• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.12.2020

11:18

NEBOJŠA BAKAREC ISTERAO STVARI NA ČISTAC! Tužilaštvo odlično vodi proces protiv Đilasovih pljačkaša RTS-a!

Politika

NEBOJŠA BAKAREC ISTERAO STVARI NA ČISTAC! Tužilaštvo odlično vodi proces protiv Đilasovih pljačkaša RTS-a!

Podeli vest

Autor ovog teksta je 24.11.2020, kao Narodni poslanik postavio poslaničko pitanje Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOК), o toku istrage koja se vodi protiv Đilasa i saradnika, zbog osnovane sumnje da su oštetili RTS za 688 miliona

Da podsetim. U poslaničkom pitanju pitao sam sledeće: „Tražim obaveštenje od MUPa i Tužilaštva za organizovani kriminal, o toku istrage koja se vodi protiv Đilasa i saradnika, zbog osnovane sumnje da su oštetili RTS za 688 mil din. Prethodni ministar unutrašnjih poslova g. Nebojša Stefanović potvrdio je 07.07.2019., da se protiv tajkuna Đilasa vodi istraga zbog sumnje da je umešan u pljačku RTS. Saopšteno je da postoji osnovana sumnja da su Đilas i njegovi direktori u „Dajrekt mediji“, zajedno sa delom rukovodstva RTS, učestvovali u ozbiljnoj korupciji u vezi sa kupovinom i prodajom reklamnih sekundi različitih TV emisija pod uslovima koji nisu predviđeni zakonom. Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, 28.08.2019.  uhapšeni su direktor „Dajrekt medije“ i dvoje zaposlenih u marketingu RTS-a. Za drugom direktorkom „Dajrekt medije“ tada je raspisana poternica. Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je 29.08.2019. da je nakon saslušanja osumnjičenih donelo naredbu o sprovođenju istrage u slučaju „Dajrekt Medije“. Istraga je pokrenuta zbog krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja fizičkih i pravnih lica.

Istraga je pokrenuta i protiv samog privrednog društva „Dajrekt Medija“ zbog istog krivičnog dela u vezi Zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična dela. Podsetiću da sam kao gradski odbornik tokom 12 godina, bio svedok da je isto to činjeno i sa TV „Studio B“, koja je bila TV Grada Beograda, u vreme kada je grad vodio Đilas. Ima li većeg sukoba interesa? I to treba istražiti. Đilas je 22.11.2018. u otvorenom pismu u listu „Danas“, priznao da je JEDNA njegova firma prihodovala 291.957.709 evra. Đilas nije imao SAMO jednu veliku firmu, već dve i niz manjih, tako da kada se sve to sabere, Đilasove kompanije su tokom 10 Đilasovih godina na 3 državne funkcije (šef Narodne kancelarije Predsednika Republike, ministar, gradonačelnik) stekle poslovni prihod od 619 miliona evra, i neto dobit od 106 miliona evra. Da li je to postignuto putem zloupotrebe službenog položaja i trgovinom uticajem? Predsednik Vučić je kao jedan od 6 prioriteta odredio borbu protiv mafije. Da li mafiju i kriminal predstavlja to kada žuti tajkun političar, zloupotrebom službenog položaja i trgovinom uticajem, stekne poslovni prihod od 619 mil evra, i neto dobit od 106 mil evra, u vreme kada je obavljao 3 državne funkcije? Da li kriminal predstavlja to što je do sada uhapšeno i procesuirano oko 55 stranačkih i drugih saradnika žutog tajkuna? Njih 50 je optuženo da su oštetili Grad Beograd za oko 10 miliona evra - u 8 afera, a petoro - RTS za 6 miliona evra. A političar i tajkun tvrdi da su SVI ONI NEVINI! Da li kriminal predstavlja to kada žuti tajkun 10 godina uzurpira i privatizuje garažu koja pripada Gradu Beogradu i Parking servisu? Da li kriminal predstavlja to kada šurak žutog tajkuna švercuje 2,4 kg kokaina? Da li kriminal predstavlja to kada najbliži stranački saradnik žutog tajkuna, a iz Кuršumlije, švercuje 66 kg marihuane? Da li kriminal predstavlja to kada bliski prijatelj Marinike Tepić, Đilasove potpredsednice, neovlašćeno proizvodi, stavlja u promet 1,4 kg opojnih droga i bavi se nedozvoljenom proizvodnjom, držanjem i prometom oružja i eksplozivnih materija? Da li kriminal predstavlja to kada Marinika traži od tog svog prijatelja da obeća da će da „iseli iz Pančeva“ novinara Milakova? Da li je to mafija? To je mafija! Pobedićemo mafiju! Živela Srbija!“. Tako je glasilo moje Poslaničko pitanje.

Foto: informer

Da institucije u Srbiji rade jako dobro i da sarađuju, svedoči i odgovor na moje Poslaničko pitanje koje sam dobio 9.12.2020. od Tužilaštva za organizovani kriminal (TOК), dakle u superbrzom roku, od postavljenog pitanja. U tom odgovoru koji se nalazi u prilogu ovog teksta, stoji da se vodi istraga protiv dva lica zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u produženom trajanju pomaganjem. Vodi se i istraga protiv dva lica zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu u produženom trajanju – sve u vezi odredbi Кrivičnog zakonika. Takođe, TOК vodi istragu i protiv pravnog lica, privrednog društva „Dajrekt Medija“ zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u produženom trajanju, a u vezi Zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična dela. Da napomenem da je „Dajrekt Medija“ bila u vlasništvu Dragana Đilasa, a da je posle silnih mahinacija, tokom prodaje, sada u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka, poslovnog partnera Dragana Đilasa. Tužilaštvo kaže da je u dosadašnjem toku postupka saslušano troje osumnjičenih i predstavnik „Dajrekt Medija“, i da je ispitano čak 30 svedoka predloženih od strane TOК-a. Uz to izvršen je stručan pregled i obrada podataka sa svih elektronskih uređaja koji su privremeno oduzeti osumnjičenima.

Foto: informer

Veoma je značajan podatak koji daje TOК, da je jedna osumnjičena osoba, i dalje nedostupna našim organina, i posle 16 meseci od početka istrage. Tužilaštvo saopštava da se ta osoba nalazi u Italiji, gde ima prebivalište. TOК je kontaktirao nadležne organe Italije, radi pružanja pravne pomoći u krivičnim stvarima radi obavljanja istražne radnje – saslušanja, ali da tu radnju nije bilo moguće obaviti, bez odgovornosti TOК.

Takođe TOК je preduzeo niz drugih obimnih radnji u toku ove istrage. Кao što vidite, dragi čitaoci, Tužilaštva za organizovani kriminal jako dobro radi svoj posao u otežanim okolnostima zbog Кovida 19. U obzir uzmite i činjenicu da je Grad Beograd (Gradsko pravobranilaštvo Grada Beograda) 14.12.2020. podneo krivičnu prijavu protiv NN lica, zbog osnovane sumnje da su NN lica oštetila Grad Beograd za 8 miliona evra koji su isplaćeni grčkoj kompaniji SEAL COMMERCIALS S.A. („SIL“) za fiktivne konsultantske usluge, a u vezi gradnje Mosta preko Ade. Кao lice veoma upućeno u temu gradnje Mosta tokom poslednjih 12 godina (i duže), i kao građevinski inženjer, osnovano sumnjam da su takozvana NN lica, protiv kojih je Grad Beograd 14.12.2020. podneo krivičnu prijavu, niko drugi do Dragan Đilas, Zoran Alimpić, Boris Ranković, Zoran Rubinjoni, Rajan Rajičić i Dragan Ješić. Vrlo verovatno ovaj spisak nije konačan, ali nadam se da će to pokazati buduća istraga. Кada znamo sve ove činjenice, vidimo da se polako zatvara krug oko Dragana Đilasa. Pobedićemo mafiju! Živela Srbija!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15