• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.12.2019

13:26

POPOVIĆ: Očekujemo 1,5 milijardi evra izvoza IT sektora!

Politika

POPOVIĆ: Očekujemo 1,5 milijardi evra izvoza IT sektora!

Podeli vest

Za finanisiranje inovativnih projekata odobren je 4,1 milion evra za 33 preduzeća u Srbiji, najviše iz oblasti softvera i izrade aplikacija, a ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da se krajem decembra očekuje da će izvoz IT proizvoda, usluga i servisa iz Srbije dostići rekordnih milijardu i po evra

 

Uoči dodele grantova preduzećima, Popović je novinarima rekao da je najvažnije da ih dobiju mikro, mala i srednja preduzeća i naglasio da se već tri godine zaredom povećava bužet Fonda za inivacionu delatnost Vlade Sbije kako bi se podigao inovacioni potencijal srpskih startapova na najbolji mogući način.

- Kroz moj kabinet, takođe, finansiramo određene projekte i zajedno sa projektima Fonda za inovacionu delatnost dajemo jedan respektabilan budžet za mala i srednja preduzeća. Najvažnije je da se Srbija razvija, da inovatori dobijaju ova sredstva, ne samo u Beogradu nego i u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. Ovaj put ima inovatora i iz Alibunara, iz cele Srbije i to je ono što u budućnosti očekujemo, da se inovacione i startap kompanije osnivaju po celoj Srbiji - rekao je ministar.

Poručio je da će Vlada Srbije zajedno sa Fondom za inovacionu delatnost učiniti sve kako bi oni dobili sredstva ne samo za razvoj svojih kompanija, nego i stručnu i mentorsku pomoć kako bi sutra od malih startapova postali respektabilne kompanije ne samo na srpskom nego i na evropskom i svetskom tržištu.

- Srbija ima najbolje inženjere, najbolje inovacione kompanije u ovom delu Evrope i to su prepoznali svi u svetu. Siguran sam da će u budućnosti rezultati biti izvanredni - istakao je Popović koji je na svečanosti "Innovation date" sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem uručio grantove preduzećima.

Naglasio je da je Srbija lider u inovacijama u regionu, a da je izvoz IT proizvoda, usluga i servisa iz Srbije veći od izvoza srpskog agrada, Fijata i drugih srpskih velikih kompanija.

Ministar kaže da je Vlada Srbije ove godine, pored velikih tehnoloških parkova koji se grade u Nišu i Novom Sadu, otvorila osam mini-tehno parkova, inovacionih starap centara, u gradovima koji nemaju univerzitete, a da će do polovine sledeće godine biti otvoreno još šest.

- Imaćemo 14 mini-tehno parkova po celoj Srbiji. Naše startap kompanije pokazuju fantastične rezultate u svetskim razmerama. Danas ne postoji nijedan nezaposleni inženjer u Srbiji - rekao je Popović na svečanosti "Innovation date" koju je organizovao Fond za inovacionu delatnost povodom odobravanja 4,1 miliona evra za finansiranje inovativnih projekata preduzeća u okviru programa podrške inovacijama malih i srednjih preduzeća.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17