• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.09.2020

13:42

ČETIRI VAŽNE TEME! Dodik posle sastanka sa Vučićem: RAZGOVARALI SMO O PARALELI TZV. KOSOVO - RS, BAKIROVOJ TUŽBI ZA GENOCID, IZMEŠTANJU AMBASADE U JERUSALIM I NOVOJ VLASTI U CRNOJ GORI!

Politika

ČETIRI VAŽNE TEME! Dodik posle sastanka sa Vučićem: RAZGOVARALI SMO O PARALELI TZV. KOSOVO - RS, BAKIROVOJ TUŽBI ZA GENOCID, IZMEŠTANJU AMBASADE U JERUSALIM I NOVOJ VLASTI U CRNOJ GORI!

Podeli vest

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik govorio je o temama tog susreta

Bosna i Hercegovina pokušava da eliminiše Srbiju kao ključnog partnera Republike Srpske, kako Srbija ne bi mogla da pomogne Srbima u Srpskoj, izjavio je Dodik.

Na pitanje kako vidi najavu novog pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genocid, Dodik kaže da bi u BiH bili presrećni da nema Srpske, ali da ni Srbiju ne mogu "da vide", bez obzira što u diplomatskom govoru ponekad pokušavaju nešto drugačije da kažu.

Republika Srpska je, tvrdi, trn u oku BiH, a na sastancima u Sarajevu oseća se mržnja i prema Srbiji i prema Srpskoj.


- Njima je trn u oku Republika Srpska i čine sve što mogu i imaju ražrađenu stategiju kako bi trebalo eliminisati Srbju da ne može da pomogne Srbima u Srpskoj, a oni, za ne daj Bože, kako su govorili ranije, hoće da se dovoljno naoruzaju i pokušaju vojnički to pitanje da reše.

Dodao je da je o tome razgovarao sa predsednikom Srbije i da ga je Vučić saslušao.

Kosovo i Republika Srpska - uporedivi slučajevi

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer rekao je u Sarajevu da su Republika Srpska i takozvano Kosovo za Sjedinjene Američke države neuporedivi slučajevi, a Dodik kaže da su za njega - uporedivi.

Dodik je novinarima u Beogradu, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je o statusu RS i Kosovu razgovarao sa Palmerom tokom njegove posete Sarajevu u sredu.

Palmer je, kako je naveo Dodik, rekao da je stav SAD da su to neuporedivi slučajevi.

- Ja sam mu rekao da je naš stav da su uporedivi. Ne može neko da ima malo prava, a neko da nema nikakva prava - rekao je Dodik.

Na pitanje šta mu kaže međunarodna zajednica kada se uporedi pravo na samoopredeljenje Srba u RS i Albanaca na KiM, Dodik kaže da su ranije bili veoma rigorozni i odbijali svaku mogućnost.

- To govori da mi moramo da govorimo da je nemoguće da na užem prostoru postoji jedan slučaj, a da se primenjuju dve prakse, da pitamo kako je moguće, po kojim međunarodnim pravilima, da Albanci mogu da imaju pravo na samoopredeljenje, a Srbi kao konstitutivni narod u BIH to ne mogu - rekao je Dodik.

Dodaje da je nije dovoljno da neko samo kaže da se sada ne dira u to pitanje.

O potpisu u Vašingtonu i izmeštanju ambasade u Jerusalim

- Svi mi koji se bavimo politikom znamo koliko je važan taj jevrejski lobi, teško je doći do toga da BiH donese odluku kakvu sam tražio, ali nemojte se ulagivati i govoriti da ste vi za nešto. Nestankom Hrvata i nestankom RS to je jedini put kojim Bošnjaci žele da idu. Naša je uloga da o tome govorimo. Zato sam ovde, da kažem predsedniku Vučiću da ne može da se veruje Bošnjacima i Bakiru Izetbegoviću. Interes Bošnjaka da idu u vojsku koju je formirao NATO, to je vojska u koju ni Srbi ni Hrvati ne žele da idu - objasnio je Dodik.

Foto: Pink printscreen

O novoj vlasti u Crnoj Gori

- Nikakva su mi očekivanja od nove vlasti u Crnoj Gori. Ne sme se skrnaviti pravo SPC, to je važno. Očigledno je da Crna Gora na neki način traži sebe. Razumem prethodnu vlast što je sve zasnivala na antisrpstvu jer su želeli da naprave novu naciju. Sada pojedinci iz nove vlasti žele to isto da urade, govore da neće povući priznanje Kosova, niko ih za to nije pitao. Ja očekujem da CG uspostavi sa nama odnos prema Dejtonu i to će biti mera našeg odnosa. RS je po teritoriji duplo veća od Crne Gore i ima više stanovnika. Odnos vlasti u Crnoj Gori prema Srbima mora da bude promenjen. Razgovarao sam sa Vučićem da je sasvim normalno da posle svakih izbora nova vlada i novi predsednik treba da posete Banjaluku, to bi bilo normalno - kaže Dodik.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Perica Savic

pre 3 godine

Nije logicno da Albanci mogu da se odvoje a Srbi iz Rep.Srpske ne mogu,dupli arsini.

zoran

pre 3 godine

Jovana, nađi dečka i gledaj Zadrugu..ne moraš svaki dan botovati.

petra

pre 3 godine

Sve sto je dobro za Srbiju dobro je i za Srbe u regionu.

BojanSU

pre 3 godine

Veoma teske i obiljne teme. Vucic je mudar i veoma ozbiljan poiticar na koga se oslanja i Dodik. Potpisani sporazum u mnogome ce doprineti resavanju svih problema.

Ivana

pre 3 godine

Dodik i Vučić zajedno rade na jedinstvu celog naroda na Balkanu.Srbija i Republika Srpska kao i sve države na Balkanu zaista će da se ekonomski osnaži.Aleksandar Vučić je pravi vizionar celog našeg Balkana.

Filip

pre 3 godine

Važan sastanak. Srbija nastavlja sa unapređuje odnose sa Republikom Srpskom.

Ognjen

pre 3 godine

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik zajedno rade na jedinstvu miru i bezbednosti naroda na Balkanu.Srbija i Republika Srpska kao i sve države na Balkanu zaista će da se ekonomski osnaže. Aleksandar Vučić je pravi vizionar celog Balkana.Potpisani sporazum u mnogome će doprineti rešavanju svih problema.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17