka tvorevina treba da koriguje granice ili cak da se ukine kao drzava jer se ponasa kao strano telo u telu Balkana

Lara

pre 4 godine

Kakav bre Truman 1919????????? Sram vas bilo, teško vam da proverite ako već ne znate elementarnu istoriju....

jova

pre 4 godine

Kosovo će se vratiti pod okrivlje Srbije,a albanci će bježati sa Kosova,a nitko ih neće terati,kada vide da 8. Kralj preuzima Svetsku vladavinu,a Anglo-Amerika propada.tako je odredio Bog i tako će biti,a to neznaju Bibliski nepismeni političari širom sveta.

Dragan Lazić

pre 4 godine

Apsolutno se slažem, Srbija mora da buduće pregovore sa Šiptarima proširi i na Albaniju i da insistira na razmeni teritorija "srpsko za albansko", a ne "srpsko za srpsko"! Izlazak na more po svaku cenu jer to ima i istorijsko opravdanje.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17