• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

14.01.2020

16:57

PRANJE NOVCA PREDSTAVLJA VAŽAN ASPEKT I U BORBI PROTIV TERORIZMA! Stefanović o značaju borbe protiv organizovanog kriminala

Politika

PRANJE NOVCA PREDSTAVLJA VAŽAN ASPEKT I U BORBI PROTIV TERORIZMA! Stefanović o značaju borbe protiv organizovanog kriminala

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas da borba protiv organizovanog kriminala i pranja novca predstavlja važan aspekt i u borbi protiv terorizma

- Kada govorimo o terorizmu, ne treba smetnuti sa uma da je od svih terorističkih napada koji su se dogodili u Evropi, skoro 40 odsto imalo neke veze sa organizovanim kriminalom. Zato je danas borba protiv pranja novca i organizovanog kriminala značajna i u aspektu borbe protiv terorizma. Nekada je to bilo potpuno razdvojeno, ali danas organizovani kriminal, pre svega trgovina narkoticima, donosi mnogo novca i deo tog novca se koristi i za finansiranje terorizma širom sveta - rekao je ministar.

Stefanović je tokom predavanja polaznicima Škole nacionalne obrane na temu "Suprotstavljanje ekstremizmu i terorizmu kao važan segment nacionalne bezbednosti Republike Srbije" govorio i o merama koje je država preduzela u sprečavanju finansiranja potencijalnog terorizma, navodeći da smo jedna od zemalja koja je prepoznala te izazove.

SPEKTAKULARNA AKCIJA! Specijalci upali u iznajmljeni stan u Beogradu! PRONAĐEN SPISAK OD KOG SE TRESE SRBIJA! (VIDEO)

- Sproveli smo mere koje preporučuju i međunarodni subjekti u borbi protiv finansiranja terorizma i pranja novca i promenili smo neke zakone koji targetiraju onlajn klađenje ili, recimo, korišćenje kripto valuta. Takođe, identifikovali smo slabe tačke u našem sistemu, pre svega oko onlajn plaćanja, bilo da je reč o igrama na sreću ili drugim finansijskim transakcijama, ali ulaganjima u građevinu, pre svega fizičkih lica, a ne kompanija. To su najozbiljniji izvori potencijalnog pranja novca. Praćenjem tih aktivnosti možemo doći i do organizovanog kriminala i do potencijalnog finansiranja terorizma - rekao je je Stefanović.

Ministar je kao jednu od najvećih potencijalnih pretnji za našu zemlju naveo povratak boraca sa stranih ratišta.

- Srbija je donela zakon kojim sankcioniše učešće naših državljana u stranim sukobima, što je uticalo na to da se drastično smanji broj onih koji idu na strana ratišta. Naravno to je pomoglo i da se osude lica koja su u tome učestvovala - objasnio je ministar.

Dodao je da se u Siriji i Iraku trenutno nalazi 28 punoletnih državljana Srbije.

STRAVIČAN ISKAZ U POLICIJI UBICE IZ KARAVUKOVA! Evo šta je rekao Branko pošto je nemilosrdno upucao suprugu Violetu!

- Prema našim podacima devet se vratilo u Evropu, ne samo u našu zemlju, dok je 12 osoba poginulo. Ova statistika ne obuhvata podatke sa teritorije Kosova i Metohije, jer nemamo potpuni uvid u to - rekao je Stefanović i dodao da je najviše boraca otišlo upravo sa KiM.

Ministar se osvrnuo i na međunarodnu policijsku saradnju u ovoj oblasti, ocenivši da je ona veoma značajna.

- Kada uzmete u obzir da je 2008. godine kroz Srbiju prošlo 77 migranata, a da smo 2015. godine imali nekada dnevno i po 15.000 migranata, jasno vam je zašto je međunarodna saradnja važna, bilo da se radi o migrantskim kretanjima ili nekim drugim stvarima - zaključio je ministar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lane

pre 4 godine

Ne treba posustajati u borbi protiv organizovanog kriminala !

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija