• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.11.2021

10:53

Srbija i Rusija jačaju saradnju na strateškim osnovama! Očekujemo od susreta Vučića i Putina potpisivanje mnogih sporazuma!

mbpi.gov.rs

Politika

Srbija i Rusija jačaju saradnju na strateškim osnovama! Očekujemo od susreta Vučića i Putina potpisivanje mnogih sporazuma!

Podeli vest

Ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović sastao se sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije Denisom Manturovim sa kojim je razgovarao o daljem jačanju odnosa Srbije i Rusije na strateškim osnovama


Popović je istakao da je predstojeća poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi, planirana za 25. novembar, prilika da dve zemlje potvrde najbolje političke i ekonomske odnose koji su dostigli najviši nivo u istoriji.

- Očekujemo da tokom susreta predsednika Vučića i predsednika Putina budu potpisani brojni bilateralni sporazumi, a svakako najvažniji od njih je onaj za snabdevanje Srbije prirodnim gasom iz Rusije. Osim toga, pripremaju se i drugi sporazumi koji će ekonomsku saradnju dve zemlje podići na još viši nivo, ali i otvoriti nove perspektive razvoja odnosa Srbije i Rusije u oblasti istraživanja, inovacija, medicine - rekao je Popović.

On je istakao da je Rusija bratska država i pouzdan partner Srbije, koji našu zemlju nije ostavio na cedilu u najtežem momentu njene borbe protiv korona virusa.

- Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i predsedniku Vladimiru Putinu, Srbija danas proizvodi na svojoj teritoriji rusku vakcinu Sputnjik V, i jedna je od najbolje snabdevenih zemalja ruskom vakcinom na svetu - rekao je Popović.

Foto: mbpi.gov.rs

Popović i Manturov potvrdili su da je srpska strana pokrenula proceduru za registraciju vakcine Sputnjik Lajt u Republici Srbiji, čime će Srbija postati prva zemlja u Evropi koja primenjuje ove visoko efikasne "buster" vakcine.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o drugim projektima od značaja za dve države, a pre svega u oblasti saobraćaja, infrastrukture i energetike, a za koje se očekuje da budu potvrđeni na najvišem nivou tokom susreta dvojice predsednika u Moskvi.

Popović i Manturov sastali su se u okviru sajma avijacije "Dubai Er Šou", koji se ove nedelje održava u Dubaiju, a na kojem se predstavljaju gotovo svi vodeći proizvođači vojne i civilne avioindustrije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija