• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.07.2020

22:13

BODEŽ NASILJA JE ZABIJEN U GRUDI SRBIJE! Kako Kina gleda na nerede u Beogradu, predsednika Vučića i našu borbu sa koronom?! Tamošnji ugledni medij OBJAVIO TEKST KOJIM JE RASKRINKAN ZAPAD!

Politika

BODEŽ NASILJA JE ZABIJEN U GRUDI SRBIJE! Kako Kina gleda na nerede u Beogradu, predsednika Vučića i našu borbu sa koronom?! Tamošnji ugledni medij OBJAVIO TEKST KOJIM JE RASKRINKAN ZAPAD!

Podeli vest

Najstariji kineski štampani medij "Ta Kung Pao" objavio je opširan tekst pod naslovom "Loša predstava je završena - Nemojte više mučiti Srbiju" o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i nedavnim protestima u Beogradu i Novom Sadu. U tekstu se govori o prijateljstvu Srbije i Kine, o državničkom odnosu srpskog predsednika, ali i o zapadnom uplivu u dešavanja u našoj zemlji i umešanost stranih službi u nerede koji su uzdrmali javnost

- Međunarodna saradnja i evropska solidarnost su bajka na papiru. U borbi protiv kovide epidemije samo Kina može iskreno da nam pomogne. Zamoliću brata Sija za pomoć. - To je izrečeno iskreno, sa suzama u očima. kada je kineska pomoć sa medicinskim ekspertima stigla u Beograd, čovek koji je to izrekao lično je došao na aerodrom da ih dočeka i tada je poljubio kinesku i srpsku zastavu. Taj čovek bio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Mnogi Kinezi veoma emotivno su reagovali na gest srpskog predsednika. Od tog trenutka, iako je Srbija geografski hiljadama kilometara daleko, kineski narod je doživeo Srbiju kao da je tu pored nas. Mnogi su poželeli da kada se okončaju ova problematična vremena, dođu da posete Srbiju.

Ali neočekivano, početkom jula meseca, posle kratkog zatišja, virus kovid je ponovo ugrozio Srbiju i balkanski region. Počelo je tako što je gotovo svakog dana potvrđeno po 300 novih slučajeva zaraze, a nekoliko velikih gradova u Srbiji su postali najteže pogođena područja. Predsednik Vučić je 6. jula saopštio da će država morati da preduzme privremene rigorozne mere zaštite stanovništva u trajanju više dana. 

Međutim, srpski predsednik, koga mi ovde u Kini veoma cenimo i poštujemo, verovatno nije predspostavio da će zbog tog presedničkog saopštenja nastati građanski nemiri. Već narednog dana, 7. jula, u kasnim večernjim satima, okupilo se ispred Skupštine Srbije u Beogradu oko 600 demonstranata, pod izgovorom da su protiv novih mera reagovanja na epidemiju. Nasilno su upali u skupštinu i grupno napadali policiju ciglama i kamenjem, što se pretvorilo u sukob između demonstranata i policije. Policija je, kao krajnju meru, upotrebila suzavac za razbijanje demonstracija. Preko 20 nasilnih demonstranata je uhapšeno, 46 policajaca je tom prilikom povređeno, pet policijskih vozila je spaljeno, a nekoliko javnih objekata pretrpelo je štetu. Crni dim nadvio se nad ovim lepim belim gradom. Bodež nasilja je zabijen u grudi Srbije i ona je počela ponovo da krvari. 

Foto: Fotoilustracija/Tanjug/Beta

Predsednik Vučić se 8. juna preko televizije obratio narodu. Uputio je kritike na račun nasilnih demonstranata. Apelovao je da građani poštuju zakon. Naglasio je da nema ništa protiv građanskih protesta, ali striktno osuđuje nasilje na ulicama. Zamolio je građane da u uslovima epidemije ostanu u kućama zbog zaštite ličnog zdravlja i zdravlja svojih porodica i da izbegavaju masovne skupove. Naime, kao lider jedne države, Vučić jako dobro zna da su zdravlje i blagostanje naroda na prvom mestu, pa je u ovoj situaciji najvažniji zadatak da se zajedničkim snagama prevaziđe epidemija i normalizuje ekonomska situacija. Jasno je da će neprimerene građanske demonstracije usporiti proces oporavljanja i ugroziti napore medicinskog osoblja i Vlade da se epidemija prevaziđe. 

Nažalost, ljubazan apel predsednika Vučića nije uspeo da smiri "spontano nezadovoljstvo" dela stanovništva. Situacija se pogoršala, a pravi zahtevi nasilnih demonstranata su izašli na videlo. U nastavku građanskih protesta, okupilo se oko 5000 demonstranata. Pojavili su se među nujima i lideri prozapadne opozicije sa zahtevima da se ponište rezultati parlamentarnih izbora i da predsednik Vučić podnese ostavku. Među transparentima koje su demonstranti nosili uočena je i podrška anti kineskim demonstrantima u Hongkongu. Prema zvaničnim podacima policije, tokom demonstracija je povređeno više od 120 policajaca. Kod uhapšenih demonstranata, prilikom pretresa su pronađeni pištoljisa prigušivačima, noževi i uputstva za šifrovanu komunikaciju. U demonstracijama je evidentirano i učešće stranaca iz Crne Gore, Britanije, Tunisa i BiH. Među uhapšenima dvojica su imalli izraelske pasoše, jedan je imao tuniški, jedan britanski. 

Deo zapadnih političara je javno podržao demonstrante veličajući njihova "demokratska prava" i za nasilnu situaciju svu odgovornost pripisao srpskoj policiji, koja je , inače, samo u skladu sa zakonom izvršavala svoju dužnost. Vodeći zapadni mediji su čak izvestili da demonstranti u Srbiji kao razlog ističu nezadovoljstvo merama Vlade oko suzbijanja kovide epidemije i nepoverenje u spoljnopolitičku strategiju koja ne stoji dovoljno čvrsto na putu evropskih integracija.

Ti signali sa Zapada probudili su i nas u ovom delu sveta. Znači, nasilni demonstranti, koji pale, ruše i napadaju policiju, predstavljeni su kao zaštitnici demokratije i nacionalnih interesa. Sve to neodoljivo podseća na dešavanja iz 2000-te godine u Beogradu, kada su nasilni demonstranti uz otvorenu pomoć svojih zapadnih nalogodavaca, uspeli da obore vlast Slobodana Miloševića. Nastavak tog trenda mogli smo videti u "obojenim revolucijama" u zemljama bivšeg SSSR-a, gde su prozapadne "demokratske" snage napravile haos. Tu nije bio kraj. Usledilo je takozvano "arapsko" proleže na Bliskom Istoku i Severnoj Africi, gde su države propadale uzrokujući unutrašnje i spoljne ratove koji traju do danas. Te prozapadne kvazidemokratske tendencije, koje su u međuvremenu menjale nazive i modalitete delovanja, pojavile su se i kod nas u Hongkongu. Svi ti, takozvani borci za napredak, danas su pred celim svetom razotkriveni kao nacionalni izdajnici u službi stranih gospodara. 

Foto: Tanjug

Republika Srbija, predvođena predsednikom Vučićem, odražava vojnu neutralnost i jedina je država u Istočnoj Evropi koja odbija zahteve za članstvo u NATO paktu. Srbija vodi nezavisnu spoljnu politiku. Zalaže se za pridruživanje EU i unaprađenje odnosta sa SAD, ali u isto vreme pridaje veliki značaj razvoju prijateljskih kooperativnih odnosa sa Rusijom i Kinom. Baš zato što odbija da se povinuje samo zapadnim interesima, Srbija je postala "trn u oku" kreatora obojenih revolucija. Zato se realno može očekivati da će oni pokušati da iskoriste svaku priliku za subverzivno delovanje.

Za Kinu, Srbija je poseban i dragocen prijatelj. Srbija čvrsto i javno podržava princpi "jedne Kine", prva je evropska država koja je uspostavila bezvizni režim sa Kinom i veoma aktivno učestvuje u inicijativi "Jedan pojas - jedan put". Naše dve države su ostvarile duboku saradnju u oblastima izgradnje infrastrukture, energetike i ostalih značajnih oblasti. Posebno nas je obradovalo što je srpski predsednik Vučić uputio pismo podrške predsedniku Siju u vezi sprovođenja Zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, sa željom da se situacija u Hongkongu što pre stabilizuje. Mi to ocenjujemo kao reagovanje pravednog naroda. Naravno, zapadni svet je veoma nezadovoljan prijateljstvom između Kine i Srbije. Javno optužuju Srbiju da "sedi na dve stolice". Predsednik Vučić je na to odgovorio: "Srbija sedi samo na jednoj stolici. Ta stolica se zove Srbija".

Foto: Tanjug/Pixabay

Krajem juna ove godine, na parlamentarnim izborima u Srbiji, 70 odsto biračkog tela izglasalo je poverenje vladajućoj partiji SNS i njenim koalicionim partnerima. Definitivno, narod je odlučio da i nadalje veruje predsedniku Vučiću. Taj nivo poverenja, ne može poremetiti mizerna skupina uličnih porzapadnih neistomišljenika. Srbi shvataju koja zla sila stoji iza nasilnih uličnih demonstracija, mnoštvo naroda odbija da bude u funkciji spoljnih faktora i prozapadne opozicije. Odziv građana na demonstracijama sveo se na minimum od par desetina učesnika. I dalje postoje ljudi koji preko društvenih mreža pokušavaju da animiraju narod da izađe na ulice i tako paralizuje državu, ali narod takve pozive ignoriše. Dovoljno je pogledati strukturu demonstranata u Beogradu i Novom Sadu da bi se zaključilo kako se sve to pretvorilo u primitivnu "rijaliti zabavu".

Medicinski stručnjaci konstatuju da je vrhunac drugog talasa kovid epidemije u Srbiji prošao i da će se situacija stabilizovati za nekoliko nedelja. Epidemija je srpskom narodu donela dosta poteškoća. Iskreno bih hteo da poručim srpskim zaverenicima koji žele da potkopaju stabilnost države da od takvih namera odustanu. Vaša "loša predstava" nema gledaoce na nivou koji ste priželjkivali i sigurno neće uspeti. Nadam se da će međunarodna zajednica, uključujući i Zapad, poštovati izborne želje srpskog naroda, pružiti im slobodan prostor za miran razvoj, podršku u prevazilaženju korona epidemije i revitalizaciji privrede. Iskreno želim prijateljskoj Srbiji sve najbolje - zaključuje se u tekstu uglednog kineskog lista. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 3 godine

Kinezi su mi dragi ljudi, bez obzira gde se nalaze. Na poziv našeg Predsednika, našli su nam se u datom trenutku kada nam je medicinska pomoć bila neophodna. Izgradili su i grade nam mostove, puteve, pruge, itd. Fantastično, jer to Srbija sama sebi ne bi mogla da priušti, jer mnogo košta. Interesuje me, da li je to isto neka pomoć, ili kako mi to uopste otplaćujemo, dugoročnim kreditima, ili u nekoj drugoj naturi.

Mlaz Prknović

pre 3 godine

Jeste, tačno je, dosta kineza su emotivno reagovali kad su čuli tu vest, pa su čak pustili i oni suzu, i to na patku. Više suza. U mlazovima su ih lili.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija