• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

25.08.2020

21:03

VULIN: Borci izviđačke čete su dobro obučeni!

Politika

VULIN: Borci izviđačke čete su dobro obučeni!

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković obišli su danas pripadnike izviđačke čete 20. komandnog bataljona Druge brigade kopnene vojske, koji na planini Goč kod Kraljeva sprovode obuku u posebnim uslovima

Vulin je rekao da su izviđačke jedinice veoma važan deo naše Kopnene vojske, kao i da su to spremni, dobro obučeni i veoma pripremljeni borci.

- Oni su u stanju da idu daleko u neprijateljsku teritoriju, da donesu informacije i ispune baš svaki zadatak koji se pred njih postavi. Upravo zbog toga o njima se posebno vodi računa, da imaju drugačije uniforme, drugačiju opremu - rekao je Vulin i dodao da se država trudi da im obezbedi i odgovarajuće stimulacije da bi bili zadovoljni i motivisani.

Fizička sprema koju pripadnici izviđačkih jedinica poseduju nije jedino što je potrebno kako bi uspešno izvršavali zadatke, naglašava Vulin i dodaje da je osim toga potrebno znanje, uporan i mukotrpan rad na obučavanju i neprekidno učenje.

- Svi pripadnici Vojske Srbije uvek se obučavaju i uvek opremaju, ali pripadnici jedinica kakve su izviđači pokazuju nam svima koliko se može uraditi kada ste motivisani, kada imate dobre starešine i kada volite svoj poziv - naveo je ministar.

Komandir izviđačke čete u 20. komandnom bataljonu Druge brigade kopnene vojske major Srđan Svilar kaže da su na prvoj radnoj tački prikazali smo obuku u borenju i obuku u gađanju nožem.

- Na drugoj radnoj tački pokazali smo taktičku obuku specijalnih dejstava i rad izviđačke grupe, a na trećoj tački prikazali smo sadržaje samostalne ishrane u prirodi - rekao je Svilar.

Dodaje da se za vreme obuke u posebnim uslovima leti pripadnici izviđačke čete pripremaju za izvršavanje zadataka u otežanim terenskim uslovima i uslovima otežanog snabdevanja hranom i vodom.

Stariji vodnik Ivan Vučković jedan je od pripadnika izviđačke čete koji je demonstrirao kako u prirodi doći do namirnica za ishranu i kako se te namirnice pripremaju i čuvaju.

- Prilikom prikupljanja podataka treba da boravimo na neprijateljskoj teritoriji, a ukoliko nam tada logistika nije dostupna, sami moramo da vršimo pripremu hrane - rekao je on.

Objasnio je da se na radnoj tački, koja se naziva "samostalna ishrana u prirodi", borci pokazali kako se vrši termička obrada hrane koju su "uhvatili".

- Od biljaka smo pripremili veliki broj napitaka i čajeva koji služe za jačanje imuniteta i okrepljenje organizma, kako bismo nastavili izvršenje zadatka. Od životinja pripremali smo razne vrste zmija, otrovnica i one koje nisu otrovne, žaba, riba, rakova, puževa, a postavljanjem zamki i srna, zečeva, fazana i insekata koje možemo koristiti za ishranu - rekao je Vučković.

Stariji vodnik prve klase Ivan Radosavljević kaže da su borci tokom današnje obuke predstavili optoelektronska sredstva novije generacije, koja su dobili u skorije vreme, a među njima je i dron.

On dodaje da su sredstva su veoma pouzdana i da pružaju kvalitetno prikupljanje obaveštajnih podataka koje dalje borci prosleđuju pretpostavljenoj komandi.

Neka od tih sredstava su termovizijska kamera, spoter, dnevno-noćni laserski daljinomer i pasivne naočare.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17