• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.09.2020

22:17

SVI SE PITAJU NA ČIJOJ JE STRANI SRBIJA U SUKOBU JERMENIJE I AZERBEJDŽANA! Dačić dao odgovor!

Politika

SVI SE PITAJU NA ČIJOJ JE STRANI SRBIJA U SUKOBU JERMENIJE I AZERBEJDŽANA! Dačić dao odgovor!

Podeli vest

Potpredsednik srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da azerbejdžansko-jermenski sukob može da nam bude upozorenje kako je malo potrebno da se raspali neki rat tamo gde to tinja godinama

O najnovijim događajima između Azerbejdžana i Jermenije, Dačić kaže da je "situacija dosta komplikovana" s obzirom na to da je u pitanju "tinjajući sukob" zbog kojeg je još pre oko dvadesetak godina formirana tzv. "Minska grupa" koja, kako navodi, kao što se vidi ništa nije uradila za to vreme.

- Jermensko-azerbejdžanski sukob može da nam posluži kao upozorenje koliko je malo vremena potrebno da se raspali ponovo neki ratni sukob, i koliko je potrebno voditi računa o svojim nacionalnim interesima i stabilnosti region - rekao je Dačić u emisiji "Chirilica" na Hepi tv.

Ističe da su i Azerbejdžan i Jermenija naše prijateljske zemlje i u obema je, kaže, boravio kao predsedavajući OEBS.

- Naš interes je da se taj sukob što pre obustavi, ali to je lako reći - kaže Dačić, uz napomenu da je Turska "zainteresovana" za Azerbejdžan, a da je Rusija netralna.

Ne isključuje, međutim, mogućnost širenja sukoba.

- Rusija se drži neutralno, ali Azerbejdžan je uvek optuživao Rusiju da je na strani Jermenije, gde žive pravoslavci - rekao je Dačić.

Dodao je da su svi nezadovoljni radom te "Minske grupe", koja se, kako navodi, bavi nečim što se uobičajeno naziva "političkim turizmom".

Dačić napominje da je reč o grupi koju čine uglavnom "zapadnjaci" i njima je, smatra, na neki način da ti sukobi što duže traju.

- Ako nema ozbiljnog rada na sklapanju mira i ako neko tome nije posvećen, kao što je to bio problem sa nakadašnjom Republikom Makedonijom, gde su takođe postojale grupe koje su se time bavile, dok EU prstom nije mrdnula u vezi promene imena te države - rekao je Dačić.

Ako, kako kaže, te situacije uporedimo sa zainteresovanošću velikih sila u regionu, to mešanje je nekada loše, ali je nekada i dobro, jer može da natera sve strane da se posvete miru.

Podsetio je da je Srbija još ranije otvorila ambasadu u Azerbjdžanu, a u Jermeniji je taj proces u toku i za sada imamo samo jednog diplomatu u Jerevanu, koji obavlja funkciju srpskog diplomate.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljube

pre 3 godine

Isto se nadati i nasem KiM ,stvoreno ,odvojeno za vekove vekova napravljeno kao fitilj za potpalu ,tako da ni Srbima ni Siptarima nikada ,ama bas nikada zivota nema .

Saradžogla

pre 3 godine

Престани да климаш главом као коњ трзањем напред?Престани да му .. муцаш и да реч понављаш више пута?Имам овим речима добре намере!ПС.Дајте ми бар једног политичара који опуштено и атрактивно гори?

Djovani

pre 3 godine

Srbi su Hriscani Kao i Izabegovic koji je stao na strani Azeberdzana ,Naravno da Srbi podrzavaju bracu Jermence kao i Rusi

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17