• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

22.05.2020

23:30

HLADAN TUŠ! BRISEL POTPUNO OBESMISLIO POLITIKU SZS!  Evropa razbila Đilasove laži!

Politika

HLADAN TUŠ! BRISEL POTPUNO OBESMISLIO POLITIKU SZS! Evropa razbila Đilasove laži!

Podeli vest

Miroslav Lajčak poručio opoziciji u Srbiji da nema nikakvih razloga za bojkot. Demokratski procesi moraju da se poštuju i kada se gube izbori, naglasio Lajčak

Evropska unija potpuno je razbila politiku SZS Dragana Đilasa poručivši da je bojkot besmislen i da se u demokratskim društvima mora izaći na izbore i onda kada se oni gube.


Ovu više nego jasnu poruku Brisela juče je preneo Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog i otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu, koji kaže da je na Balkanu opoziciju, osim koronavirusa, zahvatio i 'virus bojkota'! Lajčak naglašava da su izbori najdemokratskiji način pokazivanja podrške građana i da se demokratske procedure moraju poštovati i od strane vlasti i od strane opozicije.
 

Sada je sve potpuno jasno

Poruke sa Zapada sasvim su jasne. Igranje na kartu osporavanja izbornog procesa nije naišlo na razumevanje međunarodne zajednice
Zoran Milivojević, diplomata


Nedostatak podrške
Briselski zvaničnik kaže i da je Evropska unija jasno protiv bojkota predstojećih izbora u Srbiji.
- Na Balkanu, osim koronavirusa, opoziciju je zahvatio i 'virus bojkota' izbora. Izbori su najdemokratskiji način pokazivanja ko ima koliku podršku građana. Moramo jasno da kažemo da EU nema razumevanje za bojkot izbora niti u jednoj zemlji na Balkanu - ističe Lajčak, dodajući da se izbori realizuju pod nadzorom evropskih posmatrača koji daju svoju procenu o njihovoj legitimnosti.


- Ako verujemo u demokratiju i demokratske institucije, onda moramo da igramo po evropskim pravilima. Nekada se pobeđuje, nekada se gubi. Ne znači da ako izgubimo, ne moramo da poštujemo pravila... - kategoričan je Lajčak, uz opasku da očekuje da će rezultati izbora koji se očekuju ove godine u više zemalja Zapadnog Balkana imati 'proevropski rezultat'.

Vučić i ambasadori Kvinte o fer izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče s ambasadorima zemalja Kvinte - Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke - i šefom Delegacije EU u Srbiji.

Predsednik je sa njima razgovarao o evropskim integracijama Srbije, predstojećim izborima i situaciji u regionu. Sagovornici su zaključili da je važno da izbori budu održani u dobroj izbornoj atmosferi i da sve stranke imaju fer kampanju, kao i da glasači budu motivisani da izađu u što većem broju.


Komentarišući ove navode, karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da je sada sasvim očigledan izostanak bilo kakve podrške Zapada politici bojkota.
- Definitivan izraz demokratičnosti nekog društva jeste učešće na izborima. Svaka želja ili interes da se utiče na vlast mogući su jedino učešćem na izborima. Do sada su svi rezultati izbora bili priznati od strane međunarodne zajednice i ocenjeni kao pošteni i transparentni, zbog čega nema baš nikakvog razloga da se dovode u pitanje... Poruke sa Zapada jesu jasne i odvijanje izbora pod demokratskim principima ne postavlja se kao pitanje. Igranje na kartu osporavanja ovog procesa očigledno nije naišlo na razumevanje međunarodne zajednice i opozicija okupljena oko Đilasa i SZS sada više ne može da računa na podršku zapadnih centara moći - ističe Milivojević.


Nemaju budućnost
Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da je Brisel shvatio da đilasovci nemaju politiku.
- Svakome u Evropskoj uniji jasno je da politika SZS nema nikakvu budućnost. Brisel je teško prevariti frazama. Srbija je na evropskom putu i to niko ne dovodi u pitanje. Ali sama Evropska unija trebalo bi da pokaže više sluha za srpske potrebe i zauzme fer pristup kada je o Balkanu reč - zaključuje Rajić.

Poruke sa Zapada povodom bojkota

* Poslanica EP Tanja Fajon: 'Bitno je da što više građana i političkih aktera izađe na izbore. Bojkot je krajnji mehanizam i nije najbolja odluka.'

* Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik: 'Bojkot demokratskih institucija i bojkot izbora nije put. Potrebni su nam svi proevropski glasovi u parlamentu.'
* Ambasador SAD Entoni Godfri: 'Najbolji način za razvoj demokratije u Srbiji je upravo da se izađe na izbore 21. juna.'

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05