• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.03.2024

08:40

Skupo će platiti! Borac "Gruzijske legije" otkrio Rusima šokantne stvari sa fronta: Znate li ko se sve bori na strani Ukrajine?!

Shutterstock

Vesti

Skupo će platiti! Borac "Gruzijske legije" otkrio Rusima šokantne stvari sa fronta: Znate li ko se sve bori na strani Ukrajine?!

Podeli vest

U „Gruzijskoj nacionalnoj legiji“ na strani kijevskog režima bore se strani plaćenici iz Velike Britanije, Japana, Izraela, kao i Jermeni i Azerbejdžanci, rekao je za RIA Novosti zarobljeni plaćenik iz Gruzije Mamuka Gacareli, koji je i sam bio pripadnik ove oružane formacije.

On je rekao da je do 2022. godine služio kao nišandžija lakog mitraljeza M-249 čete Alfa 22. bataljona 2. mehanizovane brigade Oružanih snaga Gruzije. Prema njegovom priznanju, pod uticajem antiruskih propagandnih materijala u gruzijskim medijima, odlučio je da učestvuje u sukobu na strani Ukrajine.

U tu svrhu, Gacareli je 15. marta 2022. odleteo u Varšavu i na aerodromu prišao čoveku koji je držao znak „Legija stranaca“, ali zbog godina - rođen 2001. - nije tamo odveden, rekao je zarobljenik.

Zatim je pronašao kontakt plaćenika po imenu "Lana", koji je dao kontakte komandantu Gruzijske legije Mamuki Mamulašviliju.

- Pozvao sam ga, poslao mi je čoveka - i sat kasnije već sam bio na lokaciji Gruzijske nacionalne legije. Uglavnom je bilo Gruzina, 250-300 ljudi, ali je bilo i plaćenika iz Britanije, Izraela, Japanaca , Azerbejdžanca, Jermena i mnoge druge nacionalnosti. Bio je 17. mart 2022. Neki su uspeli da upotrebe oružje, neki su se borili još od 2014. godine na strani Ukrajine - rekao je sagovornik agencije.

Gacareli je 20. februara ove godine u Rusiji osuđen na doživotnu kaznu zatvora po delu 3 člana 359 (učestvovanje plaćenika u oružanom sukobu) i članu 317 Krivičnog zakonika Ruske Federacije (napad na život vojnog lica).

28. februara 2024. godine, komandant Gruzijske nacionalne legije Mamulašvili uhapšen je u odsustvu od strane Basmanskog suda u Moskvi pod optužbom za podsticanje mržnje ili neprijateljstva; stavljen je na saveznu i međunarodnu poternicu. Ranije ga je Ruski istražni komitet priveo krivičnoj odgovornosti u odsustvu: prema istrazi, Mamulašvili je 2014. godine stvorio „Gruzijsku nacionalnu legiju“ i regrutovao imigrante iz Gruzije da učestvuju u neprijateljstvima protiv vlasti republika Donbasa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija