• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.12.2020

14:42

BORBA PROTIV KORUPCIJE JE PRIORITET VLADE! Popović o antikorupcijskim merama države

Politika

BORBA PROTIV KORUPCIJE JE PRIORITET VLADE! Popović o antikorupcijskim merama države

Podeli vest

Korupcija je i u ovogodišnjem Izveštaju Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) na drugom mestu po prioritetu za unapređenje poslovne klime, a ministarka pravde Maja Popović kaže da je borba protiv korupcije jedan od prioritetnih i strateških ciljeva ove Vlade

Popović je na onlajn konferenciji AmCham-a navela da je tokom prethodnih godina usvojen set antikorupcijskih zakona, koji danas predstavljaju izuzetan normativni mozaik i u tom smislu naročito je istakla Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu.

Ocenila je da je pravni okvir na zavidnom nivou, a što se tiče sprovođenja propisa, Popović kaže da je percepcija korupcije uvek posmatrana kroz određeni kontekst, odnosno u zavisnosti od grupe ispitanika i da je činjenica da podaci kojima se raspolaže impliciraju drugačija stanja.

Navela je da s druge strane drugi izveštaj o uskalđenosti Srbije sa Greco preporukama prikazuje konkretan napredak u odnosu na prethodni izveštaj i to imajući u vidu da su dve preporuke u potpunosti ispunjene, 10 delimično i samo jedna preostaje neispunjena.

Podseća da se te preporuke odnose na četvrti krug evaluacije, odnosno na sprečavanje korupcije u odnosu na narodne poslanike, sudije, tužioce.

- U tom smislu smo dosta uradili, ali tu nisu obuhvaćene sve antikorupcijske mere koje država u poslednjem periodu preduzima u borbi protiv korupcije - kaže Popović.

Upitana za dužinu sudskih postupaka što američki privrednici vide kao jednu od preporuka za poboljšanje poslovne klime, Popović kaže da je i sama dolazeći na čelo Ministarstva se susrela sa činjenicom da sudski postupci izuzetno dugo traju, posebno parnični postupci koji umeju da traju 10, 15 godina.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Maja Popović


Kaže da je na to bila fokusirana ovih mesec dana i da će se i dalje raditi na projektima koji doprinose unapređenju efikasnosti u svim segmentima.

Takođe, dodaje da je u cilju automatizacije procesa, skraćivanja postupaka, plaćanja sudskih taksi i skraćivanja vremena koje se ranije za to trošilo, Ministarstvo pravde uz podršku USAID unapredilo postojeći sistem za upravljanje predmetima i uspostavilo centralni sistem za sudske takse.

- Do sada su naše aktivnosti bile usmerene na razvoj pojedinačnih rešenja, međutim strateški smo se odredili za širu primenu koja se ogleda u razvoju novog centralizovanog softvera za vođenje u privrednim sudovima opšte i posebne nadležnosti - kazala je Popović.

Navodi da je počelo i da se radi na prvom registru punomoćja u Srbiji i dodaje da će sredinom januara biti raspisana javna nabavku za mehanizam koji će omogućiti nesmetani video konferans i za privredne sudove.

Upitana za zajednički projekat AmCham-a i Ministarstva pravde o edukaciji sudija, Popović kaže da je projekat podrške Ministarstva u reformi upravnog sudstva odobren i to iz sredstava nemačke bilateralne podrške u vrednosti od tri miliona evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija