• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.05.2020

19:47

SRBIJO, OPREZ! PARIZ I BERLIN OTIMAJU KORMILO GRENELU, TRAŽE BRZO REŠENJE ZA KiM?! Evo šta se krije iza pisma ministara dve vodeće zemlje EU i da li će biti pomaka u dijalogu Beograda i Prištine!

Politika

SRBIJO, OPREZ! PARIZ I BERLIN OTIMAJU KORMILO GRENELU, TRAŽE BRZO REŠENJE ZA KiM?! Evo šta se krije iza pisma ministara dve vodeće zemlje EU i da li će biti pomaka u dijalogu Beograda i Prištine!

Podeli vest

Pismo ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske, kojim se pozvaju na hitno obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine radi postizanja pravno obavezujućeg sporazuma, u vreme kada je u Prištini u toku institucionalna kriza, a Srbiji predstoje izbori nije ništa drugo do simulacija želje za ozbiljnim razgovorima i pokušaj Evrope da drži tempo sa SAD, ocenili su Tanjuguovi sagovornici

 

To pismo je otvorilo samo još jedno od niza pitanja koja se u poslednje vreme nameću oko nastavka i sudbine dijaloga - kako bi uopšte on izgledao, ko bi postavio temu razgovora -Pristina, Beograd, Borel, Lajčak... Nemačka, kome se žuri oko rešenja, ko ima motiv, ima li već pripremljenih rešenja...?

Uz to, sudeći po odgovoru iz Prištine na pismo ministara dve vodeće zemlje EU, da dijaloga mora biti dobro pripremljen jer bez toga nema ne može biti brzog rešenja ili dogovora, nameće se i pitanje zašto se Priština odjednom više ne žuri da reši problem Kosova.


Profesor međunarodnog prava na Institutu za evropske studije Slobodan Zečević kaže da se Prištni ne žuri i zbog izbora u SAD jer očekujuju da bi posle izbora mogli da imaju povoljniji položaj.

Foto: Tanjug



Za Prištinu je, ocenjuje, dobro pripremljen dijalog, koga sada traže, “svaki dijlog koji podrazumeva da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a da oni ne učine neke velike ustupke ili da učine minimalne u smislu minimalne razmene teritorija, nekoliko sela za Preševo, Bujanovac ili eventualno rešenje koje bi podrazumevalo da se da minimalna autonomija Zajednici srpskih opština na severu Kosova, a da Srbija za uzvrat prizna nezavisnost Kosova”.

Prema rečima Zečevića, okvir za dijalog, bi trebalo da postavi EU u dogovoru sa Beogradom i Prištinom.

- Što se nas tiče šta bi bio prihvatljiv okvir za dijalog, prvo da trebalo da se realizuje Briselski sporazum. Druga tačka eventualnog dijaloga trebalo bi da bude postizanje nekakvog kompromisnog rešenja, koje bi isključilo svaki razgovor o teritoriji centralne Srbije. Uopšte ne može da se razgovara o Meveđi, Preševu i Bujanovcu kao delovima centralne Srbije, jer nije tema centralna Srbija, veće je tema Kosovo i problem Kosova - kaže on.

Treća tačka dijaloga, dodaje, trebalo bi da bude da Beograd jednostavno iznese neko svoje viđenje cele situacije ako je o kompromisnom rešenju rešenju reč, stavljanje pod nadležnost Srbije čitavog severa Kosova i delova teoritorije južnog Kosova, gde su sprksi manastiri, svetinje i imovina SPC. Da li direktno pod nadležnost Srbije ili pod nadležnost SPC, uz visog stepen eksteritorijalnost, to je sada pitanje o koje bi se razgovoralo, rekao je on.

Analitičar Dušan Janjić smatra da je dobro što se iz pisma dvojice ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske vidi da će se održati novi pariski samit, da je rešavanje kosovskog problema ušlo u novi format što samo imenovanje Lajčaka to potvrđuje.

PRIŠTINA PRVO DA RAŠČISTI SAMA SA SOBOM, PA TEK ONDA NEK SE JAVE! Dačić: Beograd je za nastavak dijaloga, ali zna se koji je uslov!

 



Dodao je da nastavak pregovora ne očekuje pre septembra i da sporazuma verovatno neće biti ni do marta sledeće godine.

- Lajčak ništa niće predložiti, neće niko ništa predložiti - kaže Janjić odgovarajući na pitanje Tanjuga o inicijativama koje se mogu očekivati iz EU- da lie će one stići od ministra EU diplomatije Žozefa Borela, posrednika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka ili Nemačke.., ali i komentarišući izjavu predsednika Aleksandra Vućića da nije video nijedan predlog.

- Neće ga ni videti, jer se predlog gradi zajednički - smatra Janjić.

MILO SA ŠIPTARIMA U OFANZIVI PROTIV SRBIJE! ZAJEDNO PAKUJU SRBIMA OPTUŽBE ZA RATNE ZLOČINE! Da li je ovaj čovek "normalan", ovo više nema veze sa politikom...

 



Kratki rokovi koji se zadaju za rešenje kosovskog problema su, kako kaže, deo upravljanja krizom, i njih postavljaju i lokalni političari da bi pobeđivali na izobrima da bi bili nacionalni heroji, ali ih postavlaju ih iz međunarodnih centara.

Postoji jedno pravilo za Kosovo među pregovaračima, kaže Janjić - na Kosovo odeš kao papa, a budi srećan ako se vratiš kao cardinal.

- Tu niko nije uspešan, ali svi guraju kao da će postati pape i nobelovci - ocenjuje on.

Kada je reč o pismu ministara Nemačke i Francuske o hitnosti nastavka dijaloga sa mišljenje Zečevića i Janjić da Pariz i Berlin pismom žele da održe tempo sa SAD, jer ne žele da budu isključeni iz procesa, slaže se i bivši šef vladinog birao za informisanje Milivoje Mihajlović, dobar poznavalac kosovske problematike, i preuzmu kormilo koje je u rukama Vašingtona.

Pismo kojim Žan Iv le Drijan i Hajko Mas zahtevaju nastavak razgovora je, kako dodaje Mihajović za Tanjug još jedan poskusaj da se simulira da postoji razgovor i namera da se ne odugovlači sa iznalaženjem rešenja.

Mihajlović veruje da do kraja godine neće biti nikakvog ozbiljnijeg dijaloga iako i specijalni predstavnik predsednika SAD Ričard Grenel insistira na tome.

- Nema šanse da se u ovoj godini napravi suštiniski pomak, a mislim da su toga svesni i Brisel i Vašington. Verujem da može biti samo simulacija dijaloga - rekao je Mihajlović i dodao da nestabilnost koja postoji u Prištini umanje šanse da dijalog bude uspešan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
KIKI

pre 3 godine

KO CE NAS VISE SJEBATI : VASINGTON ILI PARIS-BERLIN ?

Stojan

pre 3 godine

Neka zapad prizna svoju ogromnu gresku, neka plate odstetu za sve sto su unistili bar tokom bombardovanja, neka plate za oduzete zivote i neka vrate Kosovo i Metohiju, neka nose svoju bazu i eto brzo resenje. Oni Siptari koji hoce da ostanu u miru u Srbiji neka ostanu a svi drugi pogotovo teroristi neka odu i problem resen.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17