• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.05.2021

21:12

PLANIRALI SMO POSETU POLJSKOJ, A ONDA SU ZVANIČNICI POČELI DA OTKAZUJU SASTANKE... Selaković: Srpski ambasador u Varšavi napravio ogromnu grešku!

Politika

PLANIRALI SMO POSETU POLJSKOJ, A ONDA SU ZVANIČNICI POČELI DA OTKAZUJU SASTANKE... Selaković: Srpski ambasador u Varšavi napravio ogromnu grešku!

Podeli vest

Šef diplomatije Nikola Selaković izjavio je večeras da će Vada Srbije koliko sutra razmatrati odluku o smeni ambasadora Nikole Zurovca koji je hitno iz Varšave pozvan na konsultacije zbog peticije u vezi s kojom se nije konsultovao sa Ministarstvom

 

"Danas je trebalo da budem u Poljskoj, dogovarali smo ozbiljnu posetu, ali dan uoči toga zvaničnici su počeli da otkazuju sastanke kad smo saznali da je glavni razlog naš ambasador", rekao je Selaković i naglasio da se svugde u svetu to što učini ambasador smatra kao čin iza kojeg stoji država.

Ministar kaže da je njegov potez da ambasador bude pozvan na konsultacije, a da o smeni odlučuje vlada. On je naglasio da odluka koju je doneo nema veze sa sadržajem peticije i bila bi u svakom slučaju ista, jer se, kaže, ambasador nije konsultovao, "a u diplomatiji svaka reč obavezuje".


Dodao je da je ambasador trebalo između ostalog i da zna kakav je stav naroda Poljske o LGBT pitanjima.

Poseta Varšavi, kako je naveo, nije otkazana već je odložena i već je od poljskih kolega dobio nove datume.

"Poljska je za nas izuzetno važna", rekao je Selaković za Kurir TV i dodao da je to zemlja čija je ekonomija na šestom mestu u Evropi, čiji je glas bitan za Srbiju i u Unesku i kada brani svetinje na KiM ...

Selaković je izvinjenje zbog bomardovanja češkog predsednika Miloša Zemana ocenio kao hrabar potez "na koji nijedan pripadnik srpskog roda nije mogao da ostane ravnodušan".

"Izvinjenje ima više dimenzija, doživeli smo to kao jednu vrstu zakasnele pravde i to je učinio predsednik Češke koji je u vreme agresije bio predsednik vlade. To je priznanje i našoj današnjoh politici, ogromno priznanje Vučiću. Sa druge strane, Zeman je ukazao na tradicionalno prijateljstvo dva naroda", rekao je Selaković.

Foto: Tanjug

Dodao je da je to i emotivan trenutak, istorijski dan i pokazatelj koliko je danas Srbija jaka, ali i da Zeman nije samo jak na rečima već i na delu.

Selaković je ocenio da je samit Brdo-Brioni pokazao da se Priština prvi put kao krivac i remetilački faktor može identifikovati.

"Pokušavali su da nas prikažu kao remetilački faktor oni koji su menjali naše granice, koji su na nas gledali kao na volove, a na sebe kao na bogove", rekao je Selaković citirajući latinsku poslovicu.

Ministar je rekao i da ne želi da komentariše ideje iz Prištine da se dokumentuju zločini koje su Srbi počinili i naglasio da oni time pokazuju koliko im nije stalo do dijaloga.

Na pitanje o zahtevima opštinskih odbora SNS za smenu Nebojše Stefanovića, Selaković je rekao da su odbori u saopštenju naveli šta misle, da je on učestvovao u radu odbora na Vračaru i da očekuju sednicu Glavnog odbora.

"Sve ostalo će raspravljati naši stranački oragani", rekao je ministar.

Upitan da komentariše ujedinjenje SNS i Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića, Selaković je rekao da to pokazuje koliko je velika ideja i vizionarstvo predsednika Aleksandra Vučića.

"Potvrda toga je i epilog samita Brdo-Brioni i izjava Stoltenberga, epilog toga je i fantastični susreti i izvanredna pseta Českoj i sve ono, ali i eplog su autoputevi, bolnice, škole, muzeji, Hram Svetog Save", zaključio je Selaković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17