• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MARKOVIĆ

11.01.2021

23:15

OPASNO! HAŠKI TUŽILAC IZNEO ŠOKANTNA SAZNANJA! Tači sprema nova ubistva!

Politika

OPASNO! HAŠKI TUŽILAC IZNEO ŠOKANTNA SAZNANJA! Tači sprema nova ubistva!

Podeli vest

Hašim Tači je optužen za širok spektar ratnih zločina, zbog čega sam uveren u njegovu spremnost da nove zločine i nasilje nad protivnicima počini i mnogo godina kasnije, kaže tužilac Džek Smit

Hašim Tači, bivši predsednik lažne države Kosovo i vođa terorističke OVK, kojem se u Hagu sudi za mučenje najmanje 407 i ubistvo više od 98 Srba, priprema nove likvidacije i nikako ne sme da bude pušten iz pritvora!

Ovo dramatično upozorenje stiže od haškog tužioca Džeka Smita, koji kaže da je potpuno uveren u Tačijevu spremnost da ponovi monstruozne zločine za koje se tereti. Smit naglašava da Tači mora ostati u pritvoru i zbog rizika od bekstva, jer ima razgranatu mrežu pomagača, pristup 'značajnim novčanim fondovima' i mogućnost da pobegne u više od 180 zemalja koje ne priznaju 'Kosovo' i koje ga neće izručiti.

Pompeo odbio Tačija

Tužilac Džek Smit je u svom obraćanju Sudu za OVK priložio i detalje Tačijevog pisma američkom državnom sekretaru Majku Pompeu, u kojem je od američkog zvaničnika tražio 'ključne reforme' u Sudu za OVK. U tom trenutku istraga protiv Tačija i njegovih saboraca iz OVK bila je uveliko započeta. Majk Pompeo je odbio Tačijev zahtev, uz obrazloženje da bi to 'ozbiljno naštetilo kredibilitetu Kosova u svetu'.

Preti mu doživotna

Prema rečima tužioca Smita, Tači bi na privremenoj slobodi sigurno nastavio da podriva rad Suda za OVK i zastrašuje svedoke, a rizik od bekstva je ogroman jer mu preti doživotna robija.

- Ukoliko bi mu bilo omogućeno da se nađe na slobodi, Tači će nastaviti da ometa postupak i utiče na svedoke. Na Kosovu vlada klima zastrašivanja ljudi koji treba da svedoče. Postoji i opasnost od bekstva, s obzirom na to da mu preti kazna doživotnog zatvora. Ni pravosuđe u Hagu, kao ni Euleks na Kosovu nemaju načine da u potpunosti kontrolišu Tačijevo kretanje - ističe Smit, dodajući da bi

Tači lako mogao da bude van domašaja haškog pravosuđa.

- Ukoliko bi Tači pobegao, obavezu izručenja imale bi samo one države koje su priznale Kosovo. To znači da bi Tači mogao da otputuje u više od 180 zemalja u kojima bi bio van domašaja pravosuđa. Uz to, Tači ima razgranatu mrežu pomagača i pristup značajnim fondovima. Konačno, Tači je optužen za širok spektar ratnih zločina, zbog čega sam uveren u njegovu spremnost da nove zločine i nasilje nad protivnicima počini i mnogo godina kasnije - upozorava tužilac Smit.

'Žute kuće' zasad nema u optužnici

Haška optužnica zasad ne tereti Hašima Tačija za slučaj 'Žute kuće', mada su prištinski mediji u nekoliko navrata objavili da bi optužnica mogla biti proširena.

Inače, bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti je u svom izveštaju iz 2011. godine Tačija označio kao šefa kriminalne organizacije koja se bavila trgovinom ljudskim organima.

Dovoljno dokaza

Komentarišući ove navode, dekan Fakulteta za bezbednost 'Edukons' Miroslav Bjegović ocenjuje za Informer da je haški tužilac potpuno u pravu.

- Tužilaštvo je prikupilo dovoljno dokaza koji dokazuju najstrašnije zločine koje su vođe terorističke OVK počinile tokom 1998. i 1999. godine. Kasnije su kao najviši predstavnici vlasti lažne države Kosovo izveli brojne likvidacije svedoka nealbanske i albanske nacionalnosti, koji su mogli da svedoče o njihovim monstruoznim zločinima. Tači i njegov optuženi saborac Kadri Veselji postaju svesni da im u nameri da izbegnu suđenje ne mogu više pomoći ni njihovi američki mentori. Sud za OVK, na drugoj strani, razume kakve bi posledice mogla da proizvede odluka o Tačijevom privremenom puštanju na slobodu u nastavku suđenja. Sve ovo nam ukazuje na činjenicu da je pravda spora, ali ipak dostižna - naglašava Bjegović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija