• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti.rs

17.05.2020

16:41

DA SAM SE JA PITAO DRŽAVU SA CRNOM GOROM NIKADA NE BIH PRAVIO! Dačić reagovao na optužbe iz Podgorice!

Politika

DA SAM SE JA PITAO DRŽAVU SA CRNOM GOROM NIKADA NE BIH PRAVIO! Dačić reagovao na optužbe iz Podgorice!

Podeli vest

Povodom bestijalnih napada na Srbiju i mene lično od strane crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova, želim da veoma jasno poručim: Bestidno je i besplodno plašenje crnogorskog naroda srpskim hegemonizmom! Na žalost, nisam ja ovo izgovorio, već predsednik Milo Đukanović, 1989. godine kada je dolazio na vlast

Ovako prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, za "Novosti" komentariše navode crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova da se "koristeći retoriku Miloševićevog portparola meša u unutrašnje stvari Crne Gore.

- Što se tiče njihovih optužbi na moju, kako kažu, ratnu prošlost, Miloševića i bratoubilačkog rata devedesetih, podsetiću ih ako su zaboravili, pre nego što sam se ja pojavio u visokoj politici oni i njihove vođe su već bili kod Cavtata i Dubrovnika, oni su na talasu Miloševićeve antibirokratske revolucije došli na vlast u Crnoj Gori govoreći tada da je Milošević nešto najbolje što se moglo desiti Jugoslaviji i da su ponosni što mogu biti rame uz rame sa njim u tim istorijskim trenucima, njihova Narodna skupština je izglasala da daje punu podršku JNA, njihove vođe su tada izjavljivale da će dobiti nametnuti rat sa ustašama koji vrše genocid nad srpskim narodom i da će promeniti granice sa Hrvatskom, kao i da je pohod na Dubrovnik svrsishodan i da je svako suprotno stanovište izdajničko, njihove vođe su grmele da se Kosovo mora braniti svim sredstvima, kao i da se ponose crnogorskom državnošću i srpskim poreklom - navodi Dačić.

Sve je ovo kako tvrdi, bilo pre nego što se uopšte i pojavio u visokoj politici i ocenjuje da je "velika laž da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore":

- Naprotiv, Srbija se stalno javno zalaže za dijalog, mir i stabilnost u Crnoj Gori, zabrinuta za položaj srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori, što je naše legitimno pravo po svim međunarodnim konvencijama. Podsetiću da Srba u Crnoj Gori ima više od 28 odsto i da je više od 70 odsto pravoslavnih hrišćana. Uostalom, to je u slučaju Srbije jedan od uslova i za ulazak u EU, pa tako Hrvatska, na primer, stalno postavlja pitanje, čak i ultimativno, položaja Hrvata u Srbiji, kojih ima 0,8 odsto. Pa kako to nije mešanje u unutrašnje stvari Srbije, a kad Srbija postavi pitanje položaja Srba u Crnoj Gori, onda je to, kako kažu, brutalno mešanje. Dačić podseća da je Srbija izrazila zabrinutost za situaciju u Crnoj Gori nastaloj posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, koji je donet suprotno preporukama Venecijanske komisije, najavama otimanja imovine SPC i hapšenjem vladike Joanikija i drugih sveštenika.

- Smatramo da se samo dijalogom otvorena pitanja moraju rešavati, sve drugo može samo izazivati prvi put u istoriji sukobe između bratskog crnogorskog i srpskog naroda. Isto tako, ako su im svi građani ravnopravni, kako to da iako Srba ima više od 28 odsto nema gotovo nijednog Srbina u organima vlasti, za razliku od Srbije gde su rukovodeće strukture prepune ljudima poreklom iz Crne Gore. I na kraju, bezobrazno je da Srbiju Crna Gora optužuje za mešanje u unutrašnje stvari a Crna Gora se brutalno umešala u unutrašnje stvari Srbije i narušila njen teritorijalni integritet priznajući Kosovo, glasajući u UNESKO da Pećka patrijaršija i Dečani postanu kosovska kulturna baština - navodi šef srpske diplomatije, pitajući se šta bi na to rekao kralj Nikola koji je 1913. godine na Cetinju rekao da su hrabre vojske dve srpske kraljevine bratskim zagrljajem na Pljevljima, kod Sjenice i na Đakovici, objavile celom svetu da je srpstvo na jugoistočnom Balkanu oslobođeno.

Dačić podseća da su tada u sastav Crne Gore ušli i Peć, Đakovica, Istok i Dečani i zaključuje:

- Poručujem crnogorskim vlastima, lako ćete vi sa mnom, ja sam Srbin iz južne Srbije i da sam se ja pitao nikad sa vama ne bih ni pravio zajedničku državu, ali pitao se unuk kralja Nikole, rođen na Cetinju, polucrnogorac, Aleksandar Karađorđević. Lako ćete vi sa mnom, gledajte šta ćete sa svojim narodom, svojim građanima i svojom crkvom. Srbija je zainteresovana samo za mir, nikakva hegemonija nad vama nas ne interesuje, ali došao je kraj i vaše hegemonije u Beogradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 3 godine

"Srpska hegemonija" tako su svi pricali za vreme Tita. Narod je bio kriv sto postoji. Zato je unistavao Srbe gde god je mogao, zato je kao Pavelic pokrstavao, zato su Bunjevci proglaseni Hrvatima sa kojima nista zajednicko nemaju, zato je stvorio Makedoniju i naterao nardo da imaju "ski" i "ska" u prezimenu, zato je stvorio Muslimane kao naciju, zato je ostavio Srbe u Albaniji na milost i nemilost onim divljacima, zato je Miroslav u Sloveniji morao da se menja u Mire, zato je stvorio crnogorsku naciju itd. itd. A oni svi uprli da uniste sve Srbe i sve srpsko ne shvatajuci da sebe sa time unistavaju i svoju proslost. Treba da se stane na put tom genocidu nad Srbima koji predugo traje.

Mr MilanI

pre 3 godine

Ivice, svaka ti je zlatna. Jos vi ne znate s kim imate posla. Samo sto dalje od njih i ne pecajte se ni na price opozicije. Zivim medju njima 40 godina i progone mene i moju porodicu. Starohercevovci Niksicani su jos gori od crnogoraca. Dalje od njih. Kineski zid izmedju! Vize obavezno! Listic sa popisa neka bude merilo!

xy

pre 3 godine

To mozes da pricas maloj deci ili svojim istomisljenicima.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17