• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.11.2020

13:23

JEDAN OD PRIORITETA OSTAJE DALJE UČVRŠĆIVANJE PARTNERSTVA I SARADNJE!! Vučić razgovarao sa ambasadorima Kvinte o najaktuelnijim pitanjima!

Politika

JEDAN OD PRIORITETA OSTAJE DALJE UČVRŠĆIVANJE PARTNERSTVA I SARADNJE!! Vučić razgovarao sa ambasadorima Kvinte o najaktuelnijim pitanjima!

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije EU u Srbiji o borbi protiv KOVID-19, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Samitu u Sofiji, regionalnom povezivanju Zapadnog Balkana, te brojnim projektima koji za cilj imaju ubrzani napredak čitavog regiona, kao i o Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime


Posebna pažnja u razgovorima posvećena je evropskom putu Srbije i daljim koracima u učvršćivanju saradnje i partnerstva između naše zemlje i država Kvinte u svim oblastima od zajedničkog interesa.


Predsednik Vučić je zahvalio ambasadorima zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Italija, Nemačka i Francuska) i šefu Delegacije EU u Srbiji na iskazanoj snažnoj podršci za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, kao i na tome što su izrazili optimizam da će dijalog dati jasne i pozitivne rezultate za građane svih zemalja Zapadnog Balkana.

Predsednik je naglasio da između Beograda i Prištine i dalje postoje razlike u pristupu, ali da je Srbija odlučna da nastavi putem očuvanja stabilnosti u regionu i da će ostati posvećena dijalogu i nalaženju kompromisnog rešenja po pitanju Kosova i Metohije, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Govoreći o značaju regionalne saradnje, predsednik Vučić je podsetio da je u tom kontekstu napravljen i prvi konkretan korak u realizaciji inicijative „Mali Šengen“, budući da je između Republike Srbije i Republike Albanije potpisan međudržavni Sporazum o slobodnom kretanju građana sa ličnom kartom.

Predsednik Vučić je dodao da su Srbija, Severna Makedonija i Albanija potpisale i Memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv KOVID-19, što je pozitivno ocenjeno i na nedavnom Samitu u Sofiji, na konferenciji Berlinskog procesa o Zapadnom Balkanu.

Predsednik je istakao da u sklopu politike Srbije, koja je usmerena na saradnju i očuvanje stabilnosti u regionu, ovi sporazumi donose konkretnu korist koju će osetiti građani sve tri zemlje, i koja će im doneti dodatnu sigurnost.

Ambasadori su istakli da su deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu - koje obuhvataju i inicijativu „Mali Šengen“ - kao i "Zelena agenda", koju su potpisale Srbija i svi lideri regiona, toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU, te da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšava saradnju same Unije sa Zapadnim Balkanom u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Predsednik Vučić je sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije EU razmenio mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i istakao važnost programa nove Vlade koja će nastaviti da vodi odgovornu politiku u pogledu makroekonomske stabilnosti, daljeg ekonomskog rasta, unapređenja vladavine prava i ubrzanog procesa reformi.

U tom smislu, istakao je predsednik, dalje učvršćivanje partnerstva i saradnje sa svim relevantnim institucijama Evropske unije ostaje jedan od prioriteta u narednom periodu, imajući pre svega u vidu dobru praksu zemalja članica EU.

Vučić je izrazio spremnost da Srbija poveća ulaganja u „Zelenu agendu“.

Predsednik je posebno istakao da je potpuno razumljivo što je fokus Unije usmeren na borbu protiv pandemije KOVID-19 i na suzbijanje njenih posledica, budući da su se gotovo sve svetske agende promenile i prilagodile nastaloj situaciji koja je više nego ozbiljna.

On je dodao da će i EU, Velika Britanija i SAD u Srbiji uvek imati pouzdanog prijatelja i partnera u borbi protiv ove bolesti, jer upravo u teškim vremenima i izazovima treba pokazati solidarnost i ozbiljnost, što je naša zemlja do sada više puta pokazala u praksi.



On je zahvalio Evropskoj uniji na kontinuiranoj podršci za borbu protiv pandemije, kao i na spremnosti da pomogne u otklanjanju njenih ekonomskih posledica.

Istu zahvalnost na podršci je izrazio i zemljama Kvinte koje nisu članice EU - SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Predsednik Vučić je izrazio svoju punu posvećenost nastavku borbe protiv zarazne bolesti KOVID-19.

Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU pozdravili su opredeljenje nove Vlade Srbije da intenzivira rad na unapređenju vladavine prava, borbi protiv korupcije, slobode medija, kao i ostalih oblasti koje su od suštinskog značaja za put Srbije ka EU.

Ambasadori i šef Delegacije EU pozdravili su i nastavak opredeljenja nove Vlade u pogledu težnji Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija zainteresovana za intenziviranje političkog dijaloga, ekonomske i druge saradnje sa zemljama Kvinte.

Vučić se sastao sa ambasadorom Sjedinjenih Americkih Država Entonijem Godfrijem, Velike Britanije Šan Makleud, Francuske Žan-Lujem Falkonijem, Italije Karlom Lo Kašo i Nemačke Tomasom Šibom, kao i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, Semom Fabricijem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nevena

pre 3 godine

I u ovako teskim uslovima, pokazujemo trud i napredak. Posebno su nam znacajne konsultacije u vezi sa COVID-19.

Maja

pre 3 godine

Samo ovako treba da nastavimo, da gradimo dobre i prijateljske odnose sa svima.

Lola

pre 3 godine

Važan sastanak predsednika Srbije sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Željko

pre 3 godine

Nadam se dobrim vestima za Srbiju nakon današnjeg sastanka predsednika Vučića sa važnim gostima.

Miroslav

pre 3 godine

Sastanak od velike vaznosti za nasu zemlju.

Maja

pre 3 godine

Ovaj sastanak je jako bitan za nas jer se nastavlja sa odličnom politikom naše vlasti ali i borbom za napredak i razvoj zemlje.

Bane

pre 3 godine

Situacija sa covid19 je kriticna i to ce biti jedna od tema sastanka na kojoj zajednickim snagama mora da se radi.

Andja

pre 3 godine

Srbija sa svima ima korektne odnose.Jos jedan sadrzajan i naporan dan za naseg predsednika.

Sonja

pre 3 godine

Nadamo se dobroj saradnji i uspesnom dijalogu!

Milica

pre 3 godine

Vise nismo u zapecku,vec jedna postovana zemlja.

Milijana

pre 3 godine

Dobra saradnja je ključna za uspeh i razvoj Srbije.

TM

pre 3 godine

Normalizacija odnosa Pristine i Srbije je tema od vaznosti zbog buducnosti. I saradnja sa zemljama Kvinta tome i doprinose.

Maša

pre 3 godine

Na ovakav način, čestim sastancima i dijalozima, obezbeđujemo prijatelje u svakoj od navedenih zemalja.

Mila

pre 3 godine

Sastanak sa zemljama Kvinte je od velikog znacaja za dalji napredak Srbije.

Marko

pre 3 godine

Sastanci sa najvisim diplomatskim predstavnicima zemalja Kvinte kao i sefom delegacije Evropske unije za Srbiju su veoma vazni za analizu politicke situacije u nasoj zemlji, za njen evropski put, za nastavak sprovodjenja reformi.

Sandra

pre 3 godine

Veoma vazan sastanak koji treba da doprinese jacanju saradnje i uspostavljanju dobrih medjunarodnih odnosa.

Veka

pre 3 godine

Zemlje Kvinte su važan i pouzdan partner Srbije u svim oblastima. Srbija tezi da dodje do kompromisnog resenja kako bi se obezbedila stabilnost i mir za nasu decu.

Dada

pre 3 godine

Ovaj sastanak je samo potvrdio snaznu volju srbije za jacanje dalje saradnje sa zemljama kvinte. Svaki vid političke saradnje je jako bitan za našu zemlju. Spoljna politika Srbije je na visokom nivou, a kao dokaz tome je i ovaj današnji sastanak.

Sasa

pre 3 godine

Poenta sastanka bila je u sagledavanju mogucnosti da zemlje Malog Sengena uz povlastice izvoze na EU trziste. I to ce biti veoma korisno za Srbiju kada se bude realizovalo

Milan

pre 3 godine

Puna podrska predsedniku, svakog dana radi na poboljsanju odnosa Srbije i drugih zemalja.

Nina

pre 3 godine

Imamo odlicne saradnje i prijateljstva i nastavicemo i dalje da ih gradimo.

Bobi

pre 3 godine

Do sada su svi mogli uvideti da Srbija se razvija i napreduje ali isto tako i zelju da sa svima budemo u prijateljskim odnosima kako bi sacuvali mir i stabilnost i kako bi nastavili krupnim koracima napred da se razvijamo !

Danijela

pre 3 godine

Sa Kvintom možemo raditi na jačanju odnosa i saradnje.

Lela

pre 3 godine

Srbija želi jačanje prijateljskih odnosa sa svima.

zoki

pre 3 godine

Za Srbiju su od ogromnog začaja razgovori pregovori sa ambasadorima kvinte i predstavnicima EU jer privredna sarnja i pomoć je uvek dobro došla našoj zemlji.

Mily

pre 3 godine

Srbija razvija dugorocne odnose sa zemljama Kvinte i tezi intenziviranju saradnje u tom pravcu, zarad visestruke koristi za sve gradjane nase zemlje.

Filip

pre 3 godine

Srbija nastavlja intenzivnu saradnju sa svojim prijateljima iz EU. Nastavlja se borba za bolju budućnost.

Mila

pre 3 godine

Verujem da će ovaj susret doprineti jačoj saradnji Srbije sa zemljama Kvinte u narednom periodu, a nadamo se i u daljoj budućnosti.

Ksenci

pre 3 godine

Veliki je značaj ovog sastanka posebno ako uzmemo u obzir da je ceo svet trenutno u teškoj situaciji i da svaka međusobna podrška i saradnja puno znači.

Ksenci

pre 3 godine

Vazan sastanak na kojem Srbija moze osvariti svoje prioritete.

Sunčica

pre 3 godine

Bravo! Za predanost, za upornost i istrajnost!

Sanja

pre 3 godine

Ovakvi sastanci i saradnje su nam od velikog znacaja.

Nadja

pre 3 godine

Sastanak od velikog značaja. Dobra saradnja sa svima, moze samo dobro da donese za našu zemlju.

Ivana

pre 3 godine

Jedan od prioriteta je učestala borba protiv Covida 19. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala našem predsedniku Vučiću koji zaista radi na ekonomskom napretku i razvoju naše države. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniče na svemu što činite za ekonomski oporavak i razvoj anše države.

Opa djidji

pre 3 godine

Sastanak na svetskom nivou!!! Cast za srbiju!!!

SofiSofi

pre 3 godine

Samo sa pravom politikom kakvu vodi predsednik Vucic Srbija ima buducnost

Mica

pre 3 godine

Dijalog i saradnja je kljucna u ovim momentima.

Mica

pre 3 godine

Nastavak dobrih odnosa i saradnje doprinece razvoju i jedinstvu.

sledeća vest

Izbori 2024

Bojkot opozicije propao! Idu na izbore sa onima koji ne idu na izbore! (VIDEO)
Izbori 2024

Bojkot opozicije propao! Idu na izbore sa onima koji ne idu na izbore! (VIDEO)

Jučerašnji dan u Narodnoj skupštini doneo je neke veleobrte na srpskoj političkoj sceni. Deo opozicije koji tobož bojkotuje izbore 2. juna, na čelu sa Draganom Đilasom i Milošem Jovanovićem, razotkriven je od strane Zorana Lutovca i Aleksandra Jovanovića Ćute, koji su im se javno zahvalili na tome što izlaze na izbore sa njima!

11.05.2024

18:59

TV

Logor smrti postao je političko oružje! Bokan: EU je dozvolila da joj se Hrvatska pridruži ne odričući se svoje fašističke prošlosti i negiranja Jasenovca!
Live TV

Logor smrti postao je političko oružje! Bokan: EU je dozvolila da joj se Hrvatska pridruži ne odričući se svoje fašističke prošlosti i negiranja Jasenovca!

Negovanje nasleđa NDH od strane moderne Hrvatske, negiranje Jasenovca i sve jaču rusofobnu politiku Zapada, komentarisali su gosti Rata uživo, Dragoslav Bokan sa Instituta za nacionalnu strategiju, nekadašnji ministar odbrane SCG dr. Prvoslav Davinić, novinar Vlastimir Vidić i stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

12.05.2024

20:04

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako
Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako

Tradicionalna manifestacija za ljubitelje vrhunske jagnjetine sa Stare planine - "Jagnjijada" u pirotskom selu Krupac, biće održana narednog vikenda, 18. i 19. maja u dvorištu seoske škole u ovom selu.

12.05.2024

11:00