• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

01.09.2021

11:36

"Bože pravde" nije naša himna, zašto bismo je slušali! SRAMAN STAV BNV na početku školske godine!

Politika

"Bože pravde" nije naša himna, zašto bismo je slušali! SRAMAN STAV BNV na početku školske godine!

Podeli vest

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) izričito protiv današnjeg intoniranja himne Republike Srbije za početak školske godine, i ministru prosvete Branku Ružiću, čija je ovo bila ideja, predlaže da pokrene inicijativu za promenu državnih simbola koji bi oslikavali multietničku strukturu njenih stanovnika

Himna "Bože pravde" za Bošnjake nije himna države Srbije, nego nacionalna himna srpskog naroda. - argument je Bošnjačko nacionalnog veća koje se usprotivilo da školska godina u celoj Srbiji počne intoniranjem državne himne u svim školama u Srbiji.

Ovu odluku ministra prosvete Branka Ružića u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV) zato ocenjuju kao "nepoštovanje različitosti" i "provokaciju nesrpskih naroda", pišu Novosti.

Iz tog nacionalnog organa Bošnjaka Srbije navedeno je da himnu Srbije "Bošnjaci doživljavaju kao himnu srpskog naroda".

- Tekst himne, ali i grb Srbije, ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste. Kao prvi potpredsednik Vlade, ministar Ružić bi trebalo da pokrene inicijativu da se usvoje novi državni simboli koji će jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve dece rezultirati osećajem pripadnosti i ljubavi prema državi - saopšteno je iz Vijeća.

Iz BNV su pozvali uprave svih obrazovno-vaspitnih ustanova u Sandžaku da i ovu školsku godinu počnu dostojanstveno, poštujući različitosti, bez provokacija dece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti.

- Bošnjaci Sandžaka su civilizovan, kulturan, miroljubiv evropski narod koji je autohton na ovim prostorima. Narod koji vekovima pokazuje nastojanje da živi u miru sa svim ostalim narodima i da poštuje državu u kojoj živi, uz očekivanja da im država uzvrati poštovanje, da uvažava njih i njihova osećanja - zaključili su u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Talas kritika zbog intoniranja himne na početku školske godine

Odluka prosvetnih vlasti da početak nove školske godine, uz školsko zvono, oglase i taktovi "Bože pravde" izazvala je talase kritika u domaćoj javnosti, posebno među pojedinim pripadnicima nacionalnih manjina, tradicionalno rezervisanim prema državnim simbolima Srbije. Oluja komentara još ne jenjava ni među pripadnicima takozvane građanske ideologije, koja u svemu vidi velikosrpski nacionalizam.

Foto: Informer

Na talasu instrukcije ministra Ružića oživljeni su stari zahtevi o navodnoj potrebi promene državnih simbola Srbije, jer su izabrani spram istorije i tradicije isključivo srpskog naroda. U argumentaciji se, međutim, izbegava priznanje da većina evropskih zemalja koristi državna znamenja većinskog naroda, a da je zaštita prava nacionalnih manjina i njihovog identiteta predmet regulisanja posebnih zakona, koji postoje i važe i u našoj zemlji.

Ugljanin tvrdio da je Srbija fašistička država

Promena državnih simbola Srbije, jer "ne uvažavaju Bošnjake Sandžaka" bio je zahtev liste koja se na izborima za Nacionalno veće Bošnjaka 2018. godine pojavila pod nazivom kakav nosi i po mnogo čemu ekstremni pokret Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji - "Samoopredeljenje". Ideološku bazu ove liste čini SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, koji je izbore za ovo telo začinio izjavom da je "Srbija fašistička država".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Čarapan

pre 2 godine

Dali to preporučuju i deci muslimanske veroispovesti koja se školuju u EU ili ljubljenu SAD

Jovan

pre 2 godine

И ви сте српског порекла, а смета вам што се у химни спомињу Срби и српски род. Било о чему да се пева вама ће сметати. Мржња коју показујете разара вас, а ми ћемо све више и више волети своју Србију. У осталом ко не доживљава Србију као своју домовину-срећан пут!

Zivan

pre 2 godine

Gospodo bosnjaci, ako zivite na prostoru Republike Srbije to je i vasa himna i grb i sva ostala drzavna znamenja, niko vas ne tera da je pevate niti da je volite ali morate da je postujete kao i svi ostali gradjani republike Srbije da ih ne nabrajam redom. Vasa nacionalna, verska i svaka druga pripadnost je vasa stvar i drzava to postuje i niko vam ne namece nista, svako ima pravo da se izjasni kako god zeli. Teritorijalna pripadnost je to sto vas obavezuje da postujete himnu ma koliko se ona vama ne svidela ili koliko je mrzeli.

Dule

pre 2 godine

Gospodo bosnjaci, Vi morate biti lojalni drzavi u kojoj zivite ili idite negdje drugdje gdje vam je mozda bolje. Ja zivim vani i lojalan sam toj drzavi po svakoj tacki od himne pa do postovanja tudje seksualne orjentacije. Drzava za sve mora da reaguje ili cete postovati ili napolje.

dejan

pre 2 godine

Dragi Bošnjaci, ako Vam smeta himna i Grb Srbije i Srpskog naroda, imate mnogo drugih država gde možete tražiti svoja prava, npr. BiH, Novom Zelandu, Iraku, Australiji, itd. itd.... Sve najbolje želim

Pera

pre 2 godine

Koliko puta treba ponoviti da pojam Bošnjak je GEOGRAFSKI POJAM i nema veze sa nacionalnošću. Bošnjaci u Srbiji - pa to je smejurija. Bošnjak ne može da bude nacija jer nema svoj jezik i nema svoje pismo. To Srbi muslimanske vere, ako hoćete može i da su Srpske Poturice kao što su i u Bosni, mada su oni Bošnjaci jer su iz Bosne, ali su i oni srpske poturice čija je nacionalna pripadnst SRPSKA. Ni oni nemaju svoj jezik niti pismo a govore i jedni i drugi srpsku jekavštinu. Nema dakle govora o narodu koja sebe zove nacija. Sledeća budalaština je vojvodjanska nacionalnost. To što si za vreme komunjara mogao biti Jugosloven, važilo je samo dok je Tito bio živ. Kod njega i kao kod Čanakai Ugljanina ide u beskraj. Koji je jezik Vojvodjana i koje je pismo. Dajte prestanite više s glupostima.

marina

pre 2 godine

ako ne priznajete necete ili ne znate onda mars iz ove zemlje i idite tamo koju prihvatate nisam sigurna da nebiste slusali nemacku ili bilo koju drugu himnu nevaspitana i ohola rulja

Dvoličnost

pre 2 godine

Poštovana gospodo Bošnjaci, bolje bi bilo da kritikujete islamske države i pričate koliko građanskih prava i slobode, demokratije imaju građani koji nisu muslimani a žive i rade u islamskim zemljama. Aja Sofija je pravoslavna bogomolja, osvojena ratom i pretvorena u džamiju. Vi ćutite. Američka, nemčka, francuska, talijanska himna takođe su nacionalne, s tekstovima borbe za slobodu i pominjanjem Boga, Vi ćutite, jer ste kao gosti došli da živite u tim katoličkim zemljama. U islamskim zemljama hrišćani ćute i poštuju domaćina i negovo pravo i običaje. Od Vas se očekuje da se ponašate isto.

NEBOJŠA

pre 2 godine

ГОСПОДО БОШЊАЦИ,БОСАНЦИ,ТУРЦИ ИЛИ МУСЛИАНИ,КАКОНСЕ ВЕЋ ЗОВЕТЕ,МЕНИ НЕСМЕТА КАКО ГОТ,АКО ВАМ СЕ СРБСКА ДРШАВА И ХИНА НЕ СВИЂАЈУ А ВИ СЕ ОДРЕЦИТЕ СРБСКОГ ДРЖАВЉАНСТВА И УЗМИТЕ КОЈЕ ГОД ХОЋЕТЕ.НЕ БРИНИТЕ НЕЋЕМО ВАС ПРОТЕРИВАТИ СА ВАШЕ ДЕДОВИНЕ.НИСМО МИ НИ ШИПТАРИ НИ ХРВАТИ !

Abe

pre 2 godine

Ovo je država Srbija, i pomenuti bošnjaci uživaju sva prava u ovoj držav, koja je i njihova te zbog toga moraju da poštuju i himnu te države. Ukoliko ne žele poštovati himnu Srbije, a žive u njoj, onda neka biraju sebi državu čija im je himna po volji, ne mogu bošnjaci svima diktirati kako da organizuju svoju državu.

miki

pre 2 godine

super, onda ajd da čujemo pre bilo koje utakmice ili događaja, recimo u Teksasu ili Kaliformiji, SAD, meksičku himnu. onaj ko u USA ne prizna američku zastavu i himnu, može odmah da se pakuje... daleka mu kuća

Samo mir

pre 2 godine

U Americi si na prvom mestu amerikanac.U koliko to ne prihvatas,do granice pa napolje...Idi i budi sta hoces!

marko

pre 2 godine

Pa i nije njihova himna, čemu ovaj naslov....

Vla

pre 2 godine

Ja u Austriji slusam austrijsku himnu jer tu radim, zivim i hranim se, a nisam austrijanac, zato nema opravdanja za srbe muslimanske vere, a zive u Srbiji, da ne slusaju srpsku himnu, neka idu da zive u drugoj drzavi gde mogu svoju neku himnu da slusaju

EU

pre 2 godine

Nazovite himnu Alahu oravedni pa omda može, a ovako ne možete da vređate muslimane.

Penzioner

pre 2 godine

Ugljanin i Vijece da malo popuse Srbima, pa im mozda i prija himna Drzave u kojoj zive i koju MORAJU da postuju !!!!

Mitrofan Fustić Morija iz Kara

pre 2 godine

За крст часни и слободу златну.

miroljub

pre 2 godine

Do pre nekoliko godina niko nije znao za tkz. bošnjake.Za vreme Broza behu neki muslimani,a do pre nekoliko decenija istorija nas uči POTURICE a sutra ko zna kako, prekosutra ko zna kako itd.Tako i sa tkz Albancima.Turci su ih doveli i zvali se Arnautima,pa posle postadoše Albanezi, zatim Arbanasi, pa Šiptari a danas Albanci,sutra najverovatnije Amerikanci.Krajnje je vreme da ih kao prvo zovemo pravim nazivom POTURICE, kao drugo spusti ih na zemlju i pokazati im ko su i šta su ili put kaput.

Patriota

pre 2 godine

"da živi u miru sa svim ostalim narodima i da poštuje državu u kojoj živi" Koji su to licemeri, kakvo je to poštovanje države u kojoj su rođeni i žive a ne priznaju njenu himnu i nacionalna obeležja? Da nećete možda da u grb Srbije ugradite ljiljan i u himnu Alaha? Pročitajte USTAV i prekinite više sa izazivanjem verske netrpeljivosti. Ni jedna druga nacionalne manjina, osim vas, izmišljene "nacije bošnjaka" se ne ponaša tako. Ako vam se ne sviđa Srbija i njeni nacionalni simboli put pod noge, idite tamo gde će vam biti bolje. Evo recimo možete da idite u Avganistan, tamo Alaha najviše poštuju ...

Marko S

pre 2 godine

Bosnjaci su tzv. PPS populacija tj POTOMCI POTURCENIH SRBA. Znaju oni i vise nego dobro kakvog su porekla ali nemaju petlju da to priznaju pre svega sebi, a posle svima ostalima. Ako vam se ovde ne svidja i mrzite ovu zemlju i ostale stanovnike Srbije slobodno idite tamo gde vas "najbolja vjera na svijetu" vodi, recimo u neku "naprednu" muslimansku zemlju medju svoju bracu po veri. Verujte mi da mi ovde necemo plakati za vama vec slaviti dan kada ste otisli.Lakse ce nama biti da vise ne gajimo "zmiju u nedrima".

Zoran

pre 2 godine

Zašto i u Srbiji u svim školama kraj teble ne bi bila postavljena državna zastava? Zar ima još neko kome nije jasno da na prostoru Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca postoje tri nacije: srbi, hrvati i slovenci. Sve ostalo je izmišljeno i veštački sklepano.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija