• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

05.02.2021

21:12

POZIVAM ARAPSKE ZEMLJE DA POVUKU PRIZNANJE KOSOVA! Ekskluzivna poruka ambasadora Palestine!

Politika

POZIVAM ARAPSKE ZEMLJE DA POVUKU PRIZNANJE KOSOVA! Ekskluzivna poruka ambasadora Palestine!

Podeli vest

Jerusalim je za Palestinu crvena linija i otvaranje ambasade tzv. Kosova u tom gradu za nas predstavlja neprijateljski akt. Pozivam arapske zemlje da preispitaju priznanje Kosova i da izvrše pritisak na njih da ne otvaraju ambasadu u Jerusalimu, kaže za Sputnjik ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan

- Bilo ko ko pokušava da otvori ambasadu u Jerusalimu, nanosi štetu nama i našim naporima da postignemo pravedno i sveobuhvatno rešenje sa Izraelom - dodaje on.

Prema svim rezolucijama UN, istočni Jerusalim se tretira kao okupirana teritorija, objašnjava Nabhan i navodi primer Rezolucije SB UN  broj 478, kojom se državama zabranjuje da premeštaju ili otvaraju ambasade u Jerusalimu.

Crvena linija i poštovanje međunarodnog prava

Sa druge strane, prema njegovim rečima, takozvano Kosovo bi trebalo da ispunjava sve norme međunarodnog prava, kako bi se predstavilo međunarodnoj javnosti i privuklo pažnju država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, da je priznaju. Otvarajući ambasadu u Jerusalimu, Priština odvraća države od priznanja kosovske nezavisnosti jer ne daje nikakav pozitivan primer kako treba poštovati međunarodno pravo.

- Mi ne priznajemo Kosovo zato što se pridržavamo međunarodnog prava. To ne znači da ima nečeg lošeg između nas i Albanaca, ali mi želimo da svako poštuje međunarodno pravo. Ne priznajemo Kosovo zato što poštujemo Rezoluciju 1244 koja tretira Kosovo kao deo Srbije. Ako na toj relaciji treba nešto da se promeni, treba da se promeni kao rezultat razgovora između Srbije i te enklave - smatra Nabhan.

Pre kraja pregovora između Srbije i privremenih prištinskih institucija, država Palestina neće menjati stav o eventualnom priznanju kosovske nezavisnosti, rekao je Nabhan za Sputnjik.

Foto: Reuters

Ambasador Nabhan očekuje da, nakon odluke Prištine da otvori ambasadu tzv. Kosova u Jerusalimu, umesto u Tel Avivu, reaguju i arapske zemlje. Rezolucija usvojena u Arapskoj ligi i Organizaciji islamskih država traži da države članice ovih organizacija preispitaju odnos sa bilo kojom zemljom koja otvori ambasadu u Jerusalimu.

- Očekujem i pozivam arapske i islamske zemlje koje su priznale Kosovo, pošto se ono poziva na to da ima većinsko muslimansko stanovništvo i traži priznanje od arapskih i muslimanskih država, da preispitaju priznanje Kosova i da izvrše pritisak na Prištinu da to ne uradi - kaže Nabhan.

U pitanje Jerusalima niko ne bi trebalo da se meša

Priština je sa Izraelom potpisala ugovor o uspostavljanju diplomatskih odnosa 1. februara na virtuelnoj ceremoniji, dok je otvaranje ambasade u Jerusalimu potez predviđen sporazumom potpisanim u Vašingtonu.

Odmah potom oglasilo se Ministarstvo inostranih poslova Palestine saopštenjem u kome se izražava razočaranje potezom Prištine i naglašava da otvaranje ambasade u Jerusalimu, s obzirom da se radi o okupiranoj teritoriji, nije u skladu sa međunarodnim pravom.

Potpisanim sporazumom, kako se ističe, tzv. Kosovo „Državi Palestini, arapskim državama, islamskim državama, državama članicama Pokreta nesvrstanih i članicama Afričke unije i ostalim regionalnim grupama zemalja u svetu, pokazuje da ignoriše i da eksplicitno i otvoreno krši međunarodno pravo, međunarodni legalitet i rezolucije, što komplikuje položaj bilo koje države da razmotri priznavanje Kosova kao države“.

Foto: Reuters

Sporazumom o uspostavljanju Izraela iz 1948, Jerusalim je podeljen na zapadni i istočni deo – zapadni Jerusalim pripao je Izraelu, dok se istočni našao u sastavu Jordana do uspostavljanja palestinske države. Međutim, tokom „šestodnevnog rata“ 1967, Izrael je okupirao istočni Jerusalim i taj grad proglasio svojom prestonicom, umesto Tel Aviva.

Izraelsku odluku nije priznala ni jedan država sve do 2018, kada je tadašnji američki predsednik Donald Tramp odlučio da američku ambasadu prebaci u taj grad. Jerusalimsko pitanje jedno je od šest otvorenih pitanja u pregovorima između Palestine i Izraela, koji su prekinuti 2016. i u njih niko ne bi trebalo da se meša dok se ne okončaju, zaključuje palestinski ambasador u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15