• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

25.11.2021

20:08

VUČIĆ IZ SOČIJA DONEO VIŠE OD MILIJARDU EVRA! Evo kakve su koristi ugovora koje je predsednik potpisao!

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Politika

VUČIĆ IZ SOČIJA DONEO VIŠE OD MILIJARDU EVRA! Evo kakve su koristi ugovora koje je predsednik potpisao!

Podeli vest

Ostvarena cena za isporuke Ruskog gasa Srbiji za prvih sest meseci 2022. po ceni od $270/1000m3 predstavlja veliki uspeh za našu zemlju

Ovo posebno kad se uzmu u obzir trenutna nestašica ovog energenta u Evropi, tržišne okolnosti na Evropskim berzama gasa, kao i visok stepen fleksibilnosti u povlačenju količina koji je obezbedila naša strana.

Naime, na referentnoj Evropskoj berzi (Roterdamski TTF) za prvih šest meseci 2022. danas su zatvarane trgovačke transakcije po ceni od EUR 68.77/MWh, to jest $812/1000m3. Berze su posebno osetljive na prva tri meseca 2022: na TTF su se za period januar - mart danas zatvarale transakcije na neverovatnih EUR 91.5/MWh, to jest $1080/1000m3. Ovde je važno napomenuti da se ovako iskazane cene odnose na isporuku FIKSNIH količina, u ujednačenom dijagramu isporuke tokom ugovornog perioda.

Nasuprot tome, ugovorenih $270/1000m3 predstavlja vanserijski dobar posao za našu zemlju. Posebno kad se uzme u obzir da Srbija ima visok stepen fleksibilnosti u povlačenju ugovorenih količina - može optimalno da ih dimenzioniše u skladu sa svojim realnim potrebama. Ove će odrediti ukupan enrgetski bilans zemlje u narednim mesecima: obim potražnje za energentima u skladu sa oštrinom zime, ali i stepenom padavina i hidrološkim prilikama. Poznavaoci prilika objašnjavaju da se ovakve opcionalnosti dodatno naplaćuju i do 40% ugovorene cene.

Ekonomska dimenzija ovog uspeha govori sama za sebe. Naša strana je izdejstvovala snabdevanje gasom po ceni koja je čitavih $542/1000m3 ispod tržišne cene. Kada se uzme u obzir da se Srbiji po ovom aranžmanu dozvoljava da povuče cca 2 milijarde metara kubnih, dolazimo do fantastične cifre od bezmalo EUR 1,1 milijarde koja za našu stranu predstavlja uštedu, a za Rusku propuštenu dobit.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ksendža

pre 2 godine

Kad su pravi prijatelji u pitanju lako se oko svega sloze!

ksendža

pre 2 godine

Dobili smo najpovoljniju cenu gasa i resili problem sa energentima

Ksendža

pre 2 godine

Postovanje i prijateljski odnosi nas vode pravo ka vrhu.

Perica Savic

pre 2 godine

Srbija ima prave prijatelje sto se uvek dalo i videti.

EmaNikolic

pre 2 godine

Jako dobre vesti za Srbiju. Veliki uspeh.

Goran

pre 2 godine

Ovo će zatsia biti dobar dan za Srbiju, sastanak Putina i Vučica je doneo mnogo toga dobrog Srbiji.

master

pre 2 godine

Gde su sada Djilasovi i Marinkini lelemudi, dali imaju jos primedbi????????

Deja

pre 2 godine

Koja je ovo manipulacija ovog siromašnog naroda! Sve to jeste bitno, ali politicari tako to perfidno rade, stavili su to na prvo mesto kao da je najbitnije! Klasicna manipulacija ljudima! Srbija prica samo o gasu, putevima, bolnicama.. Znaci nemamo drugih problema?nista ć onda, aplauz za sve nas debila!

Dušan

pre 2 godine

Vučić je uspeo da postigne dogovor sa Putinom te se cena gasa u narednom periodu neće menjati. Ovakav dogovor je pokazatelj prijateljstva i poštovanja Srbije od strane Putina!

Dejan

pre 2 godine

Biti strateski partner sa Rusijom za nas je cast i privilegija, nasi prijateljski i saradljivi odnosi na najvisem su nivou u istoriji, nastojacemo da ih jos vise unapredimo u svim oblastima!

Miloš

pre 2 godine

Rusija je još jednom pokazala da je spremna da nam pomogne kad god je to potrebno tako što nam je omogućila istu cenu gasa u narednih 6 meseci. Isto tako pomaže nam oko problema koje imamo na KiM, što u ovom trenutku mnogo znači.

Mina

pre 2 godine

Saradnja sa Rusijom oduvek je bila od ključnog značaja za Srbiju.

Lena

pre 2 godine

Putinovo vreme tek dolazi, moliće njega EU da se pomire a i sankcije će da ukinu.

Dasa

pre 2 godine

Hvala Rusiji, na izuzetnoj pomoci i podrsci da iztrajemo u borbi za bolje sutra Srbije!

Žika

pre 2 godine

Država je odradila izuzetno dobar posao za svoje građane. Ovo je dogovor koji je zanimao veliku većinu građana Srbije, jer se greju na gas.

Glasinac

pre 2 godine

Onda se neki pitaju zašto Vučića podržava ogroman broj građana Srbije.

Milja R

pre 2 godine

Vučić je državnik sa kojim se ponose građani Srbije.

Mira

pre 2 godine

Dobili smo odlicnu cenu gasa, to je za svaku pohvalu!

Acaa

pre 2 godine

Kad se dva prava prijatelja sastanu dogovor se uvek postigne!

Gasadzija

pre 2 godine

Za prvih par zimskih meseci ima gasa u skladistu u B.Dvoru,bice do proleca posto kod nas nije velika potrosnja gasa,videcemo onda kakvi su nam Rusi prijatelji i koja ce cena biti onda kad potrosimo rezerve?

Saradžogla

pre 2 godine

Драги моји ПИСАЧИ ПОХВАЛА из СНС Председник Вучић је отишао код Путина ДА ПРОДУЖИ ЦЕНУ УГОВОРА који су повољно добили ,,проклети жути''.А не питате се ШТА ЈЕ СРБИЈА ЗА УЗВРАТ ДАЛА?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Navijači mogu da odahnu! Legendarni fudbaler ostaje u Liverpulu!
Fudbal

Navijači mogu da odahnu! Legendarni fudbaler ostaje u Liverpulu!

Jedna era na stadionu "Enfild" je okončana. Jirgen Klop nakon devet uspešnih sezona napušta klupu Liverpula, a među navijačima je postojala bojazan da bi isto mogao da učini Mohamed Salah. Ipak, Egipćanin se oglasio i potvrdio da će i naredne sezone nositi dres engleskog velikana.

21.05.2024

13:24

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija