• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.02.2020

08:14 >> 09:41

SUMANUTA JE PRIČA O TUŽBI ZA GENOCID, TO NEĆE UPLAŠITI SRBIJU! Vučić otkrio sve o mogućem nastavku dijaloga s Prištinom i najavio susret sa Angelom Merkel! (VIDEO)

Politika

SUMANUTA JE PRIČA O TUŽBI ZA GENOCID, TO NEĆE UPLAŠITI SRBIJU! Vučić otkrio sve o mogućem nastavku dijaloga s Prištinom i najavio susret sa Angelom Merkel! (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će se u narednih mesec dana sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel

- Uskoro očekujem susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, u narednih mesec dana - rekao je Vučić za RTS.

On nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje informaciju da će odlazeći slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak biti specijalni izaslanik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine o rešenju pitanja Kosova, ali je istakao da ne bi isključio tu mogućnost.

- Ne mogu da potvrdim ni da demantujem, ali ne bih isključio tu mogućnost. Svako ko bude vodio razgovore biće pod snažnim uticajem Berlina. Mislim da sam time sve rekao - rekao je Vučić.


On je naveo da je Lajčak iskusan, veoma obrazovan i inteligentan čovek, koji ima izuzetnu saradnju sa Berlinom.

Foto: printscreen

Upitan da li misli da će i dalje glavnu reč u pregovorima voditi Berlin, Vučić je rekao da i dalje to misli, na osnovu informacija koje ima.

Blic danas piše da će Lajčak biti specijalni izaslanik, pozivajući se na diplomatske krugove u Berlinu.

Vučić nije iključio mogućnost susreta sa Aljbinom Kurtijem i dodao da je dobra vest što Kurti razmislja o ukadanju taksi.

 

 


- Važno je da se ukinu takse, da može da se razgovara. Kurti mora da pogleda i da razume da stvari nisu tako jednostavne i kako mu izgledaju kada sedite u opoziciji i možete da pričate bez ikakve odgovornosti - rekao je Vučić.

On je istakao da je najava o ukidanju taksi važna, jer su one u kratkom vremenskom periodu donele toliko štete, navodeći da će biti potrebno mnogo vremena da se od njih oporavimo.

Na pitanje kako može da sedne sa Kurtijem posle njegovih najava o tužbi za genocid Vučić je rekao:

 

 

- A sa kim da sednem? Nije pitanje našeg izbora, ne možemo mi da biramo albanske predstavnike. Da sebe lažemo kao što smo to činili devedesetih, to je izbor albanskog naroda, oni su ih izabrali...

- Naš je cilj da sačuvamo mir, mnogo smo dece izgubili - dodao je Vučić.

Foto: printscreen RTS

Vučić je rekao da od priče o tužbi za genocid nema ništa.

- Sumanuto je da pričate o tužbi za genocid, ali mi nemamo problem sa tim, to neće uplašiti Srbiju, od tog posla nema ništa - rekao je.

O mogućem ukidanju prištinskih taksi rekao da bi to bilo dobro, jer bi se onda mogao nastaviti razgovor.

Vučih je rekao da bi ukidanje taksi bilo očekivano i da bi to mnogo značilo zbog snabdevanja Srba i napretka ekonomije.

On je dodao da je ponosan na to da u poslednjih osam godina nismo imali ratne sukobe, vec petopstruko manje incidenata na nacionalnoj osnovi.

- Naš cilj je da obezbedimo mir, i da gradimo zemlju - istakao je predsednik.

Vučić je rekao da razgovora uvek mora da bude i da je bolje da se razgovara jer se tako čuva i mir.

- Ako nemate mir, ništa ne može da se učini. Lakše mi je da opsujem nekog Albanca ili nekog drugog, ali kad podilazite emocijama ljudi bićete popularni, ali moj posao nije da to radim, već da razmišljam o tome šta sutra - rekao je Vučić.

Dodao je da je zato vodio računa o tome da ne izgovara teške reči u slučaju Hrvatske, BiH, Crne Gore...

Upitan šta znači sistem ekonomskog i političkog reciprocitetu, Vučić je rekao da Kurti mora da pronađe nešto što će ponuditi svom narodu.

- On principom reciprociteta hoće da kaže da su država jednako kao i Srbija. Mi ne možemo da uvodimo principe reciprociteta, jer ne smatramo Kosovo državom. A plašim se da bi to bilo loše za njih - rekao je Vučić.

On kaže da postoji mnogo problema sa KiM, ali da svako potezanje nekog od tih pitanja, poput tablica, energetike, od strane Prištine znači i formiranje Zajednice srpskih opština.

- Ako misle da bilo sta potežu onda prvo i pre svega ZSO mora da bude u potpunosti ispunjeno - rekao je Vučić.

 

Foto: printscreen RTS

 

Zašto nekim strancima smeta smanjenje cenzusa

Vučić je povodom izbornih uslova rekao da je Srbija sve preduzela u dogovoru sa evropskim parlamentarcima i upitao zašto nekim strancima smeta smanjenje izbornog cenzusa.

- Mi smo u skladu sa razgovorima sa evropskim parlamentaricma, bukvalno sve uradili i ispunili, napravili dodatne demokratske norme, koje su važne za ljude i veću reprezentativnost i oko smanjenja izbornog cenzusa i prisustva žena u parlamentu. Onda se postavlja pitanje kad neko od stranaca pita zašto to menjate - pa zašto vam to smeta - rekao je Vučić.

Na to pitanje, kaže, nema odgovora.

- Zašto ti smeta smanjenje cenzusa, što će SNS da dobije manje poslanika? Ili zato što si planirao da se izazove kriza u Srbiji pa ti je jasno da će ovo da destabilizuje Srbiju... - rekao je Vučić.

On kaže da je smanjenje cenzusa rizično za SNS i da ne moze da smeta nikome drugom sem onima koji ne izlaze na izbore, pa se plaše većeg odziva.

- Znate li jednu stranku koja učestvuje na izborima, pa da joj to smeta - upitao je Vučić.

Upitan postoji li neka ponuda na stolu koja bi mogla da privoli deo opozicije da ne bojkotuje izbore, Vučić je rekao da ne postoji i da nikada nije ni postojala.

On je rekao da se izborno zakonodavstvo u Srbiji menja tri meseca pre izbora, podsetivši da je Nemačka 2014. godine mesec dana uoči izbora menjala zakonodavstvo, po odluci Saveznog ustavnog suda Nemačke, kada su rekli da ne sme da postoji cenzus za evropske izbore.

Vučić je rekao da neki neće na izbore zato sto znaju da ih narod ne voli i da bi se pokazalo da je "car go" i da imaju malu podršku u narodu.

- To što su vam testere bučne i što imate značajnu medijsku podršku, što ste napravili svoj medijski kartel u kojem niko ne sme da misli drugačije, jer ih odmah etiketirate kao izdajnike, đubre, ološ, jer u potpunosti kontrolišete blok medija jer se u tom sistemu krećete, to pokazuje da imate strah od naroda - rekao je Vučić i dodao da se to desilo i poslanici DS Gordani Čomić, koja je podnela predlog izmena zakona da na izbornim listama bude 40 odsto žena.

On je rekao da su njegovi prethodnici, za razliku od njega, u izbornoj tišini potpisivali ugovore sa Fijatom i da su sve što su radili sebi oprostili, a drugima ne mogu da oproste ni ono što je nasleđeno od njih.

- Oni su ovde u novogodišnjim stranačkim emisijama imali veći prostor nego što ima SNS, a svi zajedno su od SNS manji šest puta - rekao je Vučić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17