• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fonet

13.12.2021

15:47

SRBIJA POSTIGLA ZNAČAJAN NAPREDAK! Manival: Preduzete mere za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma!

Fotoilustracija/Pixabay

Politika

SRBIJA POSTIGLA ZNAČAJAN NAPREDAK! Manival: Preduzete mere za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma!

Podeli vest

Srbija je unapredila mere za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, čime je iskazan značajan napredak u nivou usaglašenosti sa standardima Međudržavnog tela za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF), ukazano je u izveštaju Manivala (MONEYVAL), tela Saveta Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma

 

Nastojanja koja su preduzele vlasti Srbije, doprinele su napretku iz kategorije delimično usklađenih među države koje su u velikoj meri usklađene sa četiri referente oblasti koje se odnose na delatnost nefinansijskih preduzeća i profesija, kao i na međunarodnu saradnju, prenosi Glas Amerike izveštaj koji je objavljen danas.

U oblasti novih tehnologija, gde su uvedeni novi međunarodni zahtevi u virtuelnoj oblasti – Srbija je zabeležila pad, navedeno je u tekstu izveštaja.

Tom telu SE se u oktobru 2021. godine obratila, kako je ukazano, zajednica nevladinih organizacija u Srbiji - upozoravajući na moguće posledice primene standarda FATF srpskih vlasti protiv nevladinih organizacija, pojedinaca povezanih sa njima i medijskih udruženja.

Manival ponavlja na izjavu datu na 61. plenarnom sastanku - da sve članice treba da obezbede da se preporuke FATF ne koriste namerno ili nenamerno za suzbijanje legitimnih aktivnosti civilnog društva. Manival će nastaviti da prati situaciju u Srbiji, navodi se u izveštaju tog tela Saveta Evrope.

Taj navod odnosi se na finansijsku proveru koju je sprovela Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma pri Ministarstvu finansija Srbije. Naime, jula 2020. obelodanjeno je da će se pod lupom naći poslovanje 37 entiteta - što je izazvalo burne reakcije domaće i međunarodne javnosti.

U izveštaju tog međunarodnog tela istaknuto je da je Srbija u potpunosti ispunila pet od ukupno 40 preporuka Međudržavnog tela za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF).

Manji nedostaci zabeleženi su u primeni 34 preporuke – što je ocenjeno kao ispunjenost u najvećoj meri. Jedna preporuka u vezi sa novim tehnologijama je delimično usaglašena, dok neusaglašenosti nema, zaključilo je Manival u svom izveštaju.

U izveštaju Srbija je označena kao država koja je uspela da ispuni opšta očekivanja i otkloni većinu, ako ne i sve, nedostatake u tehničkoj usklađenosti sa preporukama Međudržavnog tela za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF), navodi kao zaključak Manival.

Kako je ukazalo to telo Saveta Evrope, izveštaj je usredsređen na obaveze Srbije koje je potrebno da ispuni u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, a odnose se na advokate i notare – kao i na uslove za ulazak na tržište računovođa i agenata za nekretnine.

Proveren je niz zakonodavnih, regulatornih i institucionalnih mera koje je Srbija uvela u tim oblastima. Međutim, zbog svojih proceduralnih ograničenja, nije procenjen stepen do kog su te mere primenjene u praksi, precizirano je u izveštaju Manivala.

Navedeno je da su u oblasti međunarodne saradnje, finansijskim nadzornicima, dodeljene nadležnosti da sarađuju sa predstavnicima međunarodnih organizacija.

To telo Saveta Evrope ukazalo je da bi Srbija za dve godine trebalo da ga obavesti o napretku u primeni mera za sprečavanje pranja novca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija