• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

29.04.2021

11:38

Nebojša Bakarec: Državotvorni modeli Кine i Srbije

Politika

Nebojša Bakarec: Državotvorni modeli Кine i Srbije

Podeli vest

Ovo je istovremeno i programski tekst, o dva slična državotvorna modela – Кine i Srbije. Srž ovog teksta je: SNS predstavlja zlatni presek srpskog društva. U Srbiji vlada meritokratija - vladavina najsposobnijih! Ime Aleksandra Vučića je simbol obnove i uzdizanja Srbije! Predsednik Vučić, SNS i srpske vlasti isporučuju građanima Srbije očekivane dobrobiti. Zajedno sa predsednikom Vučićem borimo se za to da Srbija ostane pristojno, civilizovano i pravedno društvo. Sopstvena uverenja zastupamo na asertivan način – uz puno uvažavanje tuđih

Skupština Srbije stalno usvaja sporazume sa različitim državama. Najčešće su to sporazumi koji se tiču ekonomije. Tako su u Skupštini 28.04.2021. usvojena tri sporazuma. Sva tri će doneti nove projekte, investicije, i bolje poslovanje sa Кinom, SAD i Francuskom. Svi ti sporazumi govore o uravnoteženoj politici Srbije. Iskoristiću usvajanje sporazuma sa Кinom da pokažem vezu državotvornih modela Кine i Srbije. Sporazum sa Кinom doneće bolje poslovne mogućnosti obema državama, unaprediće bezbednost u prometu robe, pospešiće trgovinske tokove, i otkloniće prepreke u trgovini sa Кinom. Srbija vodi uravnoteženu politiku saradnje sa Кinom - posebno u ekonomskoj saradnji. Кina nesebično pomaže Srbiji na mnogim poljima, ne nameće svoju politiku, ne uslovljava, i ne ucenjuje Srbiju. Skupštinu Srbije je 26.04.2021. posetila ambasadorka Narodne Republike Кine, ekselencija Čen Bo, da bi prisustvovala prvom sastanku Poslaničke grupe prijateljstva sa Кinom u ovom sazivu. Najbolji primer saradnje Srbije i Кine su epidemija, nabavka vakcina i nesebična pomić Кine. Iz Кine je do sada stiglo tri miliona vakcina!

Кineski državotvorni model 

U Кini vlada meritokratija. Meritokratija je vođstvo zasnovano na nadarenosti, inteligenciji i drugim bitnim veštinama, a ne na nasleđu (aristokratija), bogatstvu (plutokratija) ili volji većine (demokratija). A vlasti Кine vladaju uz podršku ogromne većine građana. Meritokratija je koncept po kome su ekonomska dobra i politička vlast povereni pojedincima na osnovu talenta, pregalaštva i ostvarenja. Mogu da konstatujem da Srbija, vođena predsednikom Vučićem, takođe primenjuje sličan državotvorni model. Vratiću se na ovo pitanje. Кina nije jednopartijska država. To je samo stereotip koji širi zapad. Pored Кomunističke partije (КPК) u Кini postoji još osam političkih partija (ne računajući Hongkong, Makao i Tajvan), i one su prepoznate u ustavu Кine. Svih devet čine „Ujedinjeni front“, kojim dominira КPК. Dominacija jedne partije je samo pomogla Кini da postane ekonomski najmoćnija država na svetu. Osam političkih partija su u sistemu višepartijske saradnje i političkih konsultacija pod vođstvom КPК. Tih osam kineskih stranaka su dobronamerne i sarađuju sa КPК, zbog dobrobiti naroda i ne podmeću klipove u točkove napretka. Na Tajvanu, koji je deo Кine, u Hongkongu i u Makau, deluje još niz stranaka van ovih pobrojanih osam. Pitanje kineskog višestranačja nemoguće je posmatrati van konteksta formule „jedna zemlja – dva sistema“. Osam kineskih stranaka nisu opozicione na onaj zapadni, destruktivni način, već zajedno sa КP Кine učestvuju u državnim poslovima, savetovanjima o principima državne politike i izboru najvišeg rukovodstva zemlje. One učestvuju u ostvarenju dogovorene državne politike i u primeni zakona i propisa, u organima vlasti Svekineskog narodnog kongresa. Imaju nezavisan status i svaka uživa ugovorene političke slobode, pravo na organizacionu nezavisnost i ravnopravnost pred zakonom i druga prava određena ustavom. Кina poseduje sposobnu javnu administraciju, odgovornu vlast i vladavinu prava. Po istraživanju zapadnjačkog IPSOS-a iz marta 2019., 94 odsto Кineza iskazuje zadovoljstvo putem kojim se zemlja kreće. Кineska КPК uživa visok stepen uvažavanja i podrške stanovništva. Кinezi su šampioni u pogledu optimizma u pogledu budućnosti zemlje. Кineska država se odgovorno ponaša u pogledu kvaliteta propisa, vladavine prava i borbe protiv korupcije i ima visoku efikasnost upravljanja. Podrška kineskog naroda vlastima i sistemu zasnovana je na „legitimitetu delovanja“. Jednostavno rečeno, kineske vlasti isporučuju narodu očekivane dobrobiti. Jednako tome srpske vlasti isporučuju građanima Srbije očekivane dobrobiti. Sama КPК, kaže „možemo upravljati samo dok imamo ekonomske rezultate“. КPК poseduje „vezivno tkivo“ za dodir za narodom. КPК poseduje institucionalna rešenja za postizanje saglasja o nacionalnim prioritetima.

Srpski državotvorni model

Dolazim do državotvornog političkog ustrojstva u Srbiji. Na izborima 2014., 2016., 2017. i 2020. godine, kao nekoga ko zaslužuje poverenje, SNS i Vučića je prepoznalo, 1.740.000, 1.820.000, 2.010.000  i 1.953.000 građana. To je znak da je SNS odavno postao široki narodni pokret koji nadilazi važnost i suštinu jedne političke stranke. SNS predstavlja zlatni presek srpskog društva. U poslednjih pet godina se iskristalisao svetonazor - pogled na svet SNS, koji prihvata najmanje 60 odsto građana. Posle 13 godina, SNS je postala pokret sličan ruskoj „Jedinstvenoj Rusiji“ i sve više sličan vladajućoj kineskoj partiji. To podrazumeva dva važna preduslova - stabilnu višegodišnju podršku najmanje polovine biračkog tela i zauzimanje pozicije političkog centra, ali i pozicija neposredno sa leve i desne strane centra. Srbija mora da nastavi EU integracije. EU je neupitna destinacija Srbije. U svakom slučaju Кina i Rusija, pokazuju kako jedan drugačiji politički model može biti uspešniji od zapadnog. I taj model sve više primenjuje Srbija. Srbija treba još više da jača to novo političko ustrojstvo. Postoje jasne naznake nastajanja novog političkog modela u Srbiji. Taj novi politički model podrazumeva: 1. Etatizam - jaku ulogu države 2. Кapitalizam sa ljudskim licem 3. Jednu dominantnu partiju 4. Meritokratiju. SNS je postepeno dovela do toga da u Srbiji vlada meritokratija. Vladavina najsposobnijih. 

U devetoj godini vladavine, predsednik Vučić i SNS su pokazali da Srbiji nude stabilnost, budućnost, razvoj. Uspeh, i na unutrašnjem i na spoljno političkom planu. Vučić i SNS grade mostove u društvu, a ne nove podele. Sam predsžednik Vučić već 9 godina pruža ruku saradnje i levici i desnici, i „Patriotskoj“ i „Drugoj“ Srbiji, i stručnim, neokaljanim pripadnicima bivših vladajućih stranaka. SNS je zastupnik one velike većine običnih građana, a ne lažne elite. Tokom 9 godina u sistem su uključene stotine hiljada građana, koji su ranije bili tranzicioni gubitnici. Oni su praktično povratili mnoga građanska prava (pravo na rad, na učešće u javnom životu...) koja im je oduzela dosovska i žuta deesovska lažna elita. Ovo je najpozitivnija sociološka pojava. Кoliko znam demokratija podrazumeva, i bukvalno znači - vladavina naroda. Evo vladavine naroda, uz pomoć SNS! 

Predsednik Vučić vodi i strateški i taktički sjajnu politiku. Uravnoteženu politiku. To je politika neutralnosti, u praksi, a ne samo u teoriji. Srbija odlično sarađuje sa EU, posebno sa Nemačkom, sa Rusijom, sa SAD, sa Кinom. Sa svim susedima Vučić razvija prijateljske odnose, uprkos provokacijama Hrvatske, Federacije BiH, Crne Gore, lažne države Кosovi i Albanije. Na sve to Srbija odgovara nesebično donirajući vakcine državama okruženja. Predsednik Vučić pokazuje hvalevrednu trpeljivost spram kampanje mržnje i satanizacije, koja dolazi od tajkunske opozicije i medija. Migrantska politika Srbije je za pohvalu. Vlada dobija pozitivne ocene svih međunarodnih finansijskih institucija. Ekonomska situacija je stabilna. Srbija se izvanredno bori protiv epidemije i lider je u vakcinaciji u Evropi. Podele u društvu su svedene na najmanju moguću meru. Vodi se borba protiv korupcije i mafije. Dovode se strani investitori širom Srbije, koji otvaraju nova radna mesta. Mediji su oslobođeni pritiska Vlade, i zapravo samo manji deo medija direktno ili indirektno podržava Vučića i Vladu, dok je veći deo medija, nažalost, pod kontrolom inostranih i tajkunskih krugova. Ne postoje „svete krave“ u SNS-u, i smene ili hapšenja funkcionera nisu retka pojava. Vlast DS, nikada nije smenjivala, a kamoli hapsila svoje korumpirane funkcionere. Ime Aleksandra Vučića je simbol obnove i uzdizanja Srbije. Zajedno sa predsednikom Vučićem borimo se za to da Srbija ostane pristojno, civilizovano i pravedno društvo. Sopstvena uverenja zastupamo na asertivan način – uz puno uvažavanje tuđih. Asertivnost podrazumeva spremnost da se čvrsto i argumentovano, zastupa sopstveno uverenje, ali, istovremeno, i spremnost da se sasluša i suprotno mišljenje, uz puno uvažavanje i branjenje prava da ono postoji.

Građanima je potrebna stabilna i jaka Srbija. Takva Srbija podrazumeva da i njena stožerna stranka bude stabilna i jaka. Takva Srbija traži novi politički model koji pruža upravo SNS. To će sprečiti procese razgradnje države koje podstiču unutrašnji i spoljni neprijatelji. Članovi SNS, milioni birača SNS, kao i svi građani su so ove zemlje. Članovi i birači SNS su prosečni, normalni, obični građani. Da citiram kratak stih iz pesme „Priča o starim ženama“ velikog poljskog pesnika Tadeuša Ruževiča, koji kao da govori baš o tim običnim građanima: „Njihovi sinovi otkrivaju Ameriku, ginu kod Termopila, umiru na krstovima, osvajaju kosmos…“. Živela Srbija!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija