• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

06.12.2020

18:41

BRUTALNA KAMPANJA Ne prestaju napadi na gradonačelnika Gračanice, albanski mediji izmišljaju afere

Politika

BRUTALNA KAMPANJA Ne prestaju napadi na gradonačelnika Gračanice, albanski mediji izmišljaju afere

Podeli vest

Albanski medij Gazeta Metro objavio je potpunu laž da je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović samom sebi iz budžeta prebacio preko 20 hiljada evra, čime je nastavljena kampanja na političke predstavnike Srba u ovoj opštini

Naime, Gazeta Metro objavila je tekst prepun laži u kojem se navodi da je Popović "svojoj nevladinoj organizaciji Centar za mir i toleranciju iz budžeta prebacio pomenuti iznos. Dalje se navodi da ova NVO navodno prikuplja podatke protiv  OVK, što je, takođe, potpuno netačno.

Foto: A. Grbović

Reč je o klasičnoj podmetačini sa ciljem da se diskredituju izabrani politički predstavnici srpskog naroda koji su na poslednjim izborima osvojili apsolutnu većinu glasova.

Ovaj portal, čiji je tekst preneo i RTK, zvanično glasilo privremenih prištinskih institucija, pozvao se na izjavu funkcionera SPS Zorana Anđelkovića koji je na jednoj televiziji u Beogradu pozvao Srbe sa KIM da masovno svedoče protiv OVK.

- Pozivam sve porodice, rudare iz Belačevca, njihove prijatelje i porodicu da napišu izjavu. Ako ne žele da je daju agencijama za sprovođenje zakona, neka je predaju Centru za mir i toleranciju, a mi ćemo naći način da je pošaljemo Specijalnom tužilaštvu. Neka predaju izjave ili našim organima ili Centru za mir i toleranciju i mi ćemo se pozabaviti njima, rekao je tada Anđelković, misleći na svoju organizaciju sa sedištem u Beogradu.

Ovu njegovu izjavu zloupotrebili su albanski mediji koji su u svojim izveštajima navodili da se radi o istoimenoj organizaciji u Gračanici, iako su znali da to nije tačno.

Istina je potpuno drugačija ali je i veoma lako dokaziva. Jedan od osnivača Centra za mir i toleranciju iz Gračanice jeste bio Srđan Popović, gradonačelnik ove opštine, ali je on ovu organizaciju napustio daleke 2009. godine kada je ušao u političke vode. Na sajtu se navodi da je bio jedan od osnivača, ali ga odavno nema u upravljačkoj strukturi ove NVO. Takođe, ova organizacija od opštine Gračanica jeste dobila pomenuti iznos novca, ali istu sumu je dobilo još trinaest drugih NVO, a sve odlukom komsije koja je ocenjivala projekte koji su pristigli na javnom konkursu.

Foto: A. Grbović

Osnivač istoimene organizacije, ali sa sedištem u Beogradu je Zoran Anđelković, a ove dve organizacije, sem istog imena, nemaju apsolutno niša drugo zajedničko. Čak su registrovane u dva različita sistema, jedna pred institucijama u Prištini, a druga u Beogradu.

Gazeta Metro u svom tekstu napala je i koordinatora Centra za mir i toleranciju iz Gračanice Stefana Filipovića kojeg je okarakterisala kao "političkog analitičara u ruskom propagandnom mediju Sputnjik koji je veliki obožavalac zločinca Ratka Mladića jer na svim fejsbuk profilu objavljuje njegove slike."

- Tekst je objavljen bez ikakve prethodne provere informacija u registru nevladinih organizacija. Portal Gazeta Metro je povezao organizaciju koju vodi gospodin Anđelković sa sedištem u Beogradu, ulica Kneza Višeslava 72, sa organizacijom Centar za mir i toleranciju Priština, registrovanom u skladu sa kosovskim zakonom, koja se nalazi u Gračanici, u ulici Miloša Obilića b.b, navela je ova organizacija.

- Iz prethodnog se jasno može izvesti zaključak da su pomenuti Centar za mir i toleranciju iz Beograda i Centar za mir i toleranciju iz Prištine, u potpunosti dva različita pravna lica registrovana u dva različita pravna sistema. Neznanje, neinfomisanost i neprofesionalnost dovodi u zabludu javnost sa opasnom tedencijom narušavanja ugleda osamnaestogodišnjeg rada civilne organizacije iz nevećinske zajednice. Takođe je član organizacije Stefan Filipović neargumentovano naveden kao „analitičar u ruskom propagandnom mediju „Sputnjik “, što je apsolutno netačna informacija. Naime, gospodin Filipović je bio samo jedan od sagovornika tog medija.

Hajka na gradonačelnika Gračanice Srđana Popovića traje nekoliko meseci, a svoj vrhunac dostigla je pre nekoliko nedelja kada zatražio da nadležni organi uklone bilbord sa amblemom OVK koji je osvanuo u Kišnici. Tada ga je verbalno napao albanski odbornik u Gračanici Granit Gaši koji je protiv Popovića najavio podnošenje krivične prijave, samo zato što je od nadležnih zatražio institucionalno rešavanje problema. 

Nakon toga, napadi na poltičke predstavnike Srba u Gračnici nastavljeni su i u albanskim medijima. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15